Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Zo kun je wat dynamiek toevoegen aan je film

Dynamiek toevoegen film
Icon voor iMovie
iMovie
Icon voor Mac
Mac
Moeilijkheid:
Stappen:
1 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!
ws_imovie_143
1

Fragmenten importeren

Maak een nieuw iMovie-project en klik dan op ‘Importeer media’. Blader naar onze acht meegeleverde fragmenten, selecteer ze en kies ‘Importeer alles’. De clips verschijnen in het paneel ‘Mijn media’.

ws_imovie_143
2

Skimmer-info

Om onze clips te identificeren schakel je ‘Weergave>Skimmer-info’ in. Als je nu de cursor boven een clip in ‘Mijn media’ houdt, verschijnt er een label dat de naam van de clip laat zien (zoals Clip05).

ws_imovie_143
3

Splitsen maar

Sleep Clip01 naar de tijdlijn en plaats de afspeelkop naar 00:02. Ctrl-klik en kies ‘Splits fragment’. Verplaats de speelkop naar 00:07 en splits hem. Je hebt nu de clip in drie delen gehakt.

ws_imovie_143
4

Snelheid

Klik op het middelste fragment. Door dit deel te versnellen, kunnen we de actie veel sneller laten verlopen omdat de camera naar het onderwerp ‘suist’. Ga naar ‘Pas aan>Versneld’ en kies ‘8x’. Speel het project af en de camera suist de trap op om daarna weer terug te keren naar normale snelheid.

ws_imovie_143
5

In beweging

Voeg Clips02, 03 en 04 toe aan de tijdlijn. Omdat we naar het model in Clip02 toe zijn gelopen, hebben we de voortgang versneld terwijl ze naar ons toe liep (zonder dat we de beelden nu hoeven aan te passen).

ws_imovie_143
6

Snelheidseditor

Sleep Clip05 naar de tijdlijn. Splits na één seconde, dan opnieuw als de camera ­hoofdhoogte bereikt. Ctrl-klik op het middelste fragment. Kies ‘Toon snelheidseditor’. Hiermee kun je handmatig een aangepaste snelheid kiezen. Sleep de regelaar bovenaan naar links om te versnellen.

Het icoontje met de haas geeft aan dat een fragment sneller wordt afgespeeld. Als je de snelheidsregelaar naar rechts sleept, wordt de clip langzamer afgespeeld en verschijnt er een schildpad.

ws_imovie_143
7

Als een echte film

Voeg Clip06 toe. Klik vervolgens op het allereerste icoontje boven de voorvertoning, met de camera. Vink het vakje ‘Scherptediepte’ aan. Dit voegt een Hollywood-achtige onscherpte toe aan de achtergrond.

ws_imovie_143
8

Camerabeweging

Nu nog Clip07 en 08. Zoals je ziet in Clip08, pannen we naar beneden vanaf het gebouw, draaien naar het meisje en lopen naar haar toe. Al deze camerabewegingen voegen dynamiek toe aan de opname.

ws_imovie_143
9

Muziek toevoegen

Ga naar ‘Audio en Video’ en klik op ‘Geluidseffecten’. Sleep uit het genre Jingles ‘Tourbus – lang’ naar de tijdlijn om de afzonderlijke fragmenten aan elkaar te koppelen tot een geheel.

Een koninkrijk voor een gimbal

Dankzij de ingebouwde optische beeldstabilisator van de iPhone kun je uit de hand hele soepele bewegingen filmen, maar met een echte gimbal bereik je toch betere camerabewegingen. Voor de bronopnamen voor deze tutorial hebben we een iPhone 13 Pro Max op een speciale gimbal met een ophanghendel geplaatst. Hiermee konden we snel clips vanuit een lage hoek opnemen (zie Clip05).