Terug naar Ook macOS Big Sur heeft ze: widgets!
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Ook macOS Big Sur heeft ze: widgets!

Door Sven Lamers12 november 2020 15:122 min. leestijd0

In macOS Big Sur heeft Apple het Berichtencentrum en de widgets van het ‘Vandaag’-tabblad samengevat tot één gecombineerde weergave. Met een klik op de klok uiterst rechts in de menubalk tover je het vernieuwde Berichtencentrum tevoorschijn. Binnengekomen meldingen duiken altijd bovenaan op en worden nu net als in iOS en iPadOS gegroepeerd per app. Met een klik erop vouw je alle berichten uit, een tweede klik vouwt ze weer samen. Een praktische toevoeging, vinden wij. En iets om meteen uit te proberen als Big Sur vanavond verschijnt!

Mac voor beginners 2021
Mac voor beginners 2021
macOS Big Sur-editie

Widgets in het Berichtencentrum van macOS

Het grootste nieuws betreft de widgets. Deze staan in dezelfde balk met de meldingen, maar dan altijd onderaan. De widgets zijn interactiever dan voorheen en maken het mogelijk om bijvoorbeeld meer informatie over een agenda-afspraak op te vragen en erop te reageren. Ze lijken op de iOS 14 widgets van je iPhone. Extra widgets voeg je toe vanuit de App Store. Apple heeft het voor ontwikkelaars gemakkelijk gemaakt om bestaande widgets over te zetten. Zo werken de nieuwe widgets van het Berichtencentrum.

1. Berichtencentrum

Bereid je Mac voor op macOS Sonoma

Bereid je Mac voor op macOS Sonoma

Ruim je Mac op en zorg ervoor dat hij zo goed als nieuw is voor macOS Sonoma.

Klik op de klok geheel rechts in de menubalk om het Berichtencentrum te openen. Boven vind je de laatste notificaties, soms gegroepeerd per app. Daaronder staan de widgets.

2. Een widget wijzigen

Om een widget aan te passen, Ctrl-klik je erop. Het weerbericht wordt bijvoorbeeld bepaald op basis van je huidige locatie. Wil je meer plaatsen toevoegen? Ctrl-klik op de widget, kies ‘Wijzig widget’ en typ de plaats in.

3. Andere widgets

Je kunt het Berichtencentrum naar wens inrichten. Klik onderin op de knop ‘Wijzig widgets’. Uiterst rechts staan je huidige widgets, daarnaast de widgets die je kunt toevoegen.

4. Widget toevoegen

Kies in de lijst een widget uit. Via de drie knoppen eronder bepaal je of je de widget in een klein, normaal of groot formaat wilt. Plaats de muis op de widget en klik op de plus.

5. Verwijderen en ordenen

Gebruik in het paneel rechts de minnen om widgets weg te halen. Je kunt de volgorde van de widgets bepalen door op een widget te klikken en hem te verslepen. Achteraf wijzigen doe je met een Ctrl-klik.

6. Meer macOS Big Sur widgets

Op zoek naar meer widgets? Open eens de Mac App Store en zoek naar ‘Widgets’. Hier vind je het artikel ‘Apps met geweldige widgets’. En dat zal in de toekomst ongetwijfeld worden uitgebreid.

Bereid je Mac voor op macOS 14

Bereid je Mac voor op macOS 14

Ruim je Mac op en zorg ervoor dat hij zo goed als nieuw is voor macOS 14

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar