Terug naar Maak je Mac extra veilig met Monterey
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Maak je Mac extra veilig met Monterey

Door Ward Edema7 maart 2022 09:0011 min. leestijd0

De Mac is de meest veilige computer om te hebben. En met ­macOS Monterey wordt deze veiligheid alleen maar beter. Nieuwe veiligheids- en privacyfuncties in Safari, Mail en iCloud beschermen je data beter dan ooit. Wij gaan de nieuwe functies van Monterey stuk voor stuk en stap voor stap langs, en geven nog wat extra tips om je Mac zo veilig mogelijk te maken.

gen_136


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in


Safari

gen_136

De nieuwste versie van Apple’s browser, Safari 15, zit vol met nieuwe functies die het browsen veiliger en gemakkelijker maken. Zo wordt je IP-adres verborgen voor trackers, leidt Safari je automatisch door naar beveiligde websites, en kun je nu gebruikmaken van een ingebouwde authenticator.

Authenticator

Veel websites hebben tegenwoordig twee-­factor-authenticatie met een authenticator nodig om in te kunnen loggen. In macOS Monterey zit dit ingebouwd.

1 Systeemvoorkeuren

gen_136

Open Systeemvoorkeuren, en kies ‘Wachtwoorden’. Voer het wachtwoord van de gebruiker in. Klik nu links in de lijst op het account waarvoor je de authenticator in wilt stellen, en vervolgens rechtsboven op ‘Wijzig’.

2 Configuratiesleutel

gen_136

Selecteer ‘Voer configuratiecode in’. Hier voer je een authenticator-code in. Deze krijg je wanneer je twee-factor-authenticatie instelt op een website. Gebruik je hier al een andere app voor, dan moet je die eerst ontkoppelen.

3 Website

gen_136

Nadat je op ‘OK’ hebt geklikt, zie je direct een verificatiecode verschijnen. Deze kun je handmatig invullen, maar zodra de betreffende website om een verificatiecode vraagt, zal Safari dit herkennen en hem nu automatisch invoeren. Handig!

Automatische https

In de nieuwe versie van Safari wordt automatisch gebruikgemaakt van https. Dit betekent dat je verbinding met de website beveiligd en versleuteld is, waardoor van buitenaf niet uitgelezen kan worden welke gegevens er worden verstuurd. Met name bij websites waarbij betalingsinformatie of accountgegevens worden ingevoerd – wat steeds vaker voorkomt – is dit van belang.

Safari bekijkt nu of er een https­verbinding mogelijk is met een website, en switcht er dan vanzelf naar. Hierdoor blijf je dus nooit onnodig hangen op het verouderde (en onbeveiligde) http.

Verberg je IP-adres

Door je IP-adres te verbergen voor trackers, wordt het moeilijker voor bedrijven om jouw internetgedrag en locatie bij te houden. Zo krijg je minder gepersonaliseerde reclames, en kan deze informatie niet doorverkocht worden aan derden.

Met macOS Monterey zet je dit met één vinkje aan. Open Safari, klik in de menubalk op ‘Safari>Voorkeuren’, en kies boven in het venster ‘Privacy’. Daar vind je de optie ‘Verberg IP-adres voor trackers’. Meestal staat dit automatisch aan – anders moet je het vinkje zelf even aanzetten.


Mail

E-mails lijken op het oog onschuldig, maar ze bevatten vaak verborgen trackers die precies kunnen zien wat en wanneer jij leest. Bovendien komt je e-mailadres tegenwoordig steeds vaker bij spammers terecht, met allerlei vervelende mails tot gevolg. In Monterey zijn er nieuwe functies die deze ergernissen verhelpen.

Verberg mijn e-mailadres

Met Monterey stuur je e-mails zonder het risico dat je e-mailadres bij spammers terecht komt.

1 iCloud+

gen_136

Zorg er eerst voor dat je iCloud+ hebt. Dit is een onderdeel van elk betaald iCloud-abonnement, en is nodig voor Verberg mijn e-mailadres. Open Systeemvoorkeuren, en kies ‘Apple ID’.

2 Opslag

gen_136

Controleer je hoeveelheid iCloud-opslag onderaan in beeld. Is dit 50 GB of meer? Dan hoef je niets te veranderen. Is dit 5 GB? Kies dan rechtsonder ‘Beheer’ en koop daarna met de knop rechtsboven meer opslag.

3 Instellingen

gen_136

Klik bij de Apple ID-instellingen op ‘Opties’ achter ‘Verberg mijn e-mailadres’. Selecteer bij ‘Doorsturen naar’ waar de mails die naar je verborgen adres gestuurd worden terecht moeten komen.

4 Nieuwe mail

gen_136

Open de Mail-app, en druk op de knop met de pen om een nieuwe e-mail te maken. Je kunt ook in de menubalk drukken op ‘Archief>Nieuw bericht’, of op Cmd+N op het toetsenbord.

5 Schrijf

gen_136

Vul in het venster voor het nieuwe bericht alle informatie in zoals je dat normaal zou doen. Klik vervolgens bij ‘Van:’ op je e-mailadres. Selecteer dan in de lijst ‘Verberg mijn e-mailadres’.

6 Verstuur

gen_136

Er wordt automatisch een geanonimiseerd e-mailadres aangemaakt. Verstuur je later weer een mail met Verberg mijn e-mailadres naar dezelfde persoon, dan blijft dit adres gelijk. Klik daarna op de verstuurknop.

Bescherm je activiteit

Met de nieuwe Privacybescherming-functie in Mail bescherm je jezelf tegen trackers die ingebouwd worden in e-mails. Vaak gebeurt dit in de vorm van verborgen pixels, die informatie over jouw leesgedrag terugsturen naar de afzender van de mail. Die informatie is uitgebreider dan je denkt: verborgen pixels verklikken wanneer en hoe vaak je de mail leest, sturen je IP-adres door, en checken of je de mail doorstuurt.

Privacybescherming houdt dit tegen. Verborgen pixels worden ermee niet geladen als je de mail opent, maar van tevoren. Hierdoor kunnen ze geen relevante informatie meer doorspelen. Ook wordt je IP-adres verborgen via zogenaamde proxy-servers. Hierdoor ziet de afzender van de mail niet meer wat je precieze locatie is, maar alleen in welk land je zit.

Je schakelt Privacybescherming in via de Mail-app. Klik in de menubalk op ‘Mail>Voorkeuren’, en selecteer rechts ‘Privacy’. Zorg ervoor dat daar ‘Bescherm activiteiten in Mail’ aangevinkt is.

Private Relay

Je kunt bijna geen YouTube-video meer kijken zonder platgegooid te worden met reclames voor VPN’s. Door de bewustwording dat websites en internetproviders niet héél privacyvriendelijk zijn, zijn deze zogenaamde Virtual Private Networks behoorlijk in populariteit toegenomen.

Maar wat is een VPN nou precies? Eigenlijk is het niet meer dan een omleiding voor je internetverbinding. Waar je normaal gesproken een directe verbinding hebt met een website, zorgt een VPN ervoor dat er een stap tussen komt. Hierdoor kan een website je IP-adres (en daarmee je locatie) niet meer zien, en is je surfgedrag veel moeilijker bij te houden.

Als bijkomend voordeel kun je met een VPN een website laten denken dat je waar dan ook ter wereld bent. Hierdoor haal je gemakkelijk de Amerikaanse versie van Netflix erbij, of gebruik je zonder problemen de iPlayer van BBC omdat je je virtueel in Engeland bevindt.

Apple heeft nu een eigen draai gegeven aan de VPN, en het toegevoegd aan iCloud+. Apple noemt de functie hier ‘Privédoorgifte’, maar wij vinden de Engelse naam ‘Private Relay’ iets sterker. Het werkt nét iets anders dan een gebruikelijke VPN. Zo heeft je verbinding met Private Relay niet één, maar twee tussenstappen. Ook werkt het alleen in Safari. Althans: het verbergen van je IP-adres en surfgedrag.

Private Relay heeft ook nog een ander trucje: het versleutelen van je internetverkeer. Dit werkt wel in ál je apps, vertraagt je verbinding niet, en het is bovendien vrij uniek voor de VPN van Apple. Wat wel ontbreekt, is de mogelijkheid om een virtuele locatie in te stellen. Wil je dus genieten van de Amerikaanse versie van Netflix, dan is dit met Private Relay niet mogelijk.

Dit is jammer, maar tegelijkertijd betaal je voor Private Relay een stuk minder dan voor de gemiddelde VPN. En je krijgt er dan ook nog de andere functies van iCloud+ (Verberg mijn e-mailadres en extra cloudopslag) bij.

Het instellen van Private Relay is erg simpel. Open Systeemvoorkeuren, en selecteer ‘Apple ID’. Klik vervolgens achter ‘Privédoorgifte’ op ‘Opties’. Hier krijg je de keuze om Privédoorgifte in te schakelen. Mogelijk krijg je na het inschakelen nog de optie om het ook in te schakelen voor Safari: zet ook dit vinkje aan om Private Relay volledig te benutten.

Het kan zijn dat sommige websites niet meer goed functioneren als Private Relay ingeschakeld is. In dat geval zet je het op dezelfde plek in Systeemvoorkeuren weer uit.

iCloud+

Privédoorgifte is alleen beschikbaar als je geabonneerd bent op iCloud+. In stap 1 en 2 op de vorige pagina leggen we uit hoe je controleert of je iCloud+ hebt, en zo niet, hoe je het aanschaft. iCloud+ is beschikbaar vanaf € 0,99 per maand.


Veilig, veiliger, veiligst

Met deze tips maak je je Mac nóg veiliger.

FileVault

gen_136

Alle Macs die in 2018 of later zijn geïntroduceerd, hebben een speciale beveiligingschip die al je data versleutelt en koppelt aan jouw specifieke Mac. Dit betekent dat iemand niet jouw schijf uit kan lezen met een andere computer. Maar als je hele Mac gestolen wordt, zijn je bestanden dus nog wél kwetsbaar.

Om dit tegen te gaan, kun je gebruikmaken van FileVault. Deze functie zet een extra versleuteling op al je bestanden, die alleen ontgrendeld wordt als je inlogt op je Mac met je wachtwoord of Touch ID. Krijgt een dief je Mac in handen, dan is je data dus onbenaderbaar. Om FileVault te gebruiken, open je Systeemvoorkeuren en selecteer je ‘Beveiliging en privacy>FileVault>Schakel FileVault in’.

Let wel op: verlies je je wachtwoord, dan zijn je bestanden dus onbereikbaar. Je hebt dan nog wel één van de volgende redmiddelen: inloggen via je Apple ID, of inloggen met een speciale herstelcode. Welke je tot je beschikking hebt, kies je al tijdens het instellen van FileVault.

Microfoon-icoon

gen_136

Al jarenlang geeft de Mac een duidelijk signaal als je webcam aan is: er gaat dan een groen lampje naast de camera branden. Wel zo veilig, maar waarom gebeurt dit eigenlijk niet als de microfoon wordt gebruikt? Gelukkig heeft Apple hier in Monterey eindelijk iets aan gedaan.

Zodra je microfoon wordt gebruikt door een app of website, krijg je nu rechtsboven in de menubalk een oranje bolletje te zien. Open je vervolgens het Bedieningspaneel waar het bolletje naast staat, dan zie je om welke app het gaat. Ook nadat het bolletje is verdwenen en je microfoon dus niet meer wordt gebruikt, zie je in het Bedieningspaneel nog even welke app je microfoon recentelijk heeft beluisterd.

Beveiligde Time Machine

gen_136

Time Machine is de gemakkelijkste manier om back-ups op je Mac te maken. Sluit een lege harde schijf aan, en de Mac vraagt automatisch of je hem met Time Machine wilt gebruiken. Zet je dit aan, dan zal de Mac elk uur een back-up maken. En zodra de schijf vol is, worden alleen de alleroudste back-ups langzamerhand gewist.

Erg handig, maar er is wel een keerzijde. Je Mac is een veilige haven voor je bestanden (al helemaal als je FileVault inschakelt), maar een externe harde schijf is dit niet. Ontkoppel hem, sluit hem aan op een andere computer en voilà: je kan zomaar bij alle back-ups.

Gelukkig is hier een oplossing voor. Je kunt je Time Machine namelijk versleutelen, net als je Mac. Open hiervoor Systeemvoorkeuren, en kies ‘Time Machine>Selecteer schijf>Versleutel reservekopieën’. Nu is je back-up net zo goed beveiligd als je Mac zelf!

Sterk wachtwoord

gen_136

Dit zal voor velen geen nieuws zijn, maar een goed wachtwoord voor je Mac is érg belangrijk. Je ontgrendelt er namelijk meer mee dan je denkt. Niet alleen opent het je Mac en daarmee al je bestanden, maar het geeft je ook toegang tot al je opgeslagen wachtwoorden in ‘Systeemvoorkeuren>Wachtwoorden’, en de mogelijkheid om kwaadwillende software te installeren.

Het is dus van belang om een sterk wachtwoord te maken met hoofdletters, kleine letters, cijfers en leestekens, die je bij voorkeur ook nog eens in de zoveel tijd verandert. Een nieuw wachtwoord instellen doe je overigens via Systeemvoorkeuren (hoe kan het ook anders), onder ‘Gebruikers en groepen>Wijzig wachtwoord’.

Vraag maar raak

Apple geeft je met sommige instellingen de mogelijkheid om minder vaak je wachtwoord op te vragen, maar dit gaat wel ten koste van je veiligheid. Kijk dus even goed naar je instellingen. In Systeemvoorkeuren, bij ‘Gebruikers en groepen>Inlogopties>Automatisch inloggen’, moet de optie op ‘uit’ staan. Alleen dan vraagt je Mac altijd je wachtwoord als je ‘m ontgrendelt: wel zo veilig.

Om er ook voor te zorgen dat je Mac om je wachtwoord vraagt als je hem uit de sluimerstand haalt, ga je naar ‘Beveiliging en privacy’ in Systeemvoorkeuren en zorg je ervoor dat het eerste vinkje is aangevinkt, en de optie op 1 minuut of lager staat. Het gevolg is wel dat je dus vaker je wachtwoord moet invullen. Wat dat betreft is de Touch ID-­vingerafdrukscanner op nieuwere Macs een uitkomst, omdat het je die moeite bespaart.

Safari van een ander

Stel: je bent bij een vriend op bezoek, en je hebt niet je eigen Mac bij je. Maar je moet toch echt even inloggen op je mail of een ander account, dus doe je dat maar op de Mac van je vriend. Dat is eigenlijk niet heel verstandig: door cookies blijf je vaak ingelogd, waardoor je account nu openstaat op een ander apparaat waar je geen controle over hebt. Niet dat je vriend niet te vertrouwen is, maar als de Mac gestolen wordt of er per ongeluk kwaadwillende software wordt geïnstalleerd, dan ben je alsnog de sjaak.

Daarom is het in dit soort gevallen handig om de privémodus van Safari te gebruiken. Open Safari, en klik in de menubalk op ‘Archief>Nieuw privévenster’. Als je nu op een website inlogt, blijft dat binnen dit venster. Zodra het venster gesloten is, verdwijnen alle cookies en tijdelijke bestanden van je sessie.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Ward Edema

Keek tijdens zijn basisschooltijd al naar de presentaties van Steve Jobs. Zweert bij macOS en iPadOS voor alles wat met beeld of muziek te maken heeft.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar