Terug naar Schermopname Mac: zo film je je scherm in macOS
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Schermopname Mac: zo film je je scherm in macOS

Door Sven Lamers23 maart 2021 10:463 min. leestijd3

In een zogeheten screencast kun je als het ware je Mac-scherm filmen. Op die manier laat je gemakkelijk zien wat je op je Mac doet. Je MacBook, iMac of Mac mini heeft standaard een programma waarmee je zo’n video-opname maakt. In deze workshop ontdek je hoe het maken van een schermopname met de Mac werkt.

Schermopname Mac

Je belangrijkste gereedschap bij het maken van een screencast op de Mac is de app Schermafbeelding. Deze is namelijk niet alleen geschikt om stilstaande screenshots te maken, maar neemt ook video’s op. Wil je ook het interne geluid opnemen (bijvoorbeeld van een Zoom-meeting), dan heb je daarnaast ook een andere app nodig.

1. Geluid opnemen Mac intern

Schermopname Mac

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Om het interne geluid van je Mac op te nemen, heb je een extra app nodig: BlackHole. Je vindt hem via deze pagina van Github. Scrol iets naar beneden en je ziet een pkg-bestand om te downloaden. Installeer de app. Hoef je het interne geluid van de Mac niet op te nemen? Ga dan verder naar stap 3.

2. Audio-configuratie

Schermopname Mac

Ga naar de map ‘Apps>Hulpprogramma’s’ en open ‘Audio/MIDI-configuratie’. Links zie je ‘BlackHole 16ch’ als apparaat. Ctrl-klik erop en kies na elkaar ‘Gebruik dit apparaat voor geluidsuitvoer’ en ‘Speel signalen en effecten af via dit apparaat’. Maar let op: op deze manier neem je het interne geluid van je Mac op, maar je kunt niet intussen ook naar het interne geluid luisteren.

Meer van dit soort workshops? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

3. Schermafbeelding

Schermopname Mac

Druk op Cmd+Shift+5 om de app Schermafbeelding te starten. Selecteer de vierde optie van links: ‘Maak opname van hele scherm’. Open daarna de ‘Opties’ en zorg dat Timer op ‘5 seconden’ staat. Als je het interne geluid van de Mac wilt opnemen, selecteer je onder Microfoon ‘BlackHole 16ch’. Wil je tijdens de screencast praten en je eigen stem opnemen? Selecteer dan ‘Ingebouwde microfoon’.

4. Schermopname Mac maken

Schermopname Mac

Zet in ‘Opties’ nog een vinkje bij ‘Toon muisklikken’ en begin daarna je schermopname via ‘Neem op’. Laat alles zien wat je wilt laten zien. Klik aan het einde op de ‘Stop’-knop in de menubalk en de Mac schermopname is gemaakt.

5. Mac screencast opslaan

Schermopname Mac

Je Mac screencast wordt opgeslagen op je bureaublad. Sleep de schermopname van je Mac naar de map ‘Macintosh HD>Gebruikers>Gedeeld’, daar vind je hem dan ook bij je eigen gebruiker.

QuickTime Player

Het maken van een schermopname met de Mac kan overigens ook met het programma QuickTime Player. Open het programma en kies in het menu voor ‘Archief>Nieuwe schermopname’. Geef eventueel bij ‘Opties’ aan dat je ook het geluid van de microfoon wilt opnemen en klik op ‘Opnemen’ op de Mac schermopname te starten. Via de stop-knop in het menu stop je de opname. Standaard wordt hij op je Bureaublad bewaard.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Volgend artikel
Ik lust je RAW
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

3
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Joost
Lezer
Joost

Ik ben er alleen nog niet achter hoe ik dat tijdens de opname ook zelf het geluid kan horen. Ik heb een Zoom webinar aanstaande donderdag dat ik wil opnemen met de macbook. Uiteraard ook het tegelijk volgen. Met Blackhole heb ik wel de opname, maar niet het ‘live’ geluid

J G
Lezer
J G

Ben je er al achter gekomen?

E.E. van Thiel
Lezer
E.E. van Thiel

Ik wil een opname maken van 60 minuten met shift command 5
Kan dat?
Ik zie alleen maar voorbeelden van korte opnames, maar ik moet een geheel lesuur opnemen. Mijn vraag is dus eigenlijk blijft de opname doorlopen zo lang ik niet op de stop knop klik en is het bestand dat automatisch bewaard wordt dan niet mega groot?