Terug naar Wat is NFC? Alles wat je moet weten over de NFC tag
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Wat is NFC? Alles wat je moet weten over de NFC tag

Door Laura Grootaarts18 november 2022 10:155 min. leestijd0

Je hebt er misschien weleens van gehoord: NFC – de afkorting van Near Field Communication. Het is een veilige manier om vanaf zeer korte afstand gegevens uit te wisselen. Het komt bijvoorbeeld van pas als je met je iPhone betaalt via Apple Pay. Maar wist je dat er nog veel meer toepassingen zijn? En dat je zelf NFC-tags kunt kopen en programmeren? Lees snel dit artikel en je weet er alles over!

NFC tag

Wat is NFC op je mobiel?

Wat is NFC? Met NFC kun je op korte afstand draadloos gegevens uitwisselen. Het lijkt een beetje op bluetooth, maar bij de NFC technologie is de afstand echt zeer beperkt: je iPhone moet op minder dan tien centimeter afstand zijn om contact te maken en gegevens over te dragen. Dat maakt het meteen ook heel veilig.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Zo kun je bijvoorbeeld contactloos betalen met je iPhone door middel van Apple Pay. Je houdt de iPhone dan tegen het pinautomaat aan. Je iPhone is dan het betaalmiddel (de nfc tag) en die communiceert met de pinautomaat (de nfc tag lezer). En ook als je een Apple AirTag gevonden hebt, komt NFC enorm van pas – daarover zo nog meer.

Heb ik NFC op mijn telefoon?

Waarschijnlijk wel, want de iPhone ondersteunt al jaren NFC. De iPhone 6 uit 2014 was de eerste iPhone met NFC. Heeft mijn telefoon NFC? Dat zie je in de onderstaande lijst:

Natuurlijk krijgt ook de iPhone 15 die volgend jaar verschijnt NFC.

Overigens is de iPhone niet het enige apparaat met een NFC-chip. Ook de Apple Watch is ermee uitgerust. Dat geldt voor alle Apple Watch-modellen. Ook hiermee kun je dus betalen met Apple Pay. En daarvoor is het niet eens nodig dat je je iPhone bij je hebt, de chip in de Apple Watch gaat online via de pin-terminal en regelt de betaling vervolgens helemaal zelf af. Vergelijkbaar met een pinpas, in feite.

NFC toepassingen

Nieuwe smartphones – van iPhone tot Samsung – beschikken allemaal over een NFC-chip. NFC toepassingen zijn wijd verbreid. Zo vind je NFC tags bijvoorbeeld op je paspoort of andere identiteitsdocumenten. Bij hotels, B&B’s en AirBNB’s krijg je steeds vaker een nfc-kaartje om je kamer mee te ontgrendelen. Ook kun je bijvoorbeeld een nieuwe koptelefoon koppelen met je iPhone door de NFC-tag op de verpakking te scannen.

Applclips nfc

Bovendien wordt NFC steeds vaker ingezet voor marketing-toepassingen. Scan met je iPhone of Android-toestel een tag (vaak in de vorm van een sticker) en je ziet bijvoorbeeld bepaalde informatie over een product, zoals een handleiding. Apple gebruikt ze bijvoorbeeld voor Appclips, waarmee je een fragment van een app downloadt.

Het lijkt een beetje op het scannen van een QR-code, maar in het geval van een nfc tag hoef je de camera niet eens te openen. Het is voldoende om je iPhone in de buurt van de tag te houden of tegen de tag aan te ‘tikken’.

NFC tag kopen en zelf programmeren

Wist je dat je ook zelf NFC-tags kunt kopen (ze kosten bijna niks) en ze dan zelf kunt programmeren? In iOS 13 heeft Apple NFC verder opengesteld, en sindsdien is Opdrachten de NFC tag app! Met de app Opdrachten kun je namelijk een taak bouwen die wordt uitgevoerd zodra je een NFC-tag scant met je telefoon. Je geeft dan zelf aan wat je iPhone moet doen wanneer deze een NFC-tag scant. Hiervoor heb je een iPhone 7 of nieuwer nodig.

NFC Automatisering in opdrachten

Wat kun je er dan mee? Hang de nfc-tag bijvoorbeeld bij je voordeur, en scan hem bij thuiskomst om je slimme apparaten te activeren. Of laat hem bij het scannen direct je favorieten afspeellijst opstarten. De mogelijkheden zijn eindeloos, dus wees vooral creatief. Om je eigen actie te programmeren, doe je het volgende:

  • Open de app Opdrachten.
  • Tik op ‘Automatisering’.
  • Tik op ‘Persoonlijke automatisering’.
  • Kies ‘NFC’
  • Tik op ‘Scan’ en houd de NFC-Tag in de buurt van je iPhone.
  • Geef je Tag een naam.
  • Tik op Volgende.

Nu krijg je de mogelijkheid om een taak toe te voegen die straks wordt uitgevoerd als je de NFC-tag scant. Je kunt de opdracht ook weer wissen en een nieuwe programmeren. De tags zijn dus herbruikbaar.

AirTag en NFC

AirTag NFC scannen

Apple heeft in het voorjaar van 2021 een compleet nieuw product gelanceerd: de AirTag. Dit is een label dat je aan je kostbare spullen hangt, zoals je jas, je tas of je portemonnee. Raak je die dan kwijt, dan kun je ze traceren via de app ‘Zoek mijn’ op al je Apple-apparaten.

NFC speelt ook een rol in de werking van de AirTags, want stiekem is de AirTag ook een NFC-tag. Ben jij je spullen met daaraan een AirTag kwijt, en vindt iemand anders ze terug? Dan is het de bedoeling dat die eerlijke vinder de AirTag scant met een smartphone die NFC heeft. Een iPhone is niet per se nodig, ook een Android-toestel is hiervoor geschikt.

De vinder moet de witte zijde van de AirTag bij de bovenkant van zijn telefoon houden. Daarna zorgt NFC ervoor dat er een melding in beeld komt die verwijst naar een website met meer informatie over de AirTag in kwestie. Bijvoorbeeld jouw telefoonnummer of mailadres. Zo krijg jij je kostbare spulletjes hopelijk weer terug.

De AirTag heeft bovendien nog een leuk geheim: je kunt hem net zoals andere NFC-tags programmeren in de app Opdrachten. Het werkt dan precies zoals we hierboven beschreven hebben bij ‘NFC tag kopen en zelf programmeren’.

NFC-tag uitzetten?

Ten slotte: de NFC-tag uitzetten op je iPhone kan niet. Je kunt er natuurlijk wel gewoon voor kiezen om functies zoals Apple Pay helemaal niet te gebruiken of überhaupt te activeren.

Wil je wekelijks Apple-nieuws ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar