Aan de slag met AI: deze functies nemen je werk uit handen
Met kunstmatige intelligentie verbeter je teksten, genereer je afbeeldingen, maak je filmpjes, denk je een nieuwe inrichting voor je huis uit – en dat alles (en meer) vanuit je luie stoel. Daarom gaan we hier de belangrijkste AI-functies van dit moment langs en bespreken we hoe je ze optimaal benut om ze je werk uit handen te laten nemen. Voor je het weet, ben je door de tijdsbesparing voortaan al rond de lunch klaar met je werkdag!
Waarom neemt AI nu zo’n vlucht?
De snelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie in 2023 komt met name door de ontwikkeling van machine learning. Hiermee laat e een computer zelf leren hoe een taak uitgevoerd moet worden. Deze techniek is de laatste jaren flink in populariteit toegenomen, en maakt het mogelijk om computers extreem complexe taken te leren zonder dat hier extreem complexe code voor geschreven hoeft te worden.
Zo is ChatGPT eigenlijk niet meer dan een taalmodel dat gevoed is met miljoenen bestaande teksten, waarmee de computer een concreet beeld heeft gekregen van hoe men in bijna alle talen communiceert. Daarnaast kon er uit die teksten veel informatie gehaald worden over bijna alle menselijke kennis tot nu toe. Hierdoor lijkt ChatGPT nu een alwetende robot – maar eigenlijk doet hij dus alleen na hoe een mens schrijft.
Bijna alle vormen van AI die we hier bespreken zijn met soortgelijke machine learning in elkaar gezet. Dat maakt ze niet minder indrukwekkend, maar wel iets beter te plaatsen.
Schrijf sneller met ChatGPT
Wie het woord chatbot hoort, denkt waarschijnlijk eerder aan een virtuele gesprekspartner dan aan een hulpje voor het herschrijven van teksten. Toch vervult ChatGPT beide rollen. Met de juiste opdrachten kan ChatGPT bijna alles als het op tekst aankomt: herschrijven, verkorten, vertalen, versimpelen en meer. En hij kan ook zelf teksten schrijven voor als de inspiratie ontbreekt. Wij laten zien hoe je van ChatGPT de ultieme schrijftool maakt!
Aan de slag
Om ChatGPT te gebruiken, ga je naar chat.openai.com. Hier moet je een OpenAI-account aanmaken: dat doe je met de ‘Sign up’-knop. Eenmaal geregistreerd kun je direct aan de slag door te typen in de onderste tekstbalk. Typ hierbij gewoon zoals je normaal ook zou praten.
Het gebruik van de chatbot is overigens helemaal gratis, maar er is wel één beperking: als de achterliggende servers te druk zijn, kan je toegang tijdelijk geweigerd worden. Alleen met een ChatGPT Plus-abonnement (20 dollar per maand) heb je gegarandeerd altijd toegang. Maar die investering is alleen voor de échte fans weggelegd.
Tekstverbeteraar
Misschien wel de gemakkelijkste manier om ChatGPT in te zetten voor het verbeteren van teksten, is om hem een alomvattende opdracht te geven waaraan hij zich in de rest van het gesprek moet houden. Je hoeft de chatbot daarna alleen maar een tekst te geven, en dan gaat hij aan de slag om hem van top tot teen te corrigeren. Gebruik hiervoor de volgende opdracht:
‘Ik wil dat je dienstdoet als spellingcorrector en verbeteraar. Ik zal in de Nederlandse taal met je praten en je zult antwoorden in de gecorrigeerde en verbeterde versie van mijn tekst, in het Nederlands. Houd de betekenis hetzelfde. Ik wil dat je alleen reageert met de correctie en de verbeteringen, en niets anders, schrijf geen uitleg en houd het in de jij-vorm. Begrepen?’
Verkorten en samenvatten
Heb je een lange tekst die je even kort wilt samenvatten? Ook daar is ChatGPT goed in. Zeg je bijvoorbeeld ‘verkort de volgende tekst tot 300 woorden’ en plak je daaronder de bewuste tekst, dan doet de chatbot precies wat je van hem vraagt. De opdracht ‘vat samen’ werkt ook. ChatGPT bepaalt hierbij zelf wat de kern van je tekst is en wat weggelaten mag worden. Heb je hier liever meer controle over, vraag hem dan om rekening te houden met bepaalde delen van de tekst en die sowieso te noemen.
Vertaalmachine
Hoewel ChatGPT niet ontwikkeld is om te dienen als vertaalmachine, kan hij die taak toch gemakkelijk uitvoeren. Goed, het is geen DeepL – daarover lees je verderop meer – maar hij weet wel teksten op zo’n manier te vertalen, dat er in de nieuwe taal natuurlijke zinnen ontstaan in plaats van kromme letterlijke vertalingen. Je kunt hier gewoon een simpel regeltje als ‘vertaal de volgende tekst naar het Fries’ gebruiken, en daarachter de tekst plakken die je wilt vertalen.
Versimpelde versie
Er is de laatste tijd de nodige kritiek op het taalgebruik van de overheid – dat zou voor veel mensen nodeloos ingewikkeld overkomen. Wat dat betreft zouden ze even een blik moeten werpen op ChatGPT. Je kunt er namelijk teksten gemakkelijk mee versimpelen, of zelfs op laten schrijven voor een bepaalde leeftijdsgroep.
Gebruik bijvoorbeeld de opdracht ‘versimpel deze tekst’, maar ook ‘maak deze tekst begrijpelijk voor een 10-jarige’. Of draai de opdracht om, om een tekst te laten klinken alsof hij door een 10-jarige is geschreven. En wil je ChatGPT op z’n creatiefst zien, dan is het ook mogelijk om te vragen om een tekst begrijpelijk te maken voor een hond. Waarom ook niet.
Stijlvolle schrijver
ChatGPT is op basis van zo veel verschillende teksten in elkaar gezet, dat hij zowat iedere stijl kent en na kan bootsen. Vraag bijvoorbeeld om een tekst in haiku-vorm, of als gedicht, songtekst, rap, of zelfs Shakespeareaans dialoog. En is er toch een stijl die ChatGPT niet kent, geef hem dan eerst een voorbeeld van deze stijl om het hem te leren. Zo kun je bijvoorbeeld een paar teksten van Acda & De Munnik laten zien, waarna hij het stijltje overneemt en binnen de kortste keren een nieuw nummer over Herman schrijft.
Bing AI
Hoewel ChatGPT nog steeds erg futuristisch aanvoelt, is de volgende stap al in zicht. De nieuwe Microsoft Bing AI is gebaseerd op dezelfde technologie als ChatGPT – Microsoft heeft immers miljarden gestoken in de ontwikkelaar van de slimme chatbot – maar heeft een extra trucje. Waar ChatGPT het moet doen met een vaste database aan informatie, kan Bing AI zoeken op het internet.
Dit zorgt voor een haast oneindige bron aan informatie, waardoor Bings antwoorden een stuk relevanter en completer worden. Bovendien geeft Bing bij elk antwoord een bron van waar hij zijn informatie vandaan haalt – wel zo verantwoord. Op moment van schrijven zit de Bing AI nog in een testfase. Waarschijnlijk wordt hij later dit jaar voor iedereen beschikbaar. Houd daarom Bing.com in de gaten!
Lopend gesprek
Wanneer je ChatGPT als schrijftool gebruikt, is het handig om te weten dat de chatbot altijd de context van wat je zegt begrijpt. Heeft hij bijvoorbeeld net een tekst voor je verkort, maar vind je het nog niet kort genoeg? Dan hoef je alleen ‘nog korter’ te zeggen, en ChatGPT weet precies wat hem te doen staat. Je hoeft dus niet altijd precies uit te schrijven wat je van hem wilt.
Dall-E als designer
Je hebt het misschien wel eens meegemaakt: je schrijft een artikel, zet een dia in elkaar of sleutelt aan een werkstuk, maar je kunt maar niet dat ene plaatje vinden dat je nodig hebt. Google geeft je niet wat je zoekt, Bing werkt ook niet mee, en als je dan eindelijk vindt wat je zoekt, blijkt het plaatje onder de watermerken van een stockfotobedrijf te zitten. Daar moet toch wat beters voor zijn?
Sinds kort wel: Dall-E 2. Deze tekst-naar-foto-generator van OpenAI – het bedrijf achter ChatGPT – laat je invoeren waar je naar zoekt en maakt hier binnen een paar seconden een passend plaatje bij. En dat kan tot in extreem detail: zie onze voorbeelden hieronder. Zo heb je snel het plaatje dat je nodig hebt om je project af te ronden. Wij laten zien hoe het werkt, en hoe je de beste resultaten krijgt.
Eerst even dit
Voordat we aan de slag gaan met Dall-E 2, is het van belang dat je een account hebt bij OpenAI. Heb je eerder al gewerkt met ChatGPT, dan heb je al een account. Anders moet je even terugscrollen om er alsnog eentje te maken. Bij ieder account krijg je de eerste vijftig credits – dat zijn vijftig plaatjes van Dall-E – gratis. Daarna krijg je ‘slechts’ vijftien gratis credits per maand. Gelukkig is het ook mogelijk om er meer bij te kopen voor wie écht fan is van de dienst: iedere 115 credits kosten je dan 15 dollar.
Aan de slag
Je opent Dall-E 2 door naar labs.openai.com te gaan. Log hier in met je OpenAI-account, en je wordt direct begroet door een zoekbalk en een ‘Generate’-knop. Voordat je je eerste zoekopdracht invult, is het goed om even naar beneden te scrollen. Je krijgt dan een mooi overzicht te zien van allerlei plaatjes die door Dall-E 2 zijn gegenereerd.
Houd je je muis op een afbeelding, dan zie je ook welke zoekopdracht er is gebruikt om hem te maken. Zo krijg je direct een idee van wat er mogelijk is. En wat voor zoekopdrachten effectief zijn.
Scrol weer naar boven, typ je eerste (Engelstalige) opdracht, en klik op ‘Generate’ om je afbeelding te genereren. Ga vooral los: de AI begrijpt meer dan je denkt. Wel is het belangrijk om sommige dingen gescheiden te houden aan de hand van komma’s.
Wil je bijvoorbeeld een majestueuze kameel zien in de stijl van Van Gogh? Dan kun je dit het best omschrijven als ‘a majestic camel, painting by Van Gogh’. De komma houdt het onderwerp en de stijl gescheiden, en dit wordt door Dall-E 2 beter begrepen dan wanneer je ze combineert.
Dall-E 2 kan qua stijl overigens veel meer dan alleen schilders nadoen. Wil je een foto die lijkt alsof hij met een Polaroid is geschoten? Voeg dan ‘Polaroid photo’ toe. Of wil je dat je plaatje lijkt alsof hij zo van Google Street View is gehaald? Ga dan voor ‘Google Street View photo’.
Wil je een eigen logo ontwerpen? Typ de stijl, dan de term ‘logo’ en als laatste waar het voor is: bijvoorbeeld ‘simple blue logo for a painting business’. En moet je afbeelding lijken op de cover van een Kuifje-stripboek? Voer gewoon ‘Tintin book cover’ in. De mogelijkheden zijn eindeloos – de enige limiet is je eigen creativiteit en het aantal credits dat je nog over hebt.
Vier stuks
Na een klik op ‘Generate’ krijg je vier afbeeldingen te zien die passen bij je beschrijving. Zit er niks tussen? Probeer je opdracht dan gewoon opnieuw: Dall-E maakt nóóit twee keer hetzelfde plaatje.
Ben je uiteindelijk helemaal tevreden met een resultaat? Klik op de afbeelding, en klik dan op het neerwaartse pijltje om hem te downloaden. Bij iedere afbeelding zit een klein watermerkje rechtsonder om aan te geven dat hij van Dall-E komt – dit knip je eventueel weg, bijvoorbeeld via de Foto’s-app.
Variaties
Zit er een mooie afbeelding bij de resultaten, maar is hij nog nét niet perfect? Je kunt er dan variaties van laten maken die hetzelfde idee aanhouden, maar er nét even anders uitzien. Je doet dit door je muis boven een afbeelding te houden, op de drie puntjes te klikken en ‘Generate variations’ te selecteren. Er worden nu weer vier afbeeldingen gegenereerd, op basis van het vorige plaatje.
Geschiedenis
Dall-E houdt al je gegenereerde afbeeldingen bij. Door de zijbalk op te roepen – dat doe je met het klokje rechtsboven – zie je in een lijst alle afbeeldingen die je eerder hebt gemaakt. Tik je op een groepje van vier, dan krijg je weer de opdracht te zien die je gebruikt hebt, en kun je de individuele afbeeldingen downloaden. Je hoeft dus niet alles op te slaan wat je maakt, want je tovert je eerdere meesterwerkjes op deze manier zo weer op je scherm.
Van audio naar tekst …
Dicteersoftware is al bijna zo oud als de Mac zelf, maar het heeft altijd beperkingen gehad. Ja, je kunt zulke software prima trainen voor jouw eigen stem. Maar voed je hem een willekeurig stemgeluid, dan raakt hij al snel in de war, met de nodige fouten tot gevolg. Gelukkig helpt AI hierbij.
De app MacWhisper – ontwikkeld door Nederlander Jordi Bruin – zet gesproken tekst in een handomdraai om in een keurig gedicteerd verhaal. Dit kun je exporteren als tekstbestand, maar je maakt er ook direct een ondertitelbestand van (zoals .srt). Ideaal dus als je ondertiteling wilt toevoegen aan een filmpje, of als je je podcast toegankelijker wilt maken. Wij laten zien hoe je MacWhisper gebruikt.
1 Download
Je downloadt MacWhisper via icreatemagazine.nl/macwhisper. De gratis versie is prima om mee te beginnen. Er is ook MacWhisper Pro voor 15 euro. Die heeft een grotere taaldatabase, voor nog betere resultaten.
2 Taalmodel
Pak je download uit en open MacWhisper. Je krijgt nu eerst een scherm voor je neus voor het downloaden van taalmodellen. Bij de gratis versie is ‘Multiple Languages>Small’ de beste optie – anders kun je voor ‘Large’ gaan.
3 Beginnen
Is je download klaar? Tik op ‘Close’ en selecteer rechtsboven de taal van je audio- of videofragment. Wij gaan voor ‘Dutch’. Daarna selecteren we het juiste taalmodel – heb je er maar één gedownload, dan staat deze al goed.
4 Bestand openen
Kies nu je bestand bij ‘Open File’, of sleep een bestand naar het venster van MacWhisper. Dit mag mp3, wav, m4a, mp4 of mov zijn. Daarna is het een kwestie van geduld terwijl MacWhisper aan het dicteren is.
5 Wijzig
Hoe langer de afspeelduur van je bestand is, hoe langer het dicteerproces. Wanneer de app klaar is, krijg je alle tekst onder elkaar te zien. Met een druk op de ‘A’ achter een regel kun je de tekst wijzigen indien er een foutje is.
6 Exporteer
Ben je tevreden over alle tekst? Druk rechtsboven op het vierkantje met de pijl naar beneden, en selecteer hoe je de tekst wilt exporteren. Standaard staat hij op ‘srt’ (ondertitelbestand), maar je kunt ook voor ‘txt’ gaan (tekstbestand).
Let op
Voor het gebruik van MacWhisper adviseren we een Mac met M1- of M2-chip. Hoewel de app wel draait op Macs met een Intel-processor, gaat dat niet van harte. Het omzetten van audio naar tekst duurt een stuk langer, en je Mac dient tijdens het proces direct als warmhoudplaat voor je kop koffie. Voor context: een stukje audio van twee minuten kost al snel meer dan tien minuten om te dicteren op een MacBook Air met een Intel Core i5.
… en andersom
Wie ooit 2001: A Space Odyssey heeft gezien, droomt waarschijnlijk niet van een robot die met een perfect menselijke stem met je praat. Toch lijkt juist dat nu werkelijkheid te worden. Waar we het de afgelopen jaren nog moesten doen met de net-niet-natuurlijke stem van Siri en andere stemassistenten, is er nu Speech Synthesis van ElevenLabs.
Speech Synthesis is een op AI gebaseerde computerstem die zó overtuigend klinkt, dat hij nauwelijks nog te onderscheiden is van een menselijke stem. Je hoeft alleen een tekst in te voeren, en er rolt zo een audiobestand uit waarin die tekst wordt uitgesproken alsof er daadwerkelijk een persoon achter een microfoon heeft gestaan.
Je hebt standaard de keuze uit negen stemmen, maar je kunt ook nog je eigen stemmen samenstellen om dit uit te breiden. Hierbij kies je het geslacht, het accent en de leeftijd van de spreker. En betaal je 5 dollar per maand, dan kun je zelfs met een audiobestand van één geïsoleerde stem de AI die stem na laten doen. Wel is de technologie op dit moment nog beperkt tot het Engelse en 10.000 karakters per maand. Maar dat mag de pret niet drukken.
Kies je stem
Met het bovenste uitklapmenu kies je uit negen verschillende stemmen. Die kun je alvast beluisteren met de afspeelknop bij elke naam. Niet tevreden met het aanbod? Geen punt: tik dan op de knop ‘+ Add voice’ en maak een stem met je eigen instellingen. Die verschijnt daarna in hetzelfde uitklapmenu als de rest, maar dan staat er ‘generated’ in plaats van ‘pre-made’ voor.
Typen maar
In het grote tekstvak typ je wat je wilt horen. Maak gebruik van interpunctie om de stem aan te passen. Zet je ergens een uitroepteken achter, dan wordt de stem een stukje enthousiaster. En voeg je een hele rij puntjes toe, dan ontstaat er een dramatische pauze in de uitspraak. Zo zet je de gesproken tekst naar je hand. En wil je dat de stem een Nederlandse naam goed uitspreekt, dan moet je een beetje experimenteren met een fonetische manier van schrijven.
Druk vervolgens op ‘Generate’ en je hoort binnen een paar seconden wat de stem ervan maakt. Ook bij het invoeren van een lange tekst hoef je niet lang te wachten. Je kunt al beginnen met luisteren terwijl het laatste deel van de tekst nog wordt berekend.
Wees wel gewaarschuwd: je hebt maar 10.000 karakters per maand tot je beschikking. Wil je er meer, dan moet je voor (een van) de abonnementen van ElevenLabs gaan. Je downloadt uiteindelijk de gegenereerde audio als mp3’tje met de lange pijl naar beneden, helemaal rechtsonder.
Steminstellingen
In de Voice Settings stel je bij hoe variabel de stem is. Zet je de schuifregelaar helemaal richting ‘More stable’, dan zal de stem relatief droog klinken en weinig persoonlijkheid in zijn uitspraak verwerken. Bij ‘More variable’ zorg je er juist voor dat de computer creatief wordt met intonatie en tempo, wat een stuk natuurlijker klinkt – al is dat niet voor iedere voorgelezen tekst geschikt.
Aan de schuifregelaar eronder hoef je in principe niet te zitten. Tenzij je merkt dat er verstoring op de stem zit. Dan pas je dat aan door hiermee te experimenteren.
Aan de slag
Je kunt gratis aan de slag met Speech Synthesis van ElevenLabs. Ga naar icreatemagazine.nl/elevenlabs/, voer een e-mailadres en wachtwoord in om een account aan te maken, en klik op ‘Sign Up’. Verifieer daarna nog je e-mailadres – dit gaat via een mailtje dat je binnen een paar minuten in je inbox ontvangt. Je gaat daarna direct aan de slag door de website van ElevenLabs te openen.
Deze AI’s mag je niet missen
Het web staat vol handige AI’s die je gratis kunt gebruiken: dit zijn de beste.
Homestyling
homestyling.ai
Hoe tevreden je ook bent met de inrichting van je huis, er komt een moment waarop je toe bent aan iets nieuws. Een nieuw meubelstuk hier, nieuwe gordijnen daar, een likje verf op de muur … Maar wat zou nou eigenlijk goed staan? Met Homestyling.ai – een AI van Hollandse makelij – kom je daar snel genoeg achter.
Het werkt erg gemakkelijk: maak een account, upload een foto van de kamer die je onder handen wilt nemen, en geef aan wat voor stijl je mooi vindt. De AI doet vervolgens de rest, en genereert meerdere plaatjes van hoe je je kamer zou kunnen inrichten.
Wel zijn de meubels, kleedjes, gordijnen en meer volledig fictioneel: het is dus aan jou om op internet of de woonboulevard spullen uit te zoeken die op de dingen in je inspiratieplaatje lijken. De eerste vijftig plaatjes kosten niets – en dat is meestal al genoeg voor heel wat goede ideeën.
Explain Like I’m Five
explainlikeimfive.io
Door het internet hebben we toegang tot zowat alle informatie die je maar kunt bedenken, maar dat wil niet zeggen dat die informatie voor iedereen begrijpelijk is. Natuurlijk, je kunt op Wikipedia een artikel lezen over de relativiteitstheorie, maar ongetwijfeld kom je dan taalgebruik en termen tegen waar je moeite mee gaat hebben.
Gelukkig is er nu Explain Like I’m Five, een AI die precies doet wat de naam zegt: iets uitleggen zodat het voor iedereen begrijpelijk is. Voer in wat je wilt weten, zoals ‘Hoe werkt de relativiteitstheorie’, en geef aan hoe slim je je op dat moment voelt. Druk daarna op ‘Run’ en binnen de kortste keren heb je een begrijpelijke uitleg. Iedere dag krijg je een paar gratis prompts: wil je er meer, dan ben je maximaal 7 dollar per maand kwijt.
Midjourney
midjourney.com
Voor AI-kunst moet je bij Dall-E zijn. Maar als het gaat om logo’s designen of een concept voor een website maken, dan is Midjourney een stuk beter. De dienst is geïntegreerd in de chat-app Discord, en is daarom in het begin niet heel intuïtief in gebruik.
Op www.icreatemagazine.nl/midjourney leggen we precies uit hoe je Midjourney gebruikt. Met wat slimme opdrachten krijg je bij Midjourney écht goede resultaten voor een bedrijfslogo of inspiratie voor een nieuw website-design. Uitproberen maar!
Fliki
fliki.ai
Fliki is een perfect voorbeeld van hoe alle ontwikkelingen in de wereld van AI samen kunnen komen. Met deze webapp draai je aan de hand van geschreven tekst een compleet filmpje voor sociale media in elkaar, met bijzonder weinig moeite. Ideaal dus voor als je een blog of eigen website hebt, waarvan je de inhoud wilt delen op andere kanalen.
Het werkt als volgt: stel Fliki in op een Nederlandse stem naar keuze (Vlaams accent optioneel), en plak je tekst in meerdere delen. Er worden dan automatisch filmbeelden bij gezocht die passen bij je tekst, en alles wordt uitgesproken én ondertiteld door de AI. Zo ga je dus van een droge tekst naar een compleet filmpje, zonder dat je ook maar iets hoeft te weten over videobewerking. Per maand mag je vijf minuten aan video gratis in elkaar draaien: wie meer wil, moet 6 dollar per maand betalen.
DeepL
deepl.com
Vertaalmachines op het web zijn niks nieuws – die hadden we twee decennia geleden ook al. En de meeste opties, zoals Google Vertalen, zijn voor ons gevoel ook niet veel beter geworden in al die jaren. Nog steeds komen er vaak kromme vertalingen uit, waardoor je het eigenlijk niet voor professionele doeleinden kunt gebruiken.
Met DeepL, een vertaalmachine die gebruikmaakt van de nieuwste machine learning-technieken, heb je dit probleem niet. Over het algemeen zijn de vertalingen bij deze machine foutloos, en dat maakt hem een stuk beter inzetbaar voor je werk of studie. Ook leuk: gooi je er een pdf of Word-bestand in, dan wordt deze vertaald terwijl de opmaak behouden blijft.
DeepL is in principe gratis. Alleen wanneer je heel veel documenten gaat vertalen, of teksten gebruikt die langer dan 5000 karakters zijn, dan kost het je € 8,99 per maand.
Tome
tome.app
Moet je morgen een presentatie houden, maar heb je nog niets voorbereid? Geen paniek, want Tome helpt je hierbij. Voer in waar je presentatie over moet gaan, en Tome schrijft zijn eigen slides, compleet met door AI gegenereerde plaatjes die passen bij de inhoud. Zo heb je in ongeveer dertig seconden een hele diapresentatie die je zo kunt inzetten. En vind je dat wat te ver gaan, dan kun je hem ook een ‘outline’ laten maken, waarin je je eigen teksten kunt invoeren.
Het enige nadeel: Tome werkt op dit moment nog niet in het Nederlands, al heeft dat verder geen effect op de outline-functie. Tome werkt overigens met een credits-systeem. Je krijgt er vijfhonderd gratis – dat zijn ongeveer dertig presentaties – daarna krijg je extra credits door vrienden en familie voor de dienst uit te nodigen.
Artificieel Apple
Hierboven hebben we allerlei handige AI-functies voor je werk besproken, maar wist je dat er ook al een paar ingebouwd zitten in je iPhone, iPad en Mac? En nee, dan hebben we het niet over Siri – die kunnen we ook niet echt intelligent noemen. In apps als Foto’s en zelfs op je thuisscherm zit kunstmatige intelligentie subtiel verwerkt, waardoor je het misschien helemaal niet doorhebt. En toch maakt het je apparaten véél fijner in gebruik.
Wij zetten de stukjes kunstmatige intelligentie op een rij die je (waarschijnlijk) niet waren opgevallen.
Foto’s
De Foto’s-app op je iPhone, iPad en Mac zit vol met kunstmatige intelligentie, en dat zie je al als je naar het tabblad ‘Zoek’ gaat. Hierin zoek je supersnel naar foto’s van specifieke onderwerpen: zo heb je met een paar toetsaanslagen alle foto’s van eten tevoorschijn gehaald die je ooit hebt gemaakt.
Ook werk dit volledig privacyvriendelijk. Wanneer je apparaat ’s nachts aan de lader hangt, worden je foto’s door het apparaat zelf geanalyseerd met de ingebouwde Neural Engine. Er komt dus verder geen server aan te pas die je foto’s bekijkt.
Op deze manier wordt ook het ‘Voor jou’-tabblad samengesteld, met diashows van je foto’s en uitgelichte kiekjes. En zet je de Foto’s-widget op je thuisscherm – houd een lege plek op je thuisscherm ingedrukt, tik op ‘+’, zoek naar ‘Foto’s’ en kies een formaat – dan zie je deze door kunstmatige intelligentie uitgezochte plaatjes ook tussen je apps.
FaceTime
Kunstmatige intelligentie komt ook van pas tijdens een FaceTime-gesprek. Zo filter je luid omgevingsgeluid weg, of laat je omgevingsgeluid juist extra goed horen. Dit laatste is bijvoorbeeld handig als je een indruk wilt geven van waar je bent, of als je met een grote groep bent en je iedereen hoorbaar wilt maken.
Terwijl je een FaceTime-gesprek voert, activeer je deze slimme audiomodi in het bedieningspaneel. Swipe van rechtsboven naar onderen – of van onder in het scherm naar boven als je een thuisknop hebt – en selecteer ‘Modus’. Hier kun je kiezen voor ‘stemisolatie’ of ‘breed spectrum’.
Siri-suggesties
Goed, we doen regelmatig een beetje flauw over Siri, maar de stemassistent kan meer dan alleen zeggen dat je je vraag zelf maar op moet zoeken via Google. In je iPhone en iPad zit namelijk Siri-suggesties, een widget waarmee je altijd de juiste app onder je duim hebt. Druk even een lege plek op je thuisscherm in, kies de ‘+’ en scrol naar ‘Siri-suggesties’. Tik erop, en voeg direct de eerste widget toe.
Je hebt nu een dynamisch kadertje van acht apps op je thuisscherm, dat wordt aangepast afhankelijk van je locatie en het tijdstip. Merkt Siri bijvoorbeeld dat je ’s avonds op je bank vaak de Netflix-app opent, dan schotelt hij die app op het juiste moment en op de juiste plek voor. Zo hoef je dus niet meer door al je pagina’s met apps te swipen.
Luisterboeken
Een luisterboek dat is ingesproken door een stemacteur? Dat is wel érg ouderwets. Tegenwoordig luister je ook gewoon naar boeken die zijn ingesproken door een AI. Deze relatief nieuwe functie, ‘Verteld door Apple Books’, is terug te vinden in een handjevol Engelstalige boeken in de virtuele boekenwinkel.
Naar verwachting wordt dit aanbod nog flink uitgebreid, aangezien het natuurlijk een veel voordeligere manier is van audioboeken opnemen dan met een echte stem. En voordat je een Siri-achtige stem verwacht: deze AI is eigenlijk niet meer van een echte stem te onderscheiden.
Livetekst
De functie Livetekst zit sinds 2021 in je iPhone, iPad en Mac. Hiermee is het mogelijk om tekst uit foto’s en screenshots te selecteren en kopiëren. Ook dit is een echte AI-functie, maar hij gaat nog veel verder dan dat. Door livetekst kun je namelijk ook in je fotobibliotheek zoeken naar woorden die je ooit hebt gefotografeerd.
Ga naar het ‘Zoek’-tabblad in de Foto’s-app, en zoek naar een specifiek woord. Wij gaan bijvoorbeeld voor ‘iCreate’. Je ziet dan een blok ‘Tekst gevonden in foto’s’ met alle plaatjes waarin dit woord zichtbaar is. Het maakt niet uit of het echte foto’s zijn of screenshots – alles wordt doorzocht.