Wist je dat een SSD niet onbeperkt kan worden overschreven? Na een bepaald aantal schrijfcycli wordt de schijf onstabiel. Je kunt hem dan nog wel gebruiken, maar betrouwbaar is hij niet meer: er kan dan plotseling dataverlies optreden. Gelukkig kennen zowel macOS als de controller in de SSD zelf een aantal trucjes om de levensduur van de geheugencellen te verlengen, zodat een SSD het normaliter langer volhoudt dan de computer zelf. Heb je het vermoeden dat je SSD het einde van zijn levensduur heeft bereikt of wil je gewoon uit interesse weten hoe het zit met je SSD? In deze iTip leer je hoe je de slijtage van de SSD in je Mac controleert.
Wekelijks Apple tips in je mail
Slijtage SSD Mac controleren
De levensduur van een SSD checken gaat het gemakkelijkst via het appje Smartmontools in Terminal. Die app vertelt je meteen hoeveel gegevens al op je SSD werden geschreven en wat het gebruikspercentage van de geheugencellen is. Kort door de bocht geeft laatstgenoemde de beste indicatie over de levensduur van de SSD in je Mac.
De installatie van Smartmontools gaat het snelst via de dienst Homebrew. Deze installeer je met één enkele opdracht in Terminal – je hoeft dus niets te downloaden van een website.
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!
Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen
/bin/bash -c "$(curl -fsSL https://raw.githubusercontent.com/Homebrew/install/HEAD/install.sh)"
Kopieer de tekst van de opdracht, plak hem in Terminal en druk op Enter. Doorloop de stappen van de installatie en herstart daarna je Mac. Wat je nog meer kunt met Homebrew lees je overigens in een uitgebreid artikel in iCreate 119.
Installeer en gebruik Smartmontools
Om vervolgens Smartmontools te installeren, voer je volgende opdracht uit in Terminal:
brew install smartmontools
Nu is Smartmontools klaar om via Terminal gebruikt te worden. Met de opdracht
sudo smartctl --all /dev/disk0
controleer je de interne SSD van je Mac. Na het invoeren van je gebruikerswachtwoord (waarbij je overigens geen tekens ziet), krijg je een output te zien die lijkt op onderstaande afbeelding.
Belangrijk zijn de waardes achter ‘Percentage Used’, ‘Data Units Written’ en ‘Power On Hours’. De levensduur bepaal je met ‘Percentage Used’. Heeft dat getal 100% bereikt, zijn de geheugencellen officieel ‘over de datum’. Ze werken dan nog steeds, maar vreemde dingen zoals dataverlies zijn waarschijnlijker. Een beetje als met een pakje yoghurt dus. Dan wordt het tijd om naar een nieuwe SSD te kijken of in het geval van de meeste Macs direct naar een nieuwe computer. De maximale waarde is overigens 255%, maar we willen niet weten hoe een SSD zich dan gedraagt. (De yoghurt kruipt dan immers ook al langzaam uit onze koelkast.)
Interpretatie van de gegevens
Vergelijk jouw gegevens vooral met onze gegevens hierboven. Onze zijn namelijk redelijk normaal. Overigens, is de waarde ‘Power On Hours’ laag, terwijl de andere twee hoog zijn? Dan schrijft macOS of een app mogelijk per ongeluk heel veel gegevens op je schijf, zonder dat je het doorhebt. Dat lijkt nu bij een aantal Macs met M1-chip te gebeuren. Probeer dan via de app Activiteitenweergave op het tabblad ‘Schijf’ te achterhalen welk systeemproces of welke app de boosdoener is.
Kan ik ook het SSD-gedeelte van mijn Fusion-drive controleren? Ik heb een van de eerste Fusion-drives uit 2014 met nog 128 GB SSD. iMac (Retina 5K, 27-inch, Late 2014) 3,5 GHz Quad-Core Intel Core i5 AMD Radeon R9 M290X 2 GB 1TB Fusion Drive
Beste Roní, we hebben op dit moment geen Mac met Fusion Drive om dit uit te proberen, maar ik denk eigenlijk dat het ook daarmee moet werken ?
De installatie van Homebrew lukt helaas niet: “-bash: /bin/bash: No such file or directory”.
De installatie van Homebrew zal met het volgende commando wel lukken.
/bin/bash -c “$(curl -fsSL https://raw.githubusercontent.com/Homebrew/install/master/install.sh)”
Dit heb ik van de Homebrew website afgehaald en werkt.
Terwijl jouw commando ook werkt (en volgens mij zelfs verwijst naar dezelfde ‘install.sh’ uiteindelijk), gebruiken wij liever het officiële commando van https://brew.sh. En dat is toch echt het commando dat op onze site staat en niet jouw commando.
Is het webadres niet https://brew.sh ?
Je hebt helemaal gelijk! Ik had gewoon de www ervoor getypt zonder na te denken. Nu staat het goed. Thx ?
De Smart Monitor Tool installeren in Terminal lukt helaas niet. Krijg de volgende errors: ‘No similarly named formulae found’ en ‘No available formula or cask with the name “smartmontools” ‘. Doe ik iets fout? Ik gebruik MacOS 11.2.3 en Home Brew is up to date volgens mij
“Vergelijk jouw gegevens vooral met onze gegevens hierboven. Onze zijn namelijk redelijk normaal.”
*kijkt naar Power Cycles*
15.000 keer dat ding uit en aan gezet? Dat is 8x per dag, 5 jaar lang… Klinkt mij niet als normaal in de oren. Op mijn MBP (anderhalf jaar oud) staat die waarde op 174. Zelfs die waarde vind ik al hoog want ik klap de laptop meestal gewoon dicht, zonder shutdown.