Terug naar Werk met het zeer veilige wachtwoordbeheer van macOS Mojave
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Werk met het zeer veilige wachtwoordbeheer van macOS Mojave

Door Koen van Ekeren5 oktober 2018 10:293 min. leestijd5

In macOS Mojave werkt het registreren en inloggen op websites beter dan ooit. Je Mac verzint zelf een complex wachtwoord – en dat hoef je niet te onthouden. Bovendien waarschuwt Safari je als je één wachtwoord voor meerdere websites gebruikt. Zo zie je direct welke accounts een uniek en sterk wachtwoord verdienen, en in dit artikel gaan we aan de slag!

Wachtwoord automatisch invullen

Voor bijna elke dienst heb je een wachtwoord nodig. En als je het een beetje veilig aanpakt, ontkom je niet aan een wachtwoordbeheerder. Daarvoor hoef je geen externe app te downloaden, want Apple heeft een zeer veilige wachtwoordbeheerder ingebouwd in macOS: iCloud-sleutelhanger. Dit gaat sinds macOS Mojave veiliger en eenvoudiger dan ooit. In vijf stappen leggen we uit hoe het nieuwe wachtwoordbeheer van macOS werkt.

1. iCloud-sleutelhanger activeren

iCloud sleutelhanger activeren

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Het is gemakkelijker geworden om wachtwoorden te beheren, maar iCloud­-­sleutelhanger moet dan wel geactiveerd zijn. Controleer dit op je Mac via ‘Systeemvoorkeuren>iCloud>Sleutelhanger.’

2. Wachtwoord automatisch genereren

wachtwoord automatisch genereren

Navigeer op je in Safari naar een website om een nieuw account aan te maken. Wij kiezen nu even voor Marktplaats. Vul de gegevens in en tik op het invoerveld voor het wachtwoord. In beide invoervelden zie je meteen een door Safari gegenereerd sterk wachtwoord verschijnen. Tik onderin op ‘Gebruik sterk wachtwoord’; dit wordt opgeslagen in iCloud-sleutelhanger

iCreate 145
iCreate 145
Geef je Mac een frisse start 🫧

3. Safari wachtwoord automatisch invullen

Safari wachtwoord automatisch invullen

Het handige van iCloud is dat je meteen op al je Apple-apparaten toegang hebt tot je wachtwoorden – zoals je iPhone. Pak je iPhone erbij en ga naar de login-pagina van Marktplaats. Met één tik op het account zijn de velden – ­inclusief het onmogelijke te raden wachtwoord –­ ingevuld.

4. Safari wachtwoorden beheren macOS

wachtwoord beheren macOS

Bewaarde wachtwoorden worden veilig in iCloud bewaard. Op je Mac vind je ze in Safari door in de menubalk op ‘Safari’ te klikken. Ga daarna naar ‘Voorkeuren>Wacht­woorden’ en voer het wachtwoord voor het gebruikersaccount in. Met een driehoekje waarschuwt Safari je dat je het wachtwoord ook voor andere websites gebruikt. Surf naar de website en verander het wachtwoord voor een veel veiligere ingeving van Safari.

5. Safari wachtwoord delen macOS

Klik je in het venster van de vorige stap op een account, dan geeft Safari je het wachtwoord prijs. Wil je je wachtwoord met anderen delen, bijvoorbeeld omdat je een social media-account met iemand anders deelt? Houd dan de Ctrl-toets tijdens het klikken vast, dan verschijnen er opties voor het delen en kopiëren van je wachtwoord.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »

5
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Neman
Lezer
Neman

Allemaal juist maar je wachtwoorden kan altijd iemand inkijken als die iemand je wachtwoord kent om in te loggen op je mac, bijvoorbeeld een hersteller die je defect toestel wil herstellen en vraagt om je login te kennen om zo in je mac te geraken. Of heb ik het verkeerd voor???

Jelle Mol
Auteur
Jelle Mol

Ja dat klopt. Wat ik in het verleden heb gedaan bij reparaties is een ‘leeg’ apparaat ingeleverd (teruggezet naar fabrieksinstellingen) en na de reparatie mijn backup weer teruggezet. Of meekijken indien mogelijk, als het een snelle reparatie betreft, zoals het vervangen van een scherm.

Neman
Lezer
Neman

Tenzij er een tweede (nieuwe) sleutelhanger met geheim wachtwoord gemaakt kan worden met al uw wachtwoorden daarin bewaard??? Weet niet of dat mogelijk is?

Jelle Mol
Auteur
Jelle Mol

Je wachtwoorden worden met iCloud gesynchroniseerd. Als deze synchronisatie uitgeschakeld is (bijv omdat je uitgelogd bent met iCloud of omdat je apparaat hersteld is naar fabrieksinstellingen) dan is het onmogelijk om bij je wachtwoorden te komen. Ook niet met een tweede (nieuwe) sleutelhanger.

Mocht je je wachtwoord afgeven aan een reparateur dan is het sowieso raadzaam om dit wachtwoord naderhand te veranderen.

Neman
Lezer
Neman

Bedankt voor deze nuttige toelichting!!