Terug naar Opstartschijf macOS Mojave maken
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Opstartschijf macOS Mojave maken

Door Sven Lamers21 september 2018 15:273 min. leestijd8

Wil je updaten naar macOS Mojave? Dan is dat een mooie aanleiding om je Mac meteen een schone installatie te geven! Is je computer in de loop der tijd wat trager geworden, dan begin je op deze manier weer met een schone lei. In dat geval heb je een opstartschijf met de installatie van macOS Mojave nodig. Daarnaast is zo’n opstartschijf handig als je Mojave op meerdere Macs wilt installeren. In deze workshop lees je hoe je van een externe harde schijf of usb-stick (van minimaal 12 GB) zo’n opstartschijf maakt.

Dit heb je nodig: een usb-stick of ander opslagmedium met minimaal 12 GB aan vrije ruimte. Zorg ervoor dat de schijf of stick die je gaat gebruiken, leeg is.

Let op: als je je Mac een schone installatie geeft, worden al je bestanden verwijderd. Maak dus eerst een back-up met Time Machine!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Opstartschijf met installatie macOS Mojave

  1. Download macOS Mojave uit de Mac App Store. Die belandt automatisch in de map Apps. Kom je hier via iCreate 113? Dan heb je dit al gedaan in de eerste drie stappen van de Genius.
  2. Je moet nu de usb-stick of externe schijf formatteren en hernoemen. Open ‘Schijfhulpprogramma’, selecteer de usb-stick of schijf en wis deze met de structuur ‘Mac OS Uitgebreid (journaled)’ en de naam ‘Mojave ’ (zonder aanhalingstekens).
  3. Open Terminal en voer onderstaande opdracht uit (zonder het opsommings-getal aan het begin uiteraard). De gemakkelijkste methode is om het commando te kopiëren (Cmd+C) en het in Terminal te plakken (Cmd+V):
  4. sudo /Applications/Install\ macOS\ Mojave.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/Mojave --nointeraction
  5. Druk op Enter en voer je wachtwoord in. Je ziet dit wachtwoord niet verschijnen, maar typ stug door en druk op Enter.
  6. Pak daarna een kop koffie, want dit proces kan even duren. Pas als je ‘Install media now available …’ ziet staan, ben je klaar en kun je Terminal afsluiten.

Klaar? Je usb-stick of externe harde schijf is nu een opstartschijf met de installatie van macOS Mojave. Kom je hier via iCreate 113, dan kun je verder met stap 5. In andere gevallen: herstart de Mac en houd de Option-knop ingedrukt. De opstartschijf die je gemaakt hebt, verschijnt dan naast de harde schijf (of schijven) in beeld.

Meer weten over macOS Mojave?
Bekijk dit dossier

Indien je een schone installatie van macOS Mojave wilt uitvoeren, selecteer dan de opstartschijf en kies vervolgens voor ‘Schijfhulpprogramma’. Vanuit hier kun je je harde schijf wissen (let erop dat je een back-up hebt gemaakt!) en vervolgens de installatie van macOS Mojave uitvoeren. Nadat het eerste deel van de installatie afgelopen is, start je Mac opnieuw op. Dan volgt het tweede deel van de installatie, daarna begint de eerste configuratie van je schone installatie.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

8
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
APPLE
Lezer
APPLE

thx, ik kon de update niet vinden. Dankzij dit bericht wel gevonden

Jan
Lezer
Jan

Bij mij blijft terminal zeggen: command not found

Sven Lamers
Lezer
Sven Lamers

Wil je even controleren of het commando exact zo is overgenomen als in de schermafbeelding eronder? Misschien ging er iets mis met een spatie?

Victor Akkersdijk
Lezer
Victor Akkersdijk

Beste Sven Lamers:
Zie onderstaande (ik heb persoonlijke info vervangen door “123456”!
Volgens mij ontbreekt er iets in jouw aanwijzingen? Of zie ik iets over het hoofd…???

==============================================
iMac-123456:~ 123456$ sudo /Applications/Install macOS Mojave.app/Contents/Resources/createinstallmedia –volume /Volumes/Mojave –nointeraction

Password:

123456 is not in the sudoers file. This incident will be reported.

iMac-123456:~ 123456$
==============================================

Sven Lamers
Lezer
Sven Lamers

Beste Victor,
Blijkbaar is er iets mis met je gebruikersaccount. Normaliter mogen alle gebruikersaccounts het commando ‘sudo’ (dat geeft je adminrechten) gebruiken, maar jouw account volgens de output van Terminal niet. Kun je een nieuw gebruikersaccount (beheerder, niet standaard) aanmaken en het daar opnieuw proberen?

Victor
Lezer
Victor

Ja, ik werk normaal uit veiligheid overweging zonder beheerrechten, voor zover ik me kan herinneren kreeg ik ook een pop-up scherm om als beheerder te accorderen, maar daar ben ik niet helemaal zeker van… Anyhow, bedankt voor je snelle reactie

Victor Akkersdijk
Lezer
Victor Akkersdijk

@SvenLamers:
Nog even info over de gebruikte en volgens je instructies gemaakte stick: comment image

Victor Akkersdijk
Lezer
Victor Akkersdijk

Aanvulling: screenprint van mijn map Programma’scomment image