Terug naar Opstartschijf macOS Big Sur maken
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Opstartschijf macOS Big Sur maken

Door Sven Lamers12 november 2020 08:273 min. leestijd0

Donderdagavond 12 november komt macOS Big Sur uit. Wil je updaten naar macOS Big Sur? Dan is dat een mooie aanleiding om je Mac meteen een schone installatie te geven! Is je computer in de loop der tijd wat trager geworden, dan begin je op deze manier weer met een schone lei. In dat geval heb je een opstartschijf met de installatie van macOS Big Sur nodig. Daarnaast is zo’n opstartschijf handig als je Big Sur op meerdere Macs wilt installeren. In deze workshop lees je hoe je van een externe harde schijf of usb-stick (van minimaal 16 GB) zo’n opstartschijf maakt.

Mac voor beginners 2021
Mac voor beginners 2021
macOS Big Sur-editie

Dit heb je nodig: een usb-stick of ander opslagmedium met minimaal 16 GB aan vrije ruimte. Zorg ervoor dat de schijf of stick die je gaat gebruiken, leeg is.

Let op: als je je Mac een schone installatie geeft, worden al je bestanden verwijderd. Maak dus eerst een back-up met Time Machine!

Bereid je Mac voor op macOS Sonoma

Bereid je Mac voor op macOS Sonoma

Ruim je Mac op en zorg ervoor dat hij zo goed als nieuw is voor macOS Sonoma.

Opstartschijf met installatie macOS Big Sur

  1. Download de installatie van macOS Big Sur via ‘Systeemvoorkeuren>Software-update’. Deze update verschijnt op donderdagavond 12 november.
  2. Tijdens het downloaden heb je tijd om de usb-stick of externe schijf te formatteren en hernoemen. Open ‘Schijfhulpprogramma’, selecteer de usb-stick of schijf en wis deze met de structuur ‘Mac OS Uitgebreid (journaled)’ en de naam ‘BigSur’ (zonder aanhalingstekens).
  3. Klaar met downloaden? Sluit de geopende installatie. De installatie van macOS Big Sur is nu opgeslagen in de map Apps.
  4. Open Terminal en voer onderstaande opdracht uit (zonder het getal aan het begin uiteraard. De gemakkelijkste methode is om het commando te kopiëren (Cmd+C) en het in Terminal te plakken (Cmd+V):
  5. sudo /Applications/Install\ macOS\ Big\ Sur.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/BigSur --nointeraction
  6. Druk op Enter en voer je wachtwoord in. Je ziet dit wachtwoord niet verschijnen, maar typ stug door en druk op Enter.
  7. Pak daarna een kop koffie, want dit proces kan even duren. Pas als je ‘Install media now available …’ ziet staan, ben je klaar en kun je Terminal afsluiten.

Big Sur opstartschijf

Klaar? Je usb-stick of externe harde schijf is nu een opstartschijf met de installatie van macOS Big Sur. Herstart de Mac en houd de Option-knop ingedrukt. De opstartschijf die je gemaakt hebt, verschijnt dan naast de harde schijf (of schijven) in beeld.

Indien je een schone installatie van macOS Big Sur wilt uitvoeren, selecteer dan de opstartschijf en kies vervolgens voor ‘Schijfhulpprogramma’. Vanuit hier kun je je harde schijf wissen (let erop dat je een back-up hebt gemaakt!) en vervolgens de installatie van macOS Big Sur uitvoeren. Nadat het eerste deel van de installatie afgelopen is, start je Mac opnieuw op. Dan volgt het tweede deel van de installatie, daarna begint de eerste configuratie van je schone installatie.

Wekelijks Apple tips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Bereid je Mac voor op macOS 14

Bereid je Mac voor op macOS 14

Ruim je Mac op en zorg ervoor dat hij zo goed als nieuw is voor macOS 14

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar