Terug naar iTip: Ontdek de 3 nieuwe Finder-functies in macOS Mojave
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

iTip: Ontdek de 3 nieuwe Finder-functies in macOS Mojave

Door Sven Lamers25 september 2018 10:393 min. leestijd0

De bestandsbeheerder van macOS heeft in Mojave een grote update gekregen. Maak kennis met drie grote nieuwe Finder-functies: Stapels, een nieuwe Galerij-weergave en snelle bewerkingen!

Nieuwe Finder-functies

Sommige nieuwe functies van macOS Mojave springen direct in het oog, zoals de donkere modus. Er zijn echter ook tal van vernieuwingen die niet zo opvallen, maar wel superpraktisch zijn. We zetten de belangrijkste verbeteringen van Finder op een rij.

1. De nieuwe galerij-weergave

Nieuwe Finder-functies

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

In vorige versies van macOS had Finder de zogeheten Cover Flow-weergave. In deze weergave kreeg je onderaan een lijst met je bestanden en boven verschenen grote voorvertoningen ervan. Toen deze weergave in 2007 voor Finder geïntroduceerd werd (deze zat toen al een jaar lang in iTunes), was die hartstikke hip, maar anno 2018 voelt die toch een beetje ouderwets en achterhaald aan.

Daarom heeft Apple hem in Mojave vervangen door de nieuwe Galerij. Je opent hem als gebruikelijk met Cmd+4 of via de vierde weergave-knop in Finder. Qua uiterlijk doet deze weergave denken aan Foto’s in iOS: onderaan een rijtje met de bestanden, boven één grote voorvertoning. Daarnaast krijg je in de zijbalk rechts een heleboel informatie over het geselecteerde bestand.

2. Orde op je bureaublad met Stapels

Nieuwe Finder-functies

Is het bij jou ook altijd een bende op je bureaublad? Tientallen bestanden in verschillende formaten, een aantal foto’s van de laatste vakantie en een nog een mapje met documenten die verstuurd moeten worden. Probeer daar maar eens het overzicht te behouden. Apple helpt je een handje met de nieuwe functie Stapels. Ctrl-klik op je bureaublad en kies ‘Gebruik stapels’.

Vervolgens worden alle bestanden netjes per soort gesorteerd. Met één klik vouw je zo’n stapel uit en verschijnen alle bestanden. In die zin werkt het net als een map, behalve dat een stapel automatisch wordt aangemaakt en dat je hem niet in een venster kunt openen. Om aan te passen hoe de bestanden in stapels gegroepeerd worden, Ctrl-klik je weer op het bureaublad en kies je een optie in ‘Groepeer stapels op’.

3. Snelle bewerkingen

Nieuwe Finder-functies

Een andere vernieuwing van Finder zijn de bewerkingen met de snelle weergave. In de iTip Bewerk bestanden met Snelle weergave lees je daar meer over. De snelle bewerkingen komen ook terug in Finder. De nieuwe zijbalk van de Galerij-weergave ken je al. Voor de andere weergaven activeer je deze balk via ‘Weergave>Toon voorvertoning’.

Naast een heleboel info over het geselecteerde bestand vind je hier ook de snelle bewerkingen die je kent van Snelle weergave, zoals roteren en annoteren. Als je wilt, kun je hier nog andere bewerkingen toevoegen. Via een klik op ‘Meer’ verschijnen al extra opties, met ‘Pas aan’ voeg je er nóg meer toe. Programma’s van derden kunnen hier ook eigen opties aan toevoegen.

Een handigheidje van de snelle bewerkingen in Finder is overigens dat je gemakkelijk meerdere bestanden tegelijk – dus als batch – kunt bewerken. Selecteer bijvoorbeeld een heleboel foto’s die de verkeerde oriëntatie hebben en roteer ze allemaal tegelijk.

Meer weten over de functies van Mojave?

Dit artikel is een onderdeel van een feature in iCreate 102 waarin we de nieuwe functies van macOS Mojave bespreken. Wil je álles halen uit het besturingssysteem voor de Mac? Dan raden we je de special Mac voor beginners 2019: macOS Mojave aan:

Mac voor Beginners Mojave
Mac voor Beginners Mojave
Ontdek alles van de nieuwste versie van macOS!
De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar