Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Veeg je Mac leeg (en zet de bestanden weer terug)

MacBook Samsung t7 shield
Icon voor Back-up
Back-up
Moeilijkheid:
Stappen:
1 stappen
Download:
N.v.t.

Je Mac leegmaken lijkt een hele opgave. Gedeeltelijk klopt dat ook. Heb je nog een relatief nieuwe, opgeruimde en snelle Mac, dan is een beetje handmatig opruimen een stuk sneller. Maar als je merkt dat je Mac al redelijk vol staat en dat-ie een tijdje terug toch écht wat sneller was, dan ben je met een schone installatie uiteindelijk sneller klaar. Mits je ons stappenplan volgt.

MacBook Samsung t7 shield

Voordat je begint

Allereerst! Een back-up is een absolute must. Laat je hem automatisch maken via Time Machine, dan weet je zeker dat je álles hebt. Terugzetten kan daarna nog steeds handmatig. Ten tweede, voordat je je Mac leeg veegt, zorg je ervoor dat je bent uitgelogd bij alle niet-Apple-apps die een account vereisen. Check onze lijst verderop. Dat voorkomt gedoe met te veel geactiveerde apparaten en dat je contact moet opnemen met de support. Ten derde, het leegvegen werkt per Mac-model verschillend. Is je Mac van 2017 of ouder? Dan heb je de ietwat ingewikkeldere methode via de herstelomgeving nodig. Is je Mac van 2018 of nieuwer? Dan zet je hem rechtstreeks vanuit Systeeminstellingen terug naar fabrieksinstellingen.

1) Maak een Time Machine backup

1 Harde schijf

ftr_fris_145

Sluit een harde schijf aan voor de reservekopie. Wij maken in dit geval een eenmalige reservekopie die alleen voor het overstappen bedoeld is. Kies daarom minimaal een schijf met evenveel opslag als je Mac.

2 Time Machine

ftr_fris_145

Ga naar ‘Systeeminstellingen>Algemeen>Time Machine’ en kies via ‘Voeg reservekopieschijf toe’ de harde schijf die je net hebt aangesloten. Bevestig met ‘Configureer schijf’, schakel de versleuteling uit en klik op ‘Gereed’.

3 Maak back-up

ftr_fris_145

Time Machine maakt automatisch een ­reservekopie. Om de back-up handmatig in gang te zetten, activeer je het icoontje van Time Machine in de menubalk. In het menu daarvan start je de back-up. Daar zie je ook de voortgang.

2) Zet je Mac terug naar fabrieksinstellingen

Heb je een Mac van 2018 of nieuwer? Draait macOS Ventura of Monterey erop? Dan is het terugzetten zo gepiept. Omdat Apple wat slimme aanpassingen heeft gedaan en zo het besturingssysteem helemaal gescheiden heeft van jouw gegevens, is het een fluitje van een cent om de fabrieksinstellingen te herstellen. Draait je Mac nog op Monterey? In dat geval vind je de optie ‘Wis alle inhoud en instellingen’ in Systeemvoorkeuren. Open in de menubalk ‘Systeemvoorkeuren’ en kies de genoemde optie. De overige stappen zijn hetzelfde.

1 Systeeminstellingen

ftr_fris_145

Het resetten van je Mac doet nu een beetje denken aan het terugzetten van een iPhone. Als eerste ga je naar ‘Systeeminstellingen>Algemeen’. Kies hier voor ‘Zet over of stel opnieuw in’.

2 Wis alle inhoud

ftr_fris_145

Klik op ‘Wis alle inhoud en instellingen’. De wisassistent vraagt je om in te loggen met je beheerdersaccount. Daarna wordt er gevraagd naar een reservekopie: die hebben we nu al.

3 Samenvatting

ftr_fris_145

Er verschijnt een samenvatting van wat er gaat gebeuren bij het resetten. Klik op ‘Ga door’ en log uit met je Apple ID. Klik ten slotte nog een keer op ‘Wis alle inhoud en instellingen’.

4 Herstart en activeren

ftr_fris_145

Je Mac wordt herstart. Eventueel moet je de Mac ook nog activeren. In dat geval moet je rechtsboven verbinding maken met een wifi-netwerk of een netwerkkabel aansluiten.

5 En weer vanaf nul

ftr_fris_145

Na de activatie ‘Herstart’ je je Mac nog één keer. Vervolgens beland je in de eerste configuratie van je Mac, alsof je hem net vers uit de doos hebt gehaald. Ga door met de volgende workshop.

3) Zet bestanden terug na de verse installatie

Is je Mac weer leeg? Dan is het tijd om je bestanden terug te zetten. Het maakt niet uit of je nog in de eerste configuratie zit van je net leeggehaalde Mac of alvast alle stappen hebt doorlopen en een nieuwe gebruiker hebt gemaakt: via de app Migratie-assistent zet je je oude bestanden weer terug naar je schone ­installatie. Daarbij worden de meeste restanten van verwijderde programma’s overgeslagen zodat je niet te veel ‘oude lasten’ meeverhuist.

Het grote voordeel is dat je er geen omkijken naar hebt. Je zet het aan (eventueel ’s nachts), en na een paar uur is alles klaar. Het kleine nadeel is dat je je Mac eventueel weer een klein beetje trager maakt door oude resten. In dat geval verwijzen we je door naar ‘De moeilijkere handmatige weg’.

1 Migratie-assistent

De Migratie-assistent verschijnt automatisch bij de eerste configuratie van je macOS. Heb je dat overgeslagen, dan haal je hem alsnog tevoorschijn door in Spotlight (Cmd+spatie) te zoeken naar ‘Migratie’.

2 Wis alle inhoud

ftr_fris_145

Klik op ‘Ga door’ en volg de instructies op het scherm om gegevens uit een andere Time Machine-reservekopie of van een andere schijf op te halen. Daarna mag je alvast bepalen wat je wilt overzetten. Tenzij je weet wat je doet, zet je overal een vinkje.

3 Samenvatting

ftr_fris_145

Volg alle overige instructies op het scherm en klik op ‘Ga door’ om het kopiëren te starten. Wanneer de migratie is voltooid, klik je op ‘Gereed’ om het proces af te sluiten. Je oude Mac is weer terug, maar sneller!

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!