Terug naar Ringel-s typen op Mac, iPhone en iPad – zo werkt het
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Ringel-s typen op Mac, iPhone en iPad – zo werkt het

Door Sven Lamers16 augustus 2022 11:584 min. leestijd2

De gekste letter uit de Duitse taal? De ä, ü of ö? Nee, dat is uiteraard de ringel-s (ß). In deze iTip leggen we je uit hoe de ringel-s kan typen op je Mac en iPhone. Je weet maar nooit wanneer je het nodig hebt. Op zoek naar meer speciale tekens? Lees ons grote overzicht van speciale tekens.

Ringel-s typen op Mac en iPhone

De ringel-s is een letter uit het Duitse alfabet. Je gebruikt de letter in heel wat Duitse woorden, meestal om een sissende s-klank aan te duiden. Dat is dan ook meteen de uitspraak van de ß. Het meest belangrijke woord is wellicht ‘Grüße’ (groeten), dat je bijvoorbeeld nodig hebt om een mailtje af te sluiten.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Maar hoe typ je nou zo’n ringel-s op een Nederlands toetsenbord? Op een Duits toetsenbord heeft de ß een eigen toets, maar op Nederlandse en Belgische toetsenborden is die nergens te bekennen. En hoe zit dat met het virtuele toetsenbord van de iPhone en iPad? Of je nou een Oktoberfest plant of gewoon netjes een mail naar een Duitse collega wilt afsluiten, in deze iTip leer je hoe je dat doet. En het werkt uiteraard ook om de ß in Word te typen. Viel Spaß bij het typen!

ß typen op een Mac

Een ringel-s typen op de Mac is gemakkelijker dan je denkt. Er is namelijk een simpele sneltoets voor. Toets Option+S in en je krijgt al een ß p je scherm. Simpel, toch? Onder Windows gaat het bijna net zo eenvoudig, alleen gebruik je daar de rechter Alt-toets in combinatie met de ‘S’. Met een AZERTY-toetsenbord gebruik je vreemd genoeg de toetscombinatie Option+B (bedankt, Roní).

ringel-s typen

Ringel-s typen op iPhone en iPad

Op het virtuele toetsenbord van de iPhone en iPad heeft Apple het helaas wat ingewikkelder gemaakt. Met het Nederlandse toetsenbord ingesteld, heb je geen mogelijkheid om de ringel-s te typen. Heb je de ringel-s vaak nodig, dan is het wel een optie om het Duitse toetsenbord aan iOS toe te voegen.

Ga naar ‘Instellingen>Algemeen>Toetsenbord>Toetsenborden’ en voeg daar een nieuw toetsenbord toe. Kies voor ‘Duits (Duitsland)’. De volgende keer dat je het toetsenbord op je iPhone of iPad ziet, schakel je met de wereldbol tussen het Nederlandse en Duitse toetsenbord. Heb je het Duitse geactiveerd, tover je de ringel-s tevoorschijn met een lange tik op de ‘s’.

Pro-tip: je kunt ook een tekstvervanging aanmaken via ‘Instellingen>Algemeen>Toetsenbord>Tekstvervanging’. Dan typ je automatisch een ‘ß’ na het typen van een bepaalde lettercombinatie. Bijvoorbeeld ‘qqb’. Wederom bedankt Roní.

Wanneer gebruik je de ringel-s?

Heb je het artikel tot hier gelezen? Dan ben je een echte ß-liefhebber. Maar weet je wel wanneer je de ringel-s moet gebruiken? Het is niet zomaar een vervanging voor een dubbele s, het ligt aan de klank vóór de s-klank.

Gaat hem om een korte klinker? Dan gebruik je een dubbele s. Denk bijvoorbeeld aan het Duitse woord Fluss (rivier). Dat spreek je kort uit, dus heb je een dubbele s nodig. Fuß (voet) spreek je daarentegen lang uit, dus is een ringel-s vereist. Na een tweeklank (beißen [bijten] of draußen [buiten]) gebruik je altijd een ringel-s. Nu je dat weet mag je ook écht wel met een 9-euro-ticket door Duitsland reizen.

Hoofdletter ß typen?

Nog meer trivia over de ß? Nou, sinds 2017 is er officieel een hoofdletter ß opgenomen in de Duitse taal. De ringel-s staat weliswaar nooit aan het begin van een woord, maar het is toch een handige toevoeging voor woorden die in ALL CAPS geschreven worden. Zo’n hoofdletter ringel-s ziet er als volgt uit: ẞ

Hoe je deze typt? Sla deze iTip als bladwijzer op en kopieer-en-plak hem overal waar je wilt. Geloof ons, dat is het makkelijkst.

Wekelijks Apple tips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Roní
Lezer
Roní

Vreemd genoeg is dit op een Belgisch (Vlaams) AZERTY-toetsenbord de combinatie (alt)Option + B
Ook voor iOS/iPadOS kan je de letter alleen typen door het toevoegen van een Duits toetsenbord.
Geen zin in een extra toetsenbord? Je kan ook een lettervervanging aanmaken ( laat bv. “qqb” vervangen door “ß” ).