In de Woordenboek-app op je Mac vind je alle definities waarnaar je zoekt. Activeer alle woordenboeken voor de talen die je spreekt, zoek naar een term die je nog niet kent of waarvan je de spelling wilt weten en je krijgt meteen alle gerelateerde resultaten te zien. Inclusief definitie(s), vertalingen en vaste uitdrukkingen waarin deze zoekterm voorkomt. In deze workshop leggen we uit hoe je de app gebruikt.
Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen.
Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!
PremiumVerder lezen?
1 Open de app Woordenboek
Open de app en typ in de zoekbalk rechtsboven een woord(deel). Van appel tot levensverzekeringsmaatschappij – deze zoekterm kan alle kanten op. Iets getypt? De app zoekt vanzelf.
Nederlands, Engels, Japans – hoe meer talen je spreekt, hoe meer woordenboeken je nodig hebt. In de balk boven in de app selecteer je het woordenboek waarin je een bepaalde term wilt zoeken. Staat degene die je zoekt er niet tussen? Verderop lees je hoe je meer woordenboeken toevoegt.
2 Resultaten
Links verschijnen alle resultaten waar je zoekterm in voorkomt. Bovenaan staat wat je zelf hebt getypt, daarna volgen de gerelateerde termen. Scrol door de lijst heen (de resultaten wijken steeds meer af) en klik op het resultaat waarvan je meer wilt weten.
3 Definities
Je hebt bank en je hebt bank, want ja, soms hebben woorden meer dan één betekenis. In Woordenboek staan ze rechts. Naast ieder klein cijfertje vind je een andere definitie of vertaling, dus kijk goed welke je nodig hebt.
Soms vragen termen om zoveel uitleg, dat de kleine letters amper te lezen zijn. Niet met je ogen knijpen – naast de zoekbalk staan twee knopjes om de lettergrootte aan te passen. Met de grote A wordt het groter, met de kleine uiteraard kleiner.
4 Gezegden
De app laat ook alle gezegden zien waarin je gezochte woord voorkomt. Deze zijn dikgedrukt en staan onder de definitie waar in deze uitdrukking naar wordt verwezen. Het teken ‘~’ geeft aan op welke plek in de zin deze term staat.
5 Zegt me niets
Zul je zien: zoek je een definitie of vertaling op, staat daarin óók een onbekend woord. Klik hierop om er meer over te lezen. Zo kun je oneindig doorklikken, maar klik op de gele pijl in de zoekbalk om terug naar het begin te gaan.
6 Instellingen
Er zijn standaard een handvol woordenboeken geactiveerd, maar als je toevallig een andere taal spreekt of leert, wil je er vast nog meer raadplegen. Toevoegen werkt via de menubalk bovenin: klik op ‘Woordenboek>Instellingen’.
7 Woordenboek toevoegen
Er verschijnt een uitgebreide lijst, met daarin alle beschikbare woordenboeken. Vink de versies aan die je nodig hebt – het downloaden duurt even, dus wacht tot de laadbalk vol is. Ga daarna terug naar de app om hem te gebruiken.
8 Rechtstreeks
Kom je in een browser of app een woord tegen dat je niet kent, zoals op onze website? Vraag daar direct om de betekenis. Ctr-klik op het woord en kies ‘Zoek [woord] op’. Je woordenboeken zoeken nu naar definities en vertalingen.
9 Meer informatie
Nadat je stap acht hebt uitgevoerd, kan Woordenboek je aanraden om meer over dit woord te lezen. Daarvoor klik je op een van de tabbladen onderin – zoals Siri-websitesuggesties of Wikipedia – en helpt een andere bron je verder.
En je iPhone en iPad dan?
De Woordenboek-app is exclusief voor de Mac, al is het op je iPhone en iPad nog steeds mogelijk om naar definities en vertalingen te zoeken. Gewoon, rechtstreeks in een browser of app. Houd je vinger hier vast op een woord, tik indien nodig op het pijltje naar rechts en kies ‘Zoek op’. Wat je nu ziet: de definitie, vertaling, woordsoort, uitspraak en welk lidwoord erbij hoort.
Al zijn ook hier niet alle woordenboeken standaard ingesteld, dus als je er meer nodig hebt, moet je die zelf toevoegen. Dat gaat net iets anders dan op je Mac: ga naar ‘Instellingen>Algemeen>Woordenboek’, scrol door de lijst en tik op alle woordenboeken die je nodig hebt. Ze worden nu geüpload naar je toestel – nog even wachten en ze zijn klaar voor gebruik.
Praat mee!