Terug naar Een wandelroute uitstippelen met Google Maps
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Een wandelroute uitstippelen met Google Maps

Door Laura Grootaarts21 april 2022 11:504 min. leestijd0

Aan het mooie weer is duidelijk te zien dat de lente is aangebroken. Eindelijk tijd voor een fijne wandeling of fietstocht, dus. Via Google Maps kun je gemakkelijk je wandelroute uitstippelen en die dan volgen via de app op je iPhone.

Wandelroute uitstippelen met Google Maps

Navigatie-apps zoals Google Maps helpen je om van A naar B te komen, en wel zo snel en efficiënt mogelijk. Recht op je doel af, langs eindeloos saaie of juist drukke wegen. Als je wandelt voor je plezier en om tot rust te komen, is dat natuurlijk niet wat je wilt. Gelukkig kun je ook zélf een persoonlijke wandelroute uitstippelen voor Google Maps. Dat doe je via de gratis Google-dienst My Maps. De allereerste stappen zet je op je Mac of je computer, de route die je daar maakt verschijnt uiteindelijk ook in Google Maps op je iPhone. Wij helpen je op pad!

1. Nieuwe kaart

Wandelroute uitstippelen Google Maps

De iPhone 13 Mini nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 13 Mini nu tot €10 korting per maand!

• En ontvang €100,- éxtra inruilwaarde
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Open My Maps in Safari, via mymaps.google.com. Zorg ervoor dat je bent ingelogd met je Google-account. Klink linksboven op de knop ‘Nieuwe kaart maken’.

Wil je meer van dit soort tips om alles te halen uit je iPhone en Mac? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

2. Naar de start

Wandelroute uitstippelen Google Maps

Linksboven staat ‘Naamloze kaart’. Klik erop en geef je route een duidelijke naam. Voer via het zoekveld bovenin het adres van het startpunt in en duw op enter. Dit wordt gemarkeerd door een speld.

3. Looproute toevoegen

Wandelroute uitstippelen Google Maps

Klik onder het zoekveld op de knop ‘Een lijn tekenen’ en op ‘Looproute toevoegen’. Klik in de buurt van het startpunt op de kaart. Je kunt nu een blauwe lijn precies over de gewenste route laten lopen …

4. Blauwe lijn

Wandelroute uitstippelen Google Maps

… of je beweegt de cursor direct naar een punt waar je heen wilt. Dan tekent Google zelf de weg daarnaartoe in. Als je tevreden bent over een stukje route, klik je om dit vast te leggen.

5. Eindpunt

Wandelroute uitstippelen Google Maps

Vul zo stukje bij beetje je route in. Vergissingen maak je ongedaan met het pijltje naar links onder de zoekbalk. Ben je weer terug bij het startpunt, dubbelklik daar dan om je route te voltooien.

6. Rustpunten

Wandelroute uitstippelen Google Maps

Eventueel kun je op je route nog wat ­pauzemomenten intekenen, zoals een restaurant of bezienswaardigheid. Wil je dat niet, dan kun je deze en de volgende stap overslaan. Wil je het wel? Tik in de zijbalk op ‘Laag toevoegen’ en geef de laag een duidelijke naam.

7. Markering

Wandelroute uitstippelen Google Maps

Zorg ervoor dat de laag gemarkeerd is – er staat dan een blauwe streep voor. Klik nu onder het zoekveld op ‘Markering’ en prik de speld op de juist plek. Geef het punt ook een logische naam.

8. Op de iPhone

Wandelroute uitstippelen Google Maps

Je kunt de route terugvinden op je iPhone, via de app Google Maps – log wel in met hetzelfde account. Tik onderin op ‘Opgeslagen’ en dan op ‘Kaarten’. Daar staat je zelf uitgestippelde route!

Wist je trouwens dat je routes die je wandelt met je Apple Watch ook als GPX route in Google Maps kunt zetten? Lees daarover ook ons artikel Apple Watch: bekijk je afgelegde routes (en bewaar ze als gpx). Of bekijk hoe de afstand hemelsbreed meten in Google Maps werkt.

Wandelroute verwijderen Google Maps

Heb je de route ondertussen zo vaak bewandeld dat je er genoeg van hebt? Verwijder hem dan gewoon:

Wandelroute verwijderen Google Maps

  • Ga op je Mac weer naar mymaps.google.com. Je belandt nu in het hoofdmenu met daarin al je gemaakte wandelroutes.
  • Zoek de wandelroute die je wilt verwijderen en klik op ‘Meer opties’. Oftewel de drie bolletjes rechtsboven op de voorvertoning van de route.
  • Klik op ‘Naar prullenbak verplaatsen’.
  • Google Maps vraagt je nu of je zeker weet dat je de route wilt verwijderen. Zo ja, klik dan nogmaals op ‘Naar prullenbak verplaatsen’.
De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

• €96 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar