Terug naar Exclusieve functies voor een Mac met M1- of M2-chip
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Exclusieve functies voor een Mac met M1- of M2-chip

Door Laura Grootaarts20 september 2022 09:0015 min. leestijd0

Het grote voordeel van Apple’s zelfontworpen chip: hij is tot in perfectie toegespitst op macOS. Dat maakt hem snel, efficiënt en energiezuinig. En of de M in de naam nu gevolgd wordt door een 1, een 2, een Pro, een Max of een Ultra: allemaal hebben ze superkrachten. Dat kunnen we uitdrukken in duizelingwekkende getallen of fancy staaf­diagrammen, maar we houden het graag praktisch. Daarom gaan we aan de slag met leukste functies voor je Mac met een M1- of M2-chip! Twee jaar had Apple nodig voor de overgang naar een eigen Mac-chip, maar met deze functies voor een M1 of M2-Mac heb je ook superkrachten!

Mac functies M1 M2

Welke Macs hebben een Apple-chip?

Sinds november 2020 heeft Apple de volgende modellen met een Apple-chip uitgebracht:

Weet je niet zeker welke Mac je hebt? Of welke chip? Dat kun je heel snel checken. Klik linksboven op het appeltje en dan op ‘Over deze Mac’. Je ziet dan meteen welk model Mac je hebt en welke chip erin zit. Nog een belangrijk detail: de M2 is de nieuwste, maar absoluut niet de snelste. Hij is een tikkeltje beter dan de M1, maar moet zijn meerdere erkennen in de M1 Pro, Max en Ultra.


Open je Mac en álle apps

Doe het. Haal je M1- of M2-Mac uit de sluimerstand, ga naar je map met apps, selecteer ze allemaal en open ze dan allemaal tegelijk met de sneltoets Cmd+O. Of klik de apps in het Dock stuk voor stuk open. Dan weet je meteen: deze Macs zijn échte snelheidsmonsters. Er zijn nauwelijks wachttijden. Voorheen kon je tussen het openen van je Mac en het starten van een handjevol ­essentiële apps gerust een kop koffie gaan drinken, maar dat is voorbij.

Heb je een M1- of M2-Mac maar durf je het niet aan? Of heb je nog niet zo’n Mac, maar wil je het weleens zien? Wij hebben twee video’s voor je klaargezet waarin we in een moordend tempo apps openen op de MacBook Air met M1-chip uit 2020 en de Mac Studio met de M1 Ultra uit 2022. Bekijk de video’s via www.icreatemagazine.nl/snelheid-apple-chip.


Download iPhone- en iPad-apps op je Mac

Mac functies M1 M2

De M1- en M2-chip wordt gemaakt door Apple zelf. En Apple ontwikkelt ook al sinds jaar en dag zelf de A-chips in de iPhone en iPad. Je zou dus kunnen zeggen dat de chips broertjes van elkaar zijn. En daarom kun je op deze Macs ook je favoriete iPhone- en iPad-apps draaien. De meeste iOS-apps doen het prima op de Mac – je kunt zelfs de bijbehorende widgets gebruiken en krijgt ook gewoon notificaties binnen!

Wij laten je zien hoe je iOS-apps op je Mac zet, hoe je widgets aan de praat krijgt en waar je nog meer op moet letten.

Muis in plaats van vinger

Apps voor de iPhone en iPad zijn natuurlijk helemaal gemaakt om te worden bediend via een scherm, met tikjes en veegbewegingen. De Mac bedien je met een trackpad of een muis. Vaak gaat de besturing zonder dat je erover nadenkt toch goed, maar niet altijd. Daarom zijn er alternatieve manieren van besturing!

Bedien met je toetsenbord

Een andere optie is de app bedienen met je toetsenbord. Klik op de naam van de app en op ‘Voorkeuren>Alternatieve aanraking’ en zet de optie aan. Je ziet welke toets welke actie in gang zet.

Games

Bij games verschijnt er in het Voorkeuren­scherm nog een extra scherm, Gamebesturing. Als gamer kun je waarschijnlijk prima uit de voeten met de toetscombinaties die worden aangeboden.

Staand of liggend

Ook niet onbelangrijk: je iPhone of iPad kun je kantelen en dat heeft invloed op hoe een app zich gedraagt. Probeer dat maar eens met je 24-inch iMac. In dit menu kies je of de app staand of liggend wordt weergegeven.

Boots je vingerafdruk na

Een trucje is het ingedrukt houden van de Option-toets: daarmee verander je je trackpad in een virtueel aanraakscherm. De cursor verandert in een rondje dat het topje van je vinger voorstelt.

1 Naar de App Store

Mac functies M1 M2

Alle apps vind je in de App Store op de Mac, ook iPhone en iPad-apps. Je moet deze specifieke apps alleen wel even weten te vinden. Open dus om te beginnen de App Store op de Mac.


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

2 Wat heb je al?

Mac functies M1 M2

Misschien wil je apps die al op je iPhone staan, ook downloaden op je Mac. Tik linksonder op je profielfoto voor het openen van je account. Schakel boven de lijst met app-aankopen naar ‘iPhone- en iPad-apps’.

3 Liever iets nieuws

Mac functies M1 M2

Kun je een app niet terugvinden? Of wil je een app die nog niet op je iPhone staat downloaden? Gebruik dan de zoekfunctie linksboven. Bij de resultaten moet je ook even switchen naar ‘iPhone- en iPad-apps’.

4 Downloaden maar!

Mac functies M1 M2

Apps downloaden doe je via de knop met het wolkje of de download-knop. De app gedraagt zich als een gewone app: open hem maar eens via de map Apps, Launchpad of Spotlight. Je kunt hem ook naar je Dock slepen!

5 Gewoon een app

Mac functies M1 M2

Wij gunnen de klassieker Tiny Wings een tweede leven. Op de Mac komt dit spelletje uitstekend tot zijn recht. Vind je een app of game toch niet zo’n succes op je Mac? Sleep hem dan naar de Prullenmand. Net een gewone app!

Niet te vinden!

Naar sommige iOS-apps zul je tevergeefs zoeken. Ontwikkelaars hebben nog altijd de vrijheid om hun app uit de Mac App Store te houden. Bijvoorbeeld omdat-ie op je Mac niet goed uit de verf komt. Denk aan iPad-apps die je bestuurt met de Apple Pencil.


Gebruik iOS-widgets op je Mac

Ben je fan van een iOS-app puur en alleen omdat deze zo’n handige widget heeft? Download de app dan zeker ook even op je Mac, want ook daar kun je de widget gebruiken!

1 App met een widget

ftr_mac_141

Download op je Mac een app met widgets – bijvoorbeeld de podcast-app Overcast. Klik dan op de datum of de tijd om het Berichtencentrum van je Mac te openen. Tik onder de widgets op ‘Wijzig widgets’.

2 Voorvertoning

ftr_mac_141

Je belandt nu in een overzicht met alle widgets die je kunt toevoegen. In de lijst links speur je naar de app. Klik erop. Via de knoppen onder de widget bepaal je het formaat.

3 Toevoegen aan Berichtencentrum

ftr_mac_141

Klik op de widget om hem toe te voegen aan het Berichtencentrum, of sleep hem direct naar de gewenste plek rechts in het scherm. Staat alles goed, dan klik je rechtsonder op ‘Gereed’.

4 Altijd toegankelijk

ftr_mac_141

De widget vind je in het vervolg altijd in het Berichtencentrum. Zo heb je belangrijke informatie of functies altijd bij de hand. Klik wat langer op een widget om hem direct te verplaatsen.


Bewonder de aarde

1 Zoom uit

ftr_mac_141

Open de app Kaarten op je Mac en zoom uit. Zoom nog verder uit. Uiteindelijk zie je iets wat je op Macs met een Intel-chip niet ziet: de complete planeet aarde! Je kunt hem helemaal rondwentelen.

2 Nog mooier

ftr_mac_141

Open in de knoppenbalk het Kaartmodusmenu en kies voor ‘Satelliet’. Nu zie je een prachtige interactieve globe, die in een oogopslag duidelijk maakt waar in de wereld het dag en waar het nacht is. Wow, lampjes!

3 Meer detail

ftr_mac_141

Sommige steden – zoals San Francisco, Los Angeles, New York en Londen – hebben veel meer details. Je ziet bomen, wegen, kruispunten, oriëntatiepunten. Zoom maar in en je ziet het!


Beluister Ruimtelijke audio met hoofdtracking

Muziek horen alsof je tussen de muzikanten staat terwijl ze het nummer opnemen? Of bij het zien van een film denken dat je in de bioscoop zit, omdat het geluid van alle kanten komt? Op Macs met een Apple-chip kan het, dankzij ruimtelijke audio met dynamische hoofdtracking. Het werkt met Apple Music, en ook andere muzikale Apple-apps – MainStage, GarageBand en Logic Pro. Ook steeds meer streamingdiensten voor video ondersteunen dit.

1 Wat heb je nodig?

ftr_mac_141

Ruimtelijke audio met hoofdtracking werkt op Macs met een M-chip in combinatie met specifieke oortjes: AirPods Pro, AirPods Max, AirPods (3e generatie) of Beats Fit Pro. Zet ze op en verbind ze met je Mac.

2 Ruimtelijke audio

ftr_mac_141

Start Apple Music op. Zoek in het zoek­venster naar ‘Ruimtelijke audio’. De muziek­redactie van Apple heeft al enkele afspeellijsten klaargezet met muziek die aan de eisen voldoet. Start ‘Gemaakt voor ruimtelijke audio’.

3 Hoor het verschil

ftr_mac_141

Open het Bedieningspaneel en klik hierin op ‘Geluid’. Onder ‘Ruimtelijke audio’ kun je wisselen tussen ‘Uit’, ‘Vast’ en ‘Hoofdtracking’. Klik ze allemaal maar eens aan om de verschillen te horen.

Apple Music Sessions

Om Ruimtelijke audio nog eens extra ­onder de aandacht te brengen, heeft Apple live optredens van artiesten opgenomen in ruimtelijke audio. Op het moment van schrijven staan er twee van deze ‘Apple Music Sessions’ voor je klaar: van Carrie Underwood en Tenille Townes. Beide zijn terug te vinden in Apple Music, en later dit jaar volgen er meer optredens. Om te beginnen van country-artiesten, maar later volgen ook andere genres.

Geen Apple Music?

Heb je geen Apple Music en wil je toch eens horen wat Ruimtelijke audio met hoofdtracking voor verschil maakt? Misschien heb je wel Netflix, en daarop is steeds meer content te vinden die Ruimtelijke audio ondersteunt. Open Netflix in – heel belangrijk – de browser Safari op je Mac en zoek naar ‘spatial audio’. Je krijgt dan alle titels met ruimtelijke audio, waaronder Stranger Things, The Witcher en de Fear Street-trilogie. Vervolgens bedien je het geluid zoals in stap 3 van deze workshop.


Blur de achtergrond in FaceTime

ftr_mac_141

De Portretmodus ken je misschien wel van de iPhone: daar houdt het in dat je een foto maakt met het onderwerp scherp in beeld, en de achtergrond stijlvol vervaagd. Op Macs met een Apple-chip gebruik je de portretmodus ook in de videobel-app FaceTime. De focus komt dan op jou te liggen, en niet op de (net iets te rommelige) ruimte achter je. Want die wordt onscherp.

Om de Portretmodus te gebruiken, open je FaceTime. Je ziet jezelf dan op het scherm. Klik nu het Bedieningspaneel open. Klik linksboven op ‘­Video-effecten’ en vervolgens op Portret. De achtergrond vervaagt dan direct. Je kunt dit voor of tijdens je gesprek doen. Uitzetten werkt op dezelfde manier.

Overigens zijn er steeds meer videobel-apps van derde partijen die dit ook ondersteunen. Denk aan Teams of Facebook. Je zet het dan op dezelfde manier aan, via het Bedieningspaneel. Ontbreekt de optie? Dan werkt het (nog) niet met die app.


Download de juiste apps

ftr_mac_141

Download je weleens apps op het internet? Dus niet via de App Store, maar via je browser? Dan is het goed om te weten dat sommige ontwikkelaars tegenwoordig twee versies van hun software aanbieden. De desktop-app van Canva bijvoorbeeld, heeft een versie voor Macs met een Intel-chip en eentje voor Macs met een Apple-chip.
De Apple-versie komt op Macs met een M1 of M2 beter uit de verf en werkt sneller en is efficiënter dan een programma dat voor Intel-Macs is gemaakt.

Als je kunt kiezen, ga dan voor de download speciaal voor de Apple-chip, want daarmee haal je het maximale uit je Mac. Download je per ongeluk de verkeerde versie? Dat is geen ramp, Rosetta (zie hieronder) zet het dan om zonder dat je het merkt.

Grote kans dat de Intel-app op een Mac met een Apple-chip zelfs sneller draait dan op een Mac met Intel-chip! Hoe weet je nu of je een Intel- of Apple-versie van een app gebruikt? Open de app ‘Activiteitenweergave’ en ga naar het tabblad ‘CPU’. Hier staan alle geopende apps en in de kolom ‘Soort’ zie je ‘Apple’ of ‘Intel’ staan.


Rosetta 2: vertaalt alle apps

ftr_mac_141

Nog niet alle apps zijn geoptimaliseerd voor een Mac met Apple’s eigen chip – hoewel het er wel steeds meer zijn. Geen probleem, want Intel-apps worden automatisch geopend in Rosetta 2 (een eerdere versie van Rosetta verscheen in 2005, toen Apple overstapte van de PowerPC-chip naar Intel). Dit is software die een app als het ware vertaalt voor de Apple-chip, zodat deze alsnog draait.

De allereerste keer dat je zo’n app start, krijg je automatisch een melding met de vraag of je Rosetta wilt installeren. Rosetta werkt vervolgens automatisch op de achtergrond – het is geen app die je los kunt opstarten en waarmee je dingen kunt doen.

Intel-apps worden sowieso met Rosetta geopend. Apps die speciaal voor de Apple-chip geschreven zijn, hebben er niks mee te maken. Maar je hebt ook nog universele apps: dat houdt in dat de app zowel Apple-chips als Intel-processors ondersteunt. Standaard gebruiken ze dan de M-chip.

Toch kan Rosetta nodig zijn bij deze apps. Denk aan apps zoals Logic of Final Cut Pro: die werken perfect met de Apple-chip, maar de plug-ins van derde partijen zijn er wellicht niet klaar voor. In dat geval open je de app met Rosetta: ga naar de Apps-map, Ctrl-klik op de app en selecteer ‘Toon info’. In het infovenster vink je het vakje ‘Open met Rosetta’ aan.


Windows op je Mac?

ftr_mac_141

Wij leven met zijn allen in het Apple-­universum. Maar zoals je weet is er een parallel universum, en daar gebruiken mensen Windows. Wij worden er nooit heel gelukkig van als mensen maar één vraag hebben over hun kersverse Mac (met Apple-chip) – namelijk: kan er ook Windows op? Het antwoord is (zuchtend): ja, dat kan.

Op de Macs oude stijl had je daarvoor Boot Camp. Die app vind je vreemd genoeg ook op Macs met een Apple-chip, maar bij het opstarten krijg je een foutmelding. Wel is er een alternatief, namelijk de app Parallels Desktop. Met de meest recente versie (Parallels Desktop 18) kun je zelfs het nieuwe Windows 11 op je Mac met M1 of M2 zetten.


Rust je MacBook uit met accessoires

ftr_mac_141

Lange tijd kon het Apple niet minimalistisch genoeg, tot op het punt dat er een MacBook verscheen met één enkele usb-c-poort en een mini-jack-aansluiting. De M1 MacBook Air en Pro en de 13-inch MacBook Pro M2 hebben ook nog te weinig poorten, maar inmiddels is het tij weer gekeerd. Heb je een MacBook met het nieuwe design, te herkennen aan de notch? Dan heb je weer wat meer aansluitingsmogelijkheden. Met name de MacBook Pro blinkt uit op dit vlak.

Op de MacBook Air M2 vind je een ­MagSafe 3­ oplaadpoort, een mini‑jack-aansluiting en twee Thunderbolt/USB 4-poorten. Op de 14- en 16-inch MacBook Pro heb je drie Thunderbolt 4-poorten, MagSafe, mini-jack. En een sleuf voor een SDXC-kaart en een HDMI-poort op de koop toe.

Voor degenen die MagSafe nog niet kennen: dit magnetische oplaadsysteem kan levendreddend zijn voor je Mac. Struikelt er iemand over je kabel, of komt er een allesetende stofzuigerrobot voorbij zoeven, dan plopt het plugje los en trekt-ie je Mac niet mee de afgrond in.

Laat je oplader thuis

Een groot voordeel van de Apple M1- en M2-chips is dat ze zo optimaal mogelijk omgaan met energie, zeker in vergelijking met de Intel-chips van voorheen. Voor de eerste MacBook Air met een Apple-chip adverteerde Apple met tot 15 uur surfen op internet en tot 18 uur films kijken in de Apple TV-app. De praktijk is iets weerbarstiger, maar feit is dat wij tegenwoordig onze Macs ’s avonds opladen voor de volgende werkdag en dan gerust de oplader thuis laten liggen.

Heb je een MacBook met zo’n handige MagSafe-oplader? Dan hoef je je Mac niet eens te openen om te zien hoever de batterij is opgeladen. Het indicatorlampje op de oplader geeft oranje licht als de batterij wordt opgeladen en groen als deze vol is.

Geen Power Nap meer nodig

Één functie mis je in eerste instantie misschien op de Macs met een Apple-chip: Power Nap. Met Power Nap blijft je Mac ook tijdens het sluimeren nog helemaal up-to-date. Tijdens het sluimeren ontwaakt de Mac zo nu en dan om de hoogstnoodzakelijke dingen te doen. Mail binnenhalen bijvoorbeeld, of iCloud bijwerken. Is de Mac op het lichtnet aangesloten, dan is er nog meer mogelijk. Maar op een Mac met een Apple-chip kun je eindeloos zoeken naar de Power Nap-functie. Hoe zit dat?

De M1 en M2 zijn zogeheten ‘always-on chips’. Ze staan eigenlijk altijd aan en slapen nooit helemaal. Een beetje zoals dolfijnen slapen, met altijd één oog open. In feite is Power Nap op Macs met een Apple-chip per definitie al actief – je kunt het ook niet uitzetten. Bovendien werkt het ook als je Mac niet is aangesloten op het lichtnet.


Zeg nee tegen de notch

ftr_mac_141

Een deel van de nieuwe MacBooks heeft een kenmerkende notch, die je ook al kent van de ­iPhones van de laatste jaren. De notch is het ‘hapje’ bovenaan uit het scherm, dat ruimte biedt aan de webcam. En daarmee zeggen we het eigenlijk verkeerd. Bekijk het eens positief: de notch is geen hapje uit het scherm, maar eerder twee hapjes uit de rand, zodat die lekker dun blijft. De notch creëert juist meer schermruimte links en rechts en daar parkeert je Mac mooi allerlei menu-items, op een plek die anders loze ruimte zou zijn.

Mooi verhaal, maar misschien vind je het alsnog helemaal niks. Je kunt de notch verbergen bij apps van derde partijen: het scherm aan weers­zijden wordt dan zwart, zodat de notch daartegen wegvalt. De menubalk verschuift naar beneden de notch. Ctrl-klik op een app en klik op ‘Toon info’. Voor een wat meer conservatieve uitstraling kies je ‘Maak passend onder ingebouwde camera’.

Een wat meer gepolijste oplossing is de app TopNotch, gratis te downloaden via topnotch.app. TopNotch leeft in je menubalk: daar vind je een schakelaar waarmee je de notch op ieder moment kunt verbergen of weer tevoorschijn haalt. Op de afbeeldingen zie je het verschil!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »

Praat mee!

avatar