Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Geef kleuren en structuren op je foto’s een oppepper

Afbeelding van Geef kleuren en structuren op je foto’s een oppepper
Icon voor Foto's
Foto's
Icon voor Mac
Mac
Moeilijkheid:
Stappen:
1 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Als je echt van fotografie houdt, doe je waarschijnlijk enorm je best om op het juiste moment op de juiste plek te zijn. Bijvoorbeeld om een prachtige zonsondergang vast te leggen. Natuurlijk zijn er apps die je vertellen wat het beste moment van de dag is om zo’n foto te maken. Maar niet alles laat zich plannen. Gelukkig kan de nabewerking van je foto nog heel wat verschil maken.

De app Foto’s op je Mac helpt je om zelfs het saaiste landschap iets toverachtigs te geven. Dit werkt het best als je in het ProRAW-formaat van de nieuwere iPhones schiet, maar ook andere foto’s knappen ervan op. Probeer het uit op je eigen kiekjes of download het oefenbestand dat bij iCreate 132 hoort. Bovendien hebben we nog een magisch wapen waarmee het altijd lukt: de app Luminar AI. Ook die komt in vogelvlucht voorbij op deze pagina’s.

Instructiefoto: Importeer
1

Importeer

Ga in Foto’s naar ‘Archief>Importeer’. Navigeer naar ons bestand zonsondergang.DNG dat j en importeer het. Ga via de navigatiebalk links neer ‘Geïmporteerd’ en open de foto met een dubbelklik. Klik op ‘Bewerk’.

Instructiefoto: Verbeteringen
2

Verbeteringen

Zet ‘Gloed’ op 0,50. Dit maakt de donkere delen lichter en de lichte delen donkerder – dat brengt wat meer balans en detail in de afbeelding. Zet vervolgens ‘Lichte delen’ op -0,30 en ‘Donkere delen’ op 0,30.

Instructiefoto: Kleurenboost
3

Kleurenboost

Ga naar de opties onder ‘Kleur’ en verhoog de ‘Levendigheid’ naar 0,65. Dit boost de zwakkere kleuren en laat de al heftige kleuren onaangeroerd. Verhoog vervolgens daarboven de verzadiging naar 0,30.

Instructiefoto: Ietsje koeler
4

Ietsje koeler

Zet de slider blij ‘Kleurzweem’ op -0,30 voor wat koelte in de afbeelding. Zo komt het blauw in de foto’s wat beter tot zijn recht, en het creëert meer contrast tussen de lucht en de wolken.

Instructiefoto: Pas de kleurtint aant
5

Pas de kleurtint aant

Ga naar het paneel ‘Witbalans’, en kies in het uitklapmenu voor ‘Temperatuur/tint’. Verschuif vervolgens de slider bij ‘Tint’ naar 8,10. Daarmee voeg je een vleugje magenta toe aan de zonverlichte wolken.

Instructiefoto: Wat meer drama
6

Wat meer drama

Tijd voor wat meer drama! Ga hiervoor naar ‘Vignettering’ en zet ‘Sterkte’ op 0,30. Zet ‘Radius’ op 0,60 om de schaduwen verder naar binnen te doen vallen. Tik op M en zie het verschil tussen voor en na!

Kleuren oppeppen in één oogopslag

1

Gloed

De slider bij ‘Gloed’ levert al heel snel verbluffende resultaten op. In scènes met een hoog contrast worden tegelijkertijd de onderbelichte schaduwen lichter en de heldere lucht donkerder gemaakt. Zo worden details op beide plekken beter zichtbaar.

2

Kleur

Zwakkere kleuren een oppepper geven, zonder dat de sterke kleuren oververzadigd raken? Daarvoor ga je naar ‘Levendigheid’. Perfect ook voor typische landschapskleuren als blauw en groen!

3

Witbalans

Scrol iets verder naar beneden voor het paneel witbalans. Kies in het uitklapmenu voor ‘Temperatuur/tint’ en speel met de twee schuifbalken die dan verschijnen voor behoorlijk creatieve effecten.

4

RAW

RAW-foto’s bevatten véél meer beeldinformatie en kun je zodoende beter bewerken. Bestanden in andere formaten zijn al wat verder gecomprimeerd, en dan ont-staat er tijdens heftige bewerkingen soms wat ruis. Of erger nog: artefacten.

5

Schieten in RAW

Heb je een iPhone 12 Pro (Max) of nieuwer, dan kun je zelf ook RAW-foto’s schieten. Ga hiervoor naar de app Instellingen, en tik op ‘Camera>Structuren’. Hier kun de juiste structuur kiezen.

Vervang de lucht met Luminar AI

Is de lucht in je foto niet meer te redden? Wij zijn fan van het programma Luminar AI, waarmee je de lucht gewoon vervangt door iets spectaculairders. De resultaten lijken bijzonder echt! Probeer het met de gratis proefversie van de Mac-app. Open onze foto maar eens in het programma en er is geen wolkje meer aan de lucht – of juist wel!

Instructiefoto: Lucht
1

Lucht

Klik bovenin op ‘Bewerken’. In het menu rechts zoek je naar ‘Creatief’ en daar klik je op ‘Lucht’. Daaronder klik je op ‘Lucht Selectie’. De kunstmatige intelligentie bepaalt wat de lucht in de foto is.

Instructiefoto: Net tovenarij
2

Net tovenarij

Kies nu via de blokjes onderin een lucht die je bevalt. Geef het enige momenten de tijd en de lucht in je foto wordt vervangen door die specifieke lucht. Je kunt zo veel wisselen als je wilt, tot het resultaat naar wens is.