Draai je favoriete iOS-apps op je Mac (met M1- of M2-chip)
Direct aan de slag?
De Apple silicon-chip betekent dat de Mac sneller en krachtiger is geworden, daarnaast is Apple’s computer meteen een stuk veelzijdiger. Zo draait de Mac dankzij de M1 en M2-chip net zo goed iOS-apps als de iPhone en iPad. Tijdens de presentatie van de eerste Macs met Apple’s eigen chip – werd dit redelijk groots gepresenteerd. Daarna bleef het stil – vooral omdat deze functie direct zo vanzelfsprekend is. Het installeren van iOS-apps op een Mac is namelijk eenvoudig. Er komen geen vreemde kunstgrepen aan te pas.
iOS apps Mac: hoe werkt het
We leggen je graag uit op je iOS-apps op een Mac zet en geven gelijk een aantal van onze favoriete iOS-apps prijs. Want hoewel de Mac ze allemaal kan draaien, kiezen een aantal ontwikkelaars ervoor om dit (nog) niet beschikbaar te stellen. Zo hebben we helaas geen toegang tot streamingdiensten als Netflix, Prime Video of NPO Start, en zijn ook bank-apps afwezig. Toch is er meer dan genoeg om je mee te vermaken. Heb je een M1- of M2-Mac? Lees dan snel verder.
1 Open App Store
Waar vind je apps? Juist, in de App Store. De eerste stap is dus om de App Store te openen. Hier zie je (vooralsnog) alleen Mac-apps op de verschillende pagina’s, maar iOS-apps zijn er ook.
2 Jouw iOS-apps
Klik bijvoorbeeld eens linksonder op je Apple ID om bij alle apps te komen die aan je account gekoppeld zijn. Klik onder Account op ‘iPhone- en iPad-apps’ om de iOS-apps te bekijken die er ook voor je Mac zijn.
3 Gebruik de zoekfunctie
Een andere optie is om de zoekfunctie te gebruiken. Voer linksboven de naam in van de app die je zoekt. Klik wederom op ‘iPhone- en iPad-apps’ om bij de apps te komen voor iOS.
4 Download en open iOS apps op je Mac
Je downloadt en installeert een iOS app op je Mac door op het wolkje of de download-knop te klikken. Deze gedraagt zich vervolgens als een ‘gewone’ Mac-app: je vindt hem terug in de map Apps en hij is te openen via Spotlight.
5 Games
In principe werken alle iOS-apps prima op Mac, maar sommige beter dan andere. Games zijn doorgaans een genot. Het razendsnelle Thumper is zelfs net wat beter te doen met een muis of trackpad.
6 Spelletjes
Ook spelletjes zijn erg leuk. In De Slimste Mens win je zo toch weer wat seconden omdat een daadwerkelijk toetsenbord sneller typt dan een virtuele tegenhanger.
7 Overcast
Heeft je favoriete iOS-app geen Mac-variant? Dat hoeft niet per se een probleem te zijn. Zo werkt de iPad-versie van onze favoriete Podcast-app Overcast ook uit-muntend op de Mac.
8 Widgetsmith
Soms verbaas je je welke iOS-apps bruikbaar zijn op Mac. We verwachtten het niet, maar de ‘maak je eigen widget’-app Widgetsmith fleurt daadwerkelijk je Berichtencentrum op.
9 Buienalarm
Verder merken we dat vooral de kleine, grappige en handige apps het goed doen. Zo is is Buienalarm een handig weerstation.
En verder …
Als een gewone app
Een iOS-app opent en gedraagt zich als een gewone app op de Mac. Hij verschijnt dus ook in het Dock. Ctrl-klik hierop voor opties die je op de iPhone of iPad vindt als je je vinger langer op de app houdt.
Besturing
iPhone- en iPad-apps zijn gemaakt voor veeg- en tikbesturing. Dit vertaalt zich in de meeste gevallen uitstekend in klikken en slepen met de muis of met je vinger op het trackpad.
Berichtgeving
Het leuke is dat meldingen ook gewoon doorkomen. Handig bijvoorbeeld bij Buienalarm. Wil je juist geen notificaties, dan schakel je ze net zo gemakkelijk weer uit via ‘Systeemvoorkeuren>Berichtgeving’.
Apps verwijderen
Wil je een app weer verwijderen van je Mac? Dit doe je door deze vanuit de Apps-map naar de prullenmand te verplaatsen. Of ga in de App Store naar je account, klik bij de betreffende app op de drie puntjes naast ‘Open’ en selecteer ‘Verwijder app’.