Terug naar Nostalgie: zo draai je Windows XP en Mac OS 9 op je Mac
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Nostalgie: zo draai je Windows XP en Mac OS 9 op je Mac

Door Ward Edema25 april 2023 15:013 min. leestijd1

Met de app UTM is het gemakkelijker dan ooit om Windows XP, Mac OS 9 en andere oude besturingssystemen op je Mac te draaien. Zo krijg je dat voor elkaar.

Windows XP Mac

Windows XP op Mac

Al decennia is het mogelijk om besturingssystemen te virtualiseren – oftewel, om op je moderne Mac een oud besturingssysteem te gebruiken, zonder dat dit invloed heeft je huidige macOS. Je draait het oude OS dan gewoon in een venster, net zoals iedere andere app.

Bereid je Mac voor op macOS Sonoma

Bereid je Mac voor op macOS Sonoma

Ruim je Mac op en zorg ervoor dat hij zo goed als nieuw is voor macOS 14

Helaas was het instellen van zo’n virtuele machine niet altijd even gemakkelijk. Vaak moest je wroeten in ingewikkelde instellingen, en maar hopen dat alles goed werkt. Met de gratis app UTM is het proces een stuk gemakkelijker geworden. En het werkt soepel op Macs met Intel, én op Macs met M1- of M2-chip.

Zo gebruik je UTM

Het instellen van UTM is erg simpel, en op dit moment kun je al een hele waslijst aan besturingssystemen ermee gebruiken: Windows XP, 7, 10 en 11, het klassieke Mac OS 9 (waar onder andere de iMac G3 op draait), maar ook allerlei versies van Linux.

UTM Mac

  1. Download UTM via de officiële website (gratis) of via de Mac App Store (€ 11,99).
  2. Kies je voor de gratis download, dubbelklik dan op je download (UTM.dmg) en installeer de app.
  3. Download via de UTM Gallery een voorinstelling voor je gewenste besturingssysteem, zoals Windows XP.
  4. Open UTM en selecteer ‘Create a New Virtual Machine>Open’ en kies het .utm-bestand van stap 3.
  5. Download nu een schijfbestand van het besturingssysteem dat je wilt installeren. Wil je dit strikt volgens de regel doen, dan heb je een cd nodig – de bestanden zijn doorgaans ook te vinden op The Internet Archive of WinWorld.
  6. Selecteer in UTM ‘CD/DVD>Browse’ en kies het schijfbestand.
  7. Klik nu op de grote startknop (▶️) en volg de instructies om je besturingssysteem te installeren. Tip: wanneer je gevraagd wordt om op een F-toets te tikken, bijvoorbeeld op F8, druk op je Mac dan op Fn+F8.

Geduld is een schone zaak

Het installatieproces kan wat tijd in beslag nemen: je moet echt even opnieuw wennen aan de laadtijden van vroeger. Zet dus gerust een kop koffie, en aanschouw hoe je moderne Mac een oud besturingssysteem installeert.

Wanneer het proces klaar is, kun je gemakkelijk bij je gekozen besturingssysteem komen door UTM te openen en op de startknop te drukken. Doorgaans geldt: hoe nieuwer je Mac, hoe minder moeite het voor je processor is om het besturingssysteem te draaien. Heb je bijvoorbeeld een MacBook Air met een Intel-chip, dan zal die soms klinken alsof hij opstijgt – bij een Mac met M1- of M2-chip merk je niks.

Alternatief: Parallels

Een handig alternatief voor het virtualiseren van besturingssystemen is Parallels Desktop 18. Hiermee installeer je in een handomdraai Windows op je Mac – je hoeft niet eens je eigen schijfbestand aan te leveren. Je kunt ermee zelfs bestanden van en naar Windows slepen. Dit is wat dat betreft nóg gemakkelijker in gebruik dan UTM – maar wel meer bedoeld voor recente OS’en, zoals Windows 7 en nieuwer.

Bekijk Parallels Desktop 18

Wekelijks Apple tips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Bereid je Mac voor op macOS 14

Bereid je Mac voor op macOS 14

Ruim je Mac op en zorg ervoor dat hij zo goed als nieuw is voor macOS 14

Door Ward Edema

Keek tijdens zijn basisschooltijd al naar de presentaties van Steve Jobs. Zweert bij macOS en iPadOS voor alles wat met beeld of muziek te maken heeft.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

1
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
René van der Meer
Lezer
René van der Meer

Ik heb een jaar Parallels gehad, werkte OK, maar je moet elk jaar betalen. Dus gewist en VMware Fusion geïnstalleerd. Werkt ook goed en is gratis. En ook daar kun je slepen van Mac naar Windows.