Terug naar Schermopname Mac: zo film je je scherm in macOS
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Schermopname Mac: zo film je je scherm in macOS

Door Sven Lamers14 april 2020 15:532 min. leestijd1

In een zogeheten screencast maak je als het ware een film van je Mac-scherm. Op die manier kun je gemakkelijk laten zien wat je op je Mac doet. Leuk als je een game speelt, of handig als je een bepaalde functie wilt uitleggen. Je Mac heeft standaard een programma om zijn eigen schermopname op te nemen en wij laten in deze workshop zien hoe het werkt.

Schermopname Mac

Je belangrijkste gereedschap bij het maken van een screencast is de app Schermafbeelding. Deze is namelijk niet alleen geschikt om stilstaande screenshots te maken, maar neemt ook video’s op. Wil je ook geluid opnemen, dan heb je daarnaast ook een andere app nodig.

1. Geluid

Schermopname Mac

Om het geluid van je Mac op te nemen, heb je een extra app nodig: BlackHole. Je vindt hem via deze pagina van Github. Scrol iets naar beneden en je ziet een pkg-bestand om te downloaden. Installeer de app.

2. Audio-configuratie

Schermopname Mac

Ga naar de map ‘Apps>Hulpprogramma’s’ en open ‘Audio/MIDI-configuratie’. Links zie je ‘BlackHole 16ch’ als apparaat. Ctrl-klik erop en kies na elkaar ‘Gebruik dit apparaat voor geluidsuitvoer’ en ‘Speel signalen en effecten af via dit apparaat’.

Meer van dit soort workshops? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

3. Schermafbeelding

Schermopname Mac

Druk op Cmd+Shift+5 om de app Schermafbeelding te starten. Selecteer de vierde optie van links: ‘Maak opname van hele scherm’. Open daarna de ‘Opties’ en zorg dat Timer op ‘5 seconden’ staat en Microfoon op ‘BlackHole 16ch’.

4. Schermopname Mac maken

Schermopname Mac

Zet in ‘Opties’ nog een vinkje bij ‘Toon muisklikken’ en begin daarna je schermopname via ‘Neem op’. Laat alles zien wat je wilt laten zien. Klik aan het einde op de ‘Stop’-knop in de menubalk.

5. Klaar

Schermopname Mac

Je screencast wordt opgeslagen op je bureaublad. Sleep hem naar de map ‘Macintosh HD>Gebruikers>Gedeeld’, daar vind je hem dan ook bij je eigen gebruiker.

iCreate 122
iCreate 122
Aan de slag met iOS 14 & macOS Big Sur
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

1
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Piet Binnenbocht
Lezer
Piet Binnenbocht

Eh dit kan ook met QuickTime, dan heb je ook meteen geluid….