Terug naar Stap voor stap door macOS Monterey
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Stap voor stap door macOS Monterey

Door Laura Grootaarts25 oktober 2021 19:2613 min. leestijd0

Op 25 oktober is macOS Monterey verschenen, met een berg nieuwe functies. Al in juni tijdens de Worldwide Developer Conference (WWDC) gaf ­Apple ons een sneakpreview van macOS 12, ook wel macOS Monterey genoemd.

MacBook Pro 2021 notch

Het nieuwe besturingssysteem is wederom vernoemd naar een locatie – dit keer een stadje – in de Amerikaanse staat Californië, ­Apple’s thuisbasis. Dat is een traditie die Apple al jaren volhoudt. Net zoals de traditie om je met iedere grote Mac-update te verrassen met handige nieuwe functies. Dit keer zijn er grote veranderingen voor de videobel-app FaceTime, ondergaat Safari een metamorfose en is er de nieuwe app Opdrachten – die ken je mogelijk al van de iPhone en iPad. Kortom, er valt genoeg te ontdekken in Monterey. Ga je mee?


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

Veelgestelde vragen

 • Werkt macOS Monterey op mijn Mac?
  Als je een van de volgende Macs hebt, kun je macOS Monterey gebruiken: ­MacBook Air 2015 en later, MacBook Pro 2015 en later, MacBook 2016 en later, Mac mini eind 2014 en later, iMac (Pro) eind 2015 en later, Mac Pro 2013 en later.
 • Maar welke Mac heb ik dan?
  Dat kun je heel gemakkelijk checken. Klik hiervoor op het appeltje linksboven in het scherm van je Mac en dan op ‘Over deze Mac’. Bovenaan in het lijstje vind je het type Mac dat je hebt.
 • Werken alle nieuwe functies op mijn Mac?
  Ruimtelijke audio werkt op Macs uit 2018 of nieuwer. Voor Universele bediening heb je een Mac uit 2016 of nieuwer nodig. Sommige vernieuwingen zijn voorbehouden aan M1-Macs, bijvoorbeeld Livetekst, de Portretmodus in FaceTime en de interactieve globe in Kaarten.
 • Wanneer komt Monterey uit?
  Op 25 oktober 2021. Je kunt de update downloaden via de Systeemvoorkeuren: klik op Software-update en doorloop de stappen op het scherm. Updaten naar Monterey is gratis.

Grote verbeteringen voor FaceTime

De opmerkelijkste veranderingen van Monterey vind je in FaceTime. Voel je meer verbonden met vrienden, familie en collega’s!

FaceTime

Portretmodus

Deze functie is geïnspireerd op de portretten die je maakt met je iPhone-­camera. De achtergrond wordt vervaagd, de persoon op de voorgrond komt juist extra scherp in beeld.

Shareplay

Met SharePlay kun je tijdens het Face­Timen samen dezelfde film zien of muziek luisteren. Op het moment van schrijven lijkt deze functie echter uitgesteld te zijn, en het is nog niet bekend tot wanneer.

Ruimtelijke audio

Staat je gesprekspartner rechtsboven in het scherm? Dan lijkt zijn stemgeluid ook uit die richting te komen. Het geeft hierdoor een beetje de indruk dat je bij elkaar zit, vooral in groepsgesprekken.

Microfoonmodi

In de nieuwe microfoonmodus Stem­isolatie herkent je Mac storende geluiden en filtert ze weg. De tegenhanger is ‘Breed spectrum’ – die laat geluiden door, voor een beter sfeerbeeld.


Plan je FaceTime-gesprekken

In macOS Monterey nodig je iedereen via een linkje uit voor een FaceTime-gesprek. Of zet een gesprek in je agenda, zodat je het zeker niet vergeet.

1 Maak een linkje

FaceTime gesprekken plannen

Open FaceTime, doe je haar goed, en klik linksboven op ‘Maak link aan’. Je kunt dan de wijze van uitnodigen uitkiezen. Goed om te weten: ook vrienden en familie zónder iPhone of Mac kun je zo uitnodigen.

2 Plan een gesprek

FaceTime gesprekken plannen

Ook nieuw is dat je een FaceTime-gesprek in Agenda kunt zetten. Dubbelklik op een dag om een nieuwe afspraak in te plannen. Nieuw is hier de optie ‘Voeg locatie of videogesprek toe’.

3 Voeg FaceTime toe

FaceTime gesprekken plannen

Klik op het cameraatje en vink vervolgens ‘FaceTime’ aan. Voeg vervolgens de overige details van de afspraak toe, zoals de naam, eventuele bijlagen en – heel belangrijk – de genodigden.


Nieuwe Mac-app: Opdrachten

Opdrachten ken je al van de iPhone. De app voert een reeks taken automatisch uit. Dit is een voorbeeld van wat je ermee kunt!

1 Opdrachten

Opdrachten macOS Monterey

Tenzij je Opdrachten al op de iPhone of iPad hebt gebruikt, is de app op de Mac nog leeg. We voegen daarom snel nieuwe, kant-en-klare ­opdrachten toe vanuit de Galerie. Selecteer deze in de navigatiekolom links.

2 Galerie

Opdrachten macOS Monterey

In de Galerie vind je allerlei opdrachten die speciaal door Apple voor het gebruik op de Mac zijn ontworpen. Ga een beetje rondneuzen en kijk of je een opdracht vindt die je nuttig lijkt. Of gebruik de zoekfunctie rechtsboven.

3 Stuur e-mail aan mezelf

Wij kiezen voor de opdracht ‘Stuur e-mail aan mezelf’. Open deze en voeg hem toe via de knop ‘Voeg opdracht toe’. Soms moet je bij het toevoegen nog informatie toevoegen, zoals nu. Voer je e-mailadres in.

4 Open opdracht

Opdrachten macOS Monterey

Ga terug naar ‘Alle opdrachten’ en dubbel­klik op de nieuwste takenreeks. Aan de hand van deze vrij simpele opdracht zie je hoe opdrachten zijn opgebouwd: uit verschillende bouwstenen die van boven naar beneden worden afgewerkt.

5 Aanpassen

Opdrachten macOS Monterey

De naam van de opdracht pas je rechtstreeks in de titelbalk aan, aan de rechterkant zie je bouwstenen die je kunt toevoegen. Kies voor nu bovenin bij ‘Als er geen invoer is’ voor ‘Vraag om tekst’.

6 Details

Opdrachten macOS Monterey

Klik op de knop met de schuifbalkjes rechtsboven en er verschijnen opties over hoe de opdracht toegankelijk moet zijn. Vink ‘Maak vast in menubalk’ aan, evenals ‘Gebruik als snelle taak>Finder’.

7 Naar menubalk

Opdrachten macOS Monterey

Sluit de geopende opdracht en werp een blik op je menubalk rechtsboven. Daar vind je nu het Opdrachten-icoontje. Kies voor ‘Stuur e-mail aan mezelf’, bevestig de privacy-melding en typ een boodschap aan jezelf.

8 Verstuur

Opdrachten macOS Monterey

Na een klik op ‘Gereed’ wordt de e-mail klaargezet en direct verstuurd. Op die manier kun je dus gemakkelijk kleine geheugensteuntjes naar jezelf als e-mail sturen. Dat werkt overigens ook met bestanden, zie stap 9.

9 Snelle taak

Open Finder, en navigeer naar het bestand waaraan je herinnerd wilt worden. Ctrl-klik erop en kies weer ‘Stuur e-mail aan mezelf’. Wederom wordt er een e-mail klaargezet en verstuurd, maar deze keer met het gewenste bestand.


Focus op wat nodig is

Focus is een uitbreiding van de vroegere Niet storen-functie. Filter meldingen op basis van je huidige activiteit, en voorkom dat je ongewenst wordt afgeleid.

1 Systeemvoorkeuren

Focus macOS Monterey

Open de Systeemvoorkeuren en klik op het vernieuwde onderdeel ‘Meldingen en focus’. Boven in het scherm kies je het paneel Focus. Hier gaan we van start met het instellen van je Focus.

2 Focus

Focus macos Monterey

In de zijbalk links vind je standaard al negen momenten waarop je waarschijnlijk ‘in focus’ wilt zijn, zoals Gamen, Lezen en Werk. Klik er eentje aan, bijvoorbeeld ‘Persoonlijk’.

3 Toevoegen

Focus macos Monterey

Bij ‘Toegestane meldingen van’ geef je aan van welke personen en apps je meldingen wilt blijven ontvangen gedurende je focus. Klik maar op het plusje en voeg ze één voor één toe.

4 Schakel automatisch in

Focus macos Monterey

Als je onder ‘Schakel automatisch in’ op het plusje klikt, kun je aangeven wanneer de focus automatisch moet starten. Bijvoorbeeld op een bepaalde tijd of locatie, of als je een specifieke app opent.

5 Aanvullende opties

Focus macos Monterey

Klik bovenin op ‘Opties’ om oproepen van bijvoorbeeld je favoriete contactpersonen altijd door te laten komen, ongeacht de focus. Dat kun je ook doen voor herhaalde en tijdsgevoelige meldingen.

6 Maak je eigen focus

Focus macos Monterey

Klik onder in de balk links op het plusje en daarna op ‘Aangepast’ voor het maken van een eigen unieke focus. Geef deze een naam, een kleur en een symbool en klik dan op ‘Voeg toe’.

7 Pas de details aan

Focus macos Monterey

Je focus belandt nu tussen de overige standaard focussen in de zijbalk links. Je kunt er op dezelfde manier invulling aangeven als zojuist uitgelegd bij stap 3 tot en met 5.

8 Activeer een focus

Focus macos Monterey

Een focus is altijd handmatig te starten – ook als je deze bijvoorbeeld hebt ingepland. Open hiervoor het Bedieningspaneel, klik op ‘Focus’ en kies de gewenste focus uit de lijst die verschijnt.

9 Zet hem in de menubalk

Focus macos Monterey

Klik in de Systeemvoorkeuren op ‘Dock en menubalk’ en kies in de balk links Focus. Vink ‘Toon in menubalk’ aan, en zet dit op ‘altijd’. Zo start je je focus supersnel vanuit de menubalk!


Krijg meer gedaan met Universele bediening

Een plaatje zomaar vanuit je iPad naar je Mac slepen? Dat kan! Wel pas vanaf een latere versie van Monterey, maar we laten het nu al graag aan je zien.

Universele bediening

Drag & drop

Klik met je muis of trackpad op een afbeelding op je iPad en sleep hem vervolgens naar je Mac, om hem daar in een document te plaatsen. Zorg ervoor dat je Mac Monterey heeft en je iPad op iPadOS 15 draait en het werkt gewoon!

Onder controle

Plaats je iPad naast je Mac-scherm en beweeg je Mac-­cursor naar de rand van het scherm, aan de kant waar de iPad zich bevindt. Je iPad zal dit detecteren. Blijf je muis (of trackpad) in de richting van je iPad bewegen, en je ziet daar de cursor verschijnen.

Eén toetsenbord

Met universele bediening kun je één toetsenbord en één muis of trackpad gebruiken om je MacBook, iMac en iPad aan te sturen. Het is dus niet meer nodig om iPad-specifieke accessoires te kopen, bijvoorbeeld.

Werkt het niet?

In de eerste versie van Monterey werkt universele bediening nog niet. Apple heeft belooft dat het later dit jaar (in een toekomstige software-update) naar je Mac komt. Is het zover en werkt het nog niet? Controleer of je in ‘Systeemvoorkeuren>Algemeen’ de optie met ‘Handoff’ hebt geactiveerd.


Maak een Snelle notitie

Snelle notities zijn dé manier om vliegensvlug gedachten, ideeën en informatie vast te leggen. Je hoeft er de app Notities niet eens voor op te starten!

1 Open een notitie

Snelle notities macOS Monterey

Snel iets noteren? Beweeg je muiscursor helemaal naar rechtsonder in de hoek van je Mac. Er verschijnt dan een leeg notitieblaadje. Klik erop.

2 Typen maar

Snelle notities macOS Monterey

De app Notities wordt nu geopend en je kunt direct gaan typen. Klaar met je aantekeningen? Dan kun je de notitie wegklikken, hij belandt in Notities onder ‘Snelle notities’.

3 Vanuit een andere hoek

Snelle notities macOS Monterey

Kies je liever een ander hoek? Open de Systeemvoorkeuren en ga naar ‘Mission Control>Interactieve hoeken’. Kies hier een andere hoek – of deactiveer de functie, als je hem toch niet gebruikt.


Surf soepeler met Safari

Snelle notities macOS Monterey

Apple’s eigen browser Safari heeft een flinke opknapbeurt gehad. We nemen je mee langs alle functies voor nog meer overzicht tijdens het surfen.

Nieuwe zijbalk

De herontworpen zijbalk biedt veel overzicht. Je hebt van hieruit snel toegang tot je tabgroepen, bladwijzers en je leeslijst. Ook linkjes die met je gedeeld zijn via Berichten, verschijnen hier.

Groepeer je tabs

Je kunt je tabbladen nu groeperen – maak bijvoorbeeld een groep met alle webpagina’s die relevant zijn voor je werk. Als je Ctrl-klikt op een tab, krijg je bovendien allerlei handige tabgerelateerde opties.

Gestroomlijnde tabs

De tabs zien er veel mooier uit en nemen minder ruimte in beslag. De kleur van de website loopt er nu mooi in door. Liever iets klassiekers? Open de Voorkeuren en klik op ‘Tabbladen’. Hier kun je kiezen voor een andere ‘Tab layout’.

Aanvullende opties van de actieve tab vind je door op deze bol met de drie puntjes te klikken. Bekijk bijvoorbeeld het Privacyrapport van een website, of maak een snelle notitie van de pagina.


Maak tabgroepen in Safari

Om je geopende tabbladen in Safari beter te organiseren, kun je ze nu in Monterey groeperen. Zo houd je je favoriete websites mooi gebundeld.

1 Selecteer een tab

tabgroepen safari monterey

Om een tabgroep aan te maken, Ctrl-klik je op een van de openstaande apps. Er verschijnt dan een uitklapmenu met diverse opties. Klik op ‘Zet in tabgroep>Nieuwe tabgroep’.

2 Tabgroepen

tabgroepen safari monterey

In de zijbalk links, onder ‘Tabgroepen’, verschijnt nu je nieuwe groep. Deze is nu nog naamloos – voer hier zelf een duidelijke naam in.

3 Extra tabs

tabgroepen safari monterey

Extra websites toevoegen aan je tabgroep? Surf naar een site die je wilt toevoegen en Ctrl-klik op de tab. Via ‘Zet in tabgroep’ voeg je hem snel toe aan de tabgroep die je zojuist gemaakt hebt.


Ontdek het nieuwe Kaarten

Kaarten wordt een steeds betere app om de wereld mee te ontdekken. Dit is er nieuw in Monterey!

Kaarten macOS Monterey

Verbeterde zoekfunctie

De zoekfunctie is wat preciezer geworden. Zoek je bijvoorbeeld naar een restaurant, dan kun je beter filteren. Bijvoorbeeld dat je alleen pizzeria’s wilt zien, of zaken die op dit moment geopend zijn.

Interactieve globe

Heb je een M1-Mac? Dan kun je net zolang uitzoomen totdat er een 3D-wereldbol in beeld komt. Hierop zie je prachtige details als gebergtes, woestijnen, regenwouden en oceanen.

Vernieuwde informatiekaartjes

De vernieuwde informatie­kaartjes tonen je in één oogopslag de belangrijkste informatie over allerlei plekken, zoals musea, bedrijven en monumenten.

Steden tot in detail

Metropolen als New York, San Francisco, LA en Londen zijn te ontdekken tot in de kleinste details. Zo zie je hoogteverschillen, wegen, bomen, gebouwen, bezienswaardigheden en meer.

Gebruikersprofiel

Voortaan heb je in Kaarten je gebruikersprofiel. Met daarin onder meer je favoriete plekken en voorkeuren als je favoriete vervoers­type, en of je bijvoorbeeld snelwegen wilt vermijden.


Nóg beter toegankelijk

De toegankelijkheids-instellingen zijn in macOS Monterey uitgebreid met een aantal coole onderdelen. Dit zijn enkele van de beste nieuwe functies.

1 Beschrijvingen toevoegen

Toegankelijkheid

Als je in Voorvertoning de markerings­opties opent, kun je via het tekstballonnetje een beschrijving van de afbeelding toevoegen. VoiceOver leest deze voor aan mensen met een verminderd gezichtsvermogen.

2 Kleurige muis

Toegankelijkheid

Verander de kleur van je muiscursor. Hiervoor open je Systeemvoorkeuren en ga je naar ‘Toegankelijkheid>Beeldscherm’. In het paneel ‘Aanwijzer’ kies je de vulkleur en de contourkleur.

3 Aangepaste memoji’s

Memoji inclusief

Apple maakt de memoji’s weer net wat inclusiever. Wat dacht je van memoji’s met een cochleair implantaat, een neuskatheter of een hoofd­beschermer?


Ook dit is er nieuw

De grootste nieuwe toevoegingen aan macOS Monterey zijn nu besproken. Maar ook deze wat minder opvallende functies moet je echt even zien!

1 AirPlay naar je Mac

AirPlay macOS Monterey

Video of audio AirPlayen naar een speaker of tv, daar zijn we aan gewend. Maar op deze manier streamen tussen Apple-apparaten onderling? Met macOS Monterey en iOS 15 kan het dan eindelijk! Klik op je iOS-apparaat op het AirPlay-icoontje, en je Mac verschijnt vanzelf tussen de beschikbare opties.

Deze optie werkt niet met alle Macs; MacBook Pro en Air vanaf 2018, iMac of Mac Pro vanaf 2019, elke iMac Pro en de 2020 Mac mini.

2 Je Memoji leeft

Levende memoji

Een Memoji als gebruikersafbeelding? Het kan! Hij beweegt als je te lang wacht met inloggen. Stel het in via de Systeemvoorkeuren – houd je muis boven je avatar en klik op ‘wijzig’

3 Livetekst in foto’s

Livetekst op de Mac

Staat er een tekst op een foto? Als je een M1-Mac hebt, selecteer je deze alsof het een Pages-bestand is! Vervolgens kun je de tekst kopiëren en plakken. Handig als je bijvoorbeeld een adres fotografeert.

4 Boeken vernieuwd

Boeken monterey

De app Boeken is vernieuwd. Nieuw zijn de onderdelen ‘Leesdoelen’, ‘Leeslijst’ en ‘Lees ik nu’. Mocht dit je bekend in de oren klinken: op die iPhone bestond dit allemaal al eerder.

5 Hallo-screensaver

hallo screensaver

De coole Hallo-screensaver was er alleen voor de 24-inch iMac, maar is er nu voor iedereen! En natuurlijk zijn er ook nieuwe wallpapers. Je stelt het allemaal in via de Systeemvoorkeuren, bij ‘Bureaublad en schermbeveiliging’.

6 Zoek mijn

Zoek mijn widget

Aan het Berichtencentrum kun je nu ook een handige Zoek mijn-widget toevoegen. Hierin zie je precies waar je gezinsleden uithangen of waar je belangrijke spullen zijn.

7 Gedeeld-map

Gedeeld-map

Werk je met anderen samen aan documenten in iCloud? Al deze bestanden worden verzameld in de map ‘Gedeeld’. Deze vind je links in de zijbalk van al je Finder-vensters.

8 Games-map in Launchpad

Games in Launchpad

Als je nieuwe games downloadt uit de App Store, komen ze in Launchpad automatisch in een speciale map voor games te staan. Zo houd je ze apart van je overige apps.

9 Demp notificaties

Notificaties dempen

Komt er een ongewenste notificatie binnen in je Berichtencentrum? Klik dan op ‘>’ en daarna op de drie puntjes. Je krijgt dan verschillende opties voor het (tijdelijk) dempen van dit type melding.

 

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar