Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

13 geheime functies voor Foto’s die je nog niet kent

Geheime functies foto's
Icon voor Foto's
Foto's
Icon voor Mac
Mac
Moeilijkheid:
Stappen:
13 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!
ws_fotos_145
1

Filter voor je Foto’s

Wist je dat Foto’s filters heeft die je snel kunt toepassen om je kiekjes een compleet andere sfeer te geven? Deze zijn verstopt op een tabblad in de Bewerk-weergave. Kies boven in het midden voor ‘Filters’.

2

Projecten

Wil je iets speciaals met je foto’s doen? Vanuit Foto’s ontwerp je ook speciale ‘Projecten’, zoals fotoboeken of wanddecoraties. Dit doe je dan wel met externe apps. In de zijbalk vind je naast ‘Mijn projecten’ een plusknopje: daar vind je ze allemaal.

3

Foto’s filteren

Nog meer filters? Ja hoor. In je overzicht van je foto’s heb je rechtsboven het tekstknopje ‘Filter op’. Klik erop en je kiest dat je alleen maar ‘Favorieten’, ‘Bewerkt’, ‘Foto’s of ‘Video’s’ wilt zien.

4

Toetscombinaties

Er zijn ook een hoop toetsencombinaties die je in Foto’s kunt gebruiken. Overzicht nodig? Navigeer in de menubalk naar ‘Help>Toetsencombinaties’. Er verschijnt een compleet overzicht in een nieuw venster.

ws_fotos_145
5

Slim zoeken

Hoe gestructureerd Foto’s je bieb ook maakt, soms ben je gewoon even iets kwijt. Gebruik dan de zoekfunctie. Een zoekterm als ‘Strand 2017’ levert je meteen alle foto’s van je vakantie in Italië op.

ws_fotos_145
6

Bewerk op al je apparaten

Heb je iCloud-foto’s geactiveerd? Elke bewerking die je toepast op je foto’s, wordt dan automatisch gesynchroniseerd naar al je andere apparaten. Nooit dus gedoe meer met op en neer kopiëren van je foto’s.

ws_fotos_145
7

Video’s draaien

Over bewerken gesproken: had je iPhone niet door dat je een video in de horizontale stand hebt geschoten? Geen probleem, bewerk de video en klik op de knop voor roteren rechtsboven. En weer door.

ws_fotos_145
8

Nooit opslagproblemen

Open ‘Foto’s>Instellingen’ en kies voor de optie ‘Optimaliseer Mac-opslag’. Op die manier worden je foto’s op volledige resolutie in iCloud bewaard. Bovendien worden ze alleen naar je Mac gedownload als je ze daar nodig hebt.

ws_fotos_145
9

Gedeelde iCloud-fotobieb

Een nieuwe functie van macOS Ventura is de gedeelde iCloud-fotobibliotheek. Handig om foto’s van een vakantie met een grotere groep te delen. Ga hiervoor naar ‘Foto’s>Instellingen>Gedeelde bibliotheek’ en volg de stappen!

ws_fotos_145
10

Maak een gifje

Als je een Live-foto in Foto’s hebt staan, dan tover je deze gemakkelijk om in een gifje. Open hem, kies ‘Bewerk’ en stel linksonder ‘Herhaal’ of ‘Stuiteren’ als effect in. Sluit de foto en kies ‘Archief>Exporteer>Exporteer GIF’.

ws_fotos_145
11

Annoteer je foto’s

Het is ook mogelijk om je foto’s te annoteren, net zoals je dat bij een PDF kunt doen. Klik in de ‘Bewerk’-weergave op de drie puntjes rechtsboven en kies ‘Markering’. Met de knoppen bovenin voeg je onder meer pijltjes of tekst toe.

ws_fotos_145
12

Bewerk ergens anders

Vind je de mogelijkheden van Foto’s nog niet genoeg? Via de drie puntjes in de Bewerk-weergave open je een foto ook in een andere app op je Mac. Na het wijzigen sla je hem gewoon weer op in je fotobieb.

ws_fotos_145
13

Delen maar!

De Deel-knop van Foto’s werkt nu veel meer zoals zijn tegenhanger in iOS. Je krijgt hier meteen suggesties voor personen om mee te delen, gebruikt een van de vele extensies of stelt een foto als achtergrond in.