Terug naar macOS Big Sur: verzamel snelle opties in het Bedieningspaneel
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

macOS Big Sur: verzamel snelle opties in het Bedieningspaneel

Door Sven Lamers10 november 2020 13:083 min. leestijd0

Bedieningspaneel? In macOS? Dat klopt. In Big Sur heeft Apple dit handige paneel, dat je wellicht al kent van de iPhone en iPad, naar de Mac gehaald. Net als op de iPhone is het dé verzamelplek voor verschillende modules met allerlei kleine maar belangrijke functies en instellingen. Denk bijvoorbeeld aan het inschakelen van bluetooth, het verbinden met een wifi-netwerk of het aanpassen van het geluidsvolume. Opties die voorheen een (kostbare) plek innamen in de menubalk, zijn hiermee desgewenst ook netjes ondergebracht onder het knopje van het bedieningspaneel.


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

Wekelijks Apple tips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Zo open je het Bedieningspaneel

Het Bedieningspaneel op de Mac open je met een klik op de knop met de twee schuifjes rechts in de menubalk. Het aanpassen van het paneel doe je via de Systeemvoorkeuren. Voeg bijvoorbeeld veelgebruikte modules toe of verwijder deze weer. Wij laten zien hoe dit precies in zijn werk gaat.

Bereid je Mac voor op macOS Sonoma

Bereid je Mac voor op macOS Sonoma

Ruim je Mac op en zorg ervoor dat hij zo goed als nieuw is voor macOS Sonoma.

1. Open Bedieningspaneel

bedieningspaneel_stap1

Het Bedieningspaneel vind je in de menubalk, helemaal rechts bovenin. Klik op de knop met de schuifjes en het paneel klapt open. Je vindt hierin al direct de nodige functies en mogelijkheden.

2. Snel instellen

bedieningspaneel_stap2

Zo kun je door op de knoppen van wifi, bluetooth en AirDrop te klikken deze opties inschakelen. Met schuifjes stel je gemakkelijk de helderheid van het beeld-scherm in, of het volume van de speakers.

3. Meer opties

bedieningspaneel_stap3

Zet de cursor boven een van de modules en klik op het pijltje om specifiekere opties voorgeschoteld te krijgen. Geef bij Niet storen bijvoorbeeld aan voor hoelang de functie geactiveerd blijft.

4. Naar menubalk

bedieningspaneel_stap4

Wil je een module, zoals geluid, toch ook graag in de menubalk? Klik iets langer op de module en sleep deze naar de menubalk. Vervolgens kun je het volume tevens direct via de menubalk instellen.

5. Systeemvoorkeuren

bedieningspaneel_stap5

Om modules aan het Bedieningspaneel toe te voegen, open je Systeemvoorkeuren. Klik vervolgens op het onderdeel ‘Dock en menubalk’. Hier vind je alle opties voor het Dock, de menubalk en het Bedieningspaneel.

6. Vaste modules

bedieningspaneel_stap6

In de balk links zie je alle modules, bovenaan degene die je altijd ziet in het Bedieningspaneel, zoals wifi, bluetooth en geluid. Bij deze kun je aangeven of je ze ook in de menubalk wilt zien.

7. Andere modules

bedieningspaneel_stap7

Scrol naar beneden en je komt bij het kopje ‘Andere modules’. Deze kun je toevoegen door ‘Toon in bedieningspaneel’ aan te vinken. We verwachten dat er in de toekomst meer modules volgen.

8. Alleen menubalk

bedieningspaneel_stap8

Nog verder naar beneden staat het kopje ‘Alleen menubalk’. Dit zijn opties die alleen maar in de menubalk weergegeven kunnen worden. Of niet, als je het vinkje ‘Toon in menubalk’ weghaalt.

9. Rangschikken?

bedieningspaneel_stap9

Klik nogmaals het Bedieningspaneel open om je vers toegevoegde modules te bekijken. Rangschikken zoals op de iPhone is nog niet mogelijk, maar ook dit verwachten we in de toekomst.

iCreate 148
iCreate 148
32 iPhone-tips die je leven redden 🛟
Bereid je Mac voor op macOS 14

Bereid je Mac voor op macOS 14

Ruim je Mac op en zorg ervoor dat hij zo goed als nieuw is voor macOS 14

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar