Hoewel we zeer te spreken zijn over de camera van de iPhone, hebben we daarnaast ook nog een spiegelreflex in huis. Voor als je zelf alle controle wilt hebben over het eindresultaat. Al is het ijzig koud in de winter, het is nog steeds de moeite waard om met je camera naar buiten te gaan. Het koude seizoen biedt namelijk prachtige natuur die je niet wil missen. Daarom geven we je een aantal praktische tips voor winterfotografie – voor zowel je DSLR als je iPhone. Zo kom je zeker met mooie plaatjes thuis!
Voorbereiding
Het is voor de hand liggend dat je kleding aantrekt die warm genoeg is. Tegelijkertijd wil je na een uurtje fotograferen ook niet enorm zweten. Daarom is het aan te raden om meerdere lagen over elkaar aan te trekken. Als je het dan warm krijgt, haal je makkelijk één laagje weg. Vergeet daarnaast ook zeker je hoofd en voeten niet!
Bereid je Mac voor op macOS Sonoma
Ruim je Mac op en zorg ervoor dat hij zo goed als nieuw is voor macOS Sonoma.
Bovendien is het aan te raden om een neopreen hoes voor je camera te gebruiken. De camera wordt namelijk ook een stuk kouder. Zo’n hoes beschermt dus niet alleen je camera tegen kou, maar ook je handen. En als je een flesje water meeneemt, denk er dan aan dat water altijd van boven naar beneden bevriest. Plaats je flesje daarom altijd met de opening naar beneden in je tas, dan kun je eruit blijven drinken totdat de fles helemaal is bevroren.
Ga je alleen met je iPhone op pad? Dan houd je deze lekker in je broekzak, of weggestopt in een deken of handdoek in je tas. Dan weet je zeker dat die niet onderkoeld raakt, totdat je het perfecte beeld hebt gevonden.
Winterfotografie, geen sneeuw
Dat er niet altijd sneeuw en ijs is, betekent niet dat er niets te fotograferen valt. Gedurende de winter zijn er genoeg ochtenden waarop het nog vriest en dat is hét moment om op pad te gaan voor winterse foto’s. In tegenstelling tot fotograferen in de sneeuw hoef je je niet druk te maken om de belichtingscorrectie. De foto zal niet zo snel te donker worden.
Wil je je juist op de details richten? Ga dan dicht bij het onderwerp staan en focus op één blad of grasspriet, om de details van de dauw of rijp uit te lichten. Zorg dat je onderwerp haarscherp is en probeer een kleine scherptediepte te kiezen door de diafragma opening wat groter te zetten. Hierdoor wordt de achtergrond onscherp, wat de prachtige details nog meer benadrukt. Heb je een iPhone 11 of nieuwer, dan kun je hier perfect de portretmodus voor gebruiken: deze werkt vanaf de iPhone 11 ook met objecten.
Autofocus
Op dagen zonder sneeuw werkt de autofocus prima, maar zodra het begint te sneeuwen, wordt de focus afgeleid door de vallende sneeuwvlokjes. Gebruik dan alleen het middelste AF-veld in plaats van de buitenste autofocusvelden. Het middenveld is verreweg het meest gevoelig en werkt bijzonder nauwkeurig. Gaat het steeds harder sneeuwen dan is de enige mogelijkheid om volledig handmatig scherp te stellen. Houd ook dan vol! Want hevige sneeuwval kan prachtige plaatjes opleveren. Kies daarbij wel een donkere achtergrond, zodat de vallende vlokken op de foto goed zichtbaar zijn.
Sneeuwfoto’s op de iPhone kunnen ook het nodige geduld vergen. Het vergrendelen van de autofocus biedt hierbij zeker uitkomst. Je weet vast al dat je de autofocus kunt regelen door op het scherm te tikken. Als je hierbij de vinger een paar seconden langer op het scherm laat rusten, dan zet je de autofocus vast. Dit is te herkennen aan ‘AE/AF-vergrendeling’ dat in beeld verschijnt. Zo voorkom je dat elke nieuwe sneeuwvlok de focus van je iPhone in de war schopt.
Praat mee!