Terug naar iTip: Touch Bar uitzetten én beter maken met Bar None
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

iTip: Touch Bar uitzetten én beter maken met Bar None

Door Sven Lamers15 april 2020 09:273 min. leestijd1

Iedereen die een MacBook Pro met Touch Bar heeft, kent waarschijnlijk het fenomeen. Je zit fijn een tekstje te typen maar ineens verdwijnt het. Of Siri komt tevoorschijn. Of iets anders geks gebeurt waar je zeker niet om hebt gevraagd. Hoe dat kan? Je raakt per ongeluk de Touch Bar aan! Omdat je bij de knoppen op de aanraakgevoelige strip geen tactiele feedback voelt, heb je ook niet door wanneer je per ongeluk de Esc-toets aanraakt of Siri oproept. De nieuwe app Bar None maakt hier een einde aan en laat je de Touch Bar gedeeltelijk uitzetten. Voortaan reageert de Touch Bar namelijk alleen op aanrakingen met ingedrukte Fn-toets.

Apple heeft dit probleem overigens ook gedeeltelijk herkend: de nieuwe MacBook Pro 16-inch heeft namelijk weer een fysieke Esc-toets.

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Touch Bar uitzetten MacBook Pro

Op de redactie gebruiken we al sinds de eerste lancering van het nieuwe design van de MacBook Pro een model met Touch Bar. Maar het maakt niet uit hoelang we ermee al gewerkt hebben, de onbedoelde Touch Bar-acties willen maar niet stoppen. Er zijn weliswaar manieren waarmee je de Touch Bar helemaal deactiveert, maar deze zijn ten eerste best ingrijpend voor het hele systeem en ten tweede ook te veel van het goede. Want hoe ga je dan bijvoorbeeld helderheid en volume regelen? En beter alternatief is de gratis app Bar None van de Mac-ontwikkelaar Shaun Inman.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Bar None maakt de Touch Bar veel beter

Hoewel Bar None een vrij simpele app is, vereist de installatie door veiligheidsmechanismen van macOS wat meer inspanning. Nadat je de app Bar None hebt gedownload en in de map met programma’s hebt geplaatst, moet je de app met ingedrukte Cmd-toets openen. Dit heeft ermee te maken dat de app (nog?) niet in Apple’s lijst met veilige software staat. Kies in het venster dat verschijnt voor ‘Open’ (voordat je vraagt: wij hebben de app getest en hij doet geen gekke dingen op je Mac).

Bar None

Vervolgens vraagt de app toestemming om je Mac via toegankelijkheidsfuncties te besturen. Kies ‘Open Systeemvoorkeuren’, ontgrendel het hangslotje linksonder en vink bij ‘Toegankelijkheid’ de app Bar None aan. Daarna is Bar None gereed, maar pas met twee extra instellingen werkt die precies zoals je wilt. Ga naar ‘Systeemvoorkeuren>Toetsenbord’. Kies hier bij ‘Touch Bar toont>Toetsen ‘F1’, ‘F2′, enzovoort’ en ‘Functie Fn-toets>Toon Control Strip’. Voortaan reageert de Touch Bar alleen als je de Fn-toets ingedrukt houdt.

En de standaardfunctietoetsen F1, F2 …?

De oplettende lezer denkt nu misschien: maar hoe kan ik nu de standaardfunctietoetsen F1, F2, enzovoort gebruiken? Dat klopt inderdaad: die werken nu niet meer. Maar wees even eerlijk … wanneer had je die voor het laatst nodig? Klopt, wij weten het ook niet meer.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

1
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Chris Laarman
Lezer
Chris Laarman

Moet je nagaan! Ik schrijf al mijn meestal lange commentaren op het schermtoetsenbord van een iPad (meestal een grote) in portret-oriëntatie. Zonder te klagen over de aanslag van de toetsen of het gebrek aan voelbare terugkoppeling.

Ja, ik heb een Mac met TouchBar. Ik begrijp dus wel, waar de kneep zit.

Sterkte! 🙂