Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Slijtage van de SSD in je Mac controleren

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
ssd


Lees verder na de advertentie

Wist je dat een SSD niet onbeperkt kan worden overschreven? Na een bepaald aantal schrijfcycli wordt de schijf onstabiel. Je kunt hem dan nog wel gebruiken, maar betrouwbaar is hij niet meer: er kan dan plotseling dataverlies optreden. Gelukkig kennen zowel macOS als de controller in de SSD zelf een aantal trucjes om de levensduur van de geheugencellen te verlengen, zodat een SSD het normaliter langer volhoudt dan de computer zelf. Heb je het vermoeden dat je SSD het einde van zijn levensduur heeft bereikt of wil je gewoon uit interesse weten hoe het zit met je SSD? In deze iTip leer je hoe je de slijtage van de SSD in je Mac controleert.

Wekelijks Apple tips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Slijtage SSD Mac controleren

De levensduur van een SSD checken gaat het gemakkelijkst via het appje Smartmontools in Terminal. Die app vertelt je meteen hoeveel gegevens al op je SSD werden geschreven en wat het gebruikspercentage van de geheugencellen is. Kort door de bocht geeft laatstgenoemde de beste indicatie over de levensduur van de SSD in je Mac.

De installatie van Smartmontools gaat het snelst via de dienst Homebrew. Deze installeer je met één enkele opdracht in Terminal – je hoeft dus niets te downloaden van een website.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

‌/bin/bash -c "$(curl -fsSL https://raw.githubusercontent.com/Homebrew/install/HEAD/install.sh)"

Kopieer de tekst van de opdracht, plak hem in Terminal en druk op Enter. Doorloop de stappen van de installatie en herstart daarna je Mac. Wat je nog meer kunt met Homebrew lees je overigens in een uitgebreid artikel in iCreate 119.

Installeer en gebruik Smartmontools

Om vervolgens Smartmontools te installeren, voer je volgende opdracht uit in Terminal:

‌brew install smartmontools

Nu is Smartmontools klaar om via Terminal gebruikt te worden. Met de opdracht

‌sudo smartctl --all /dev/disk0

controleer je de interne SSD van je Mac. Na het invoeren van je gebruikerswachtwoord (waarbij je overigens geen tekens ziet), krijg je een output te zien die lijkt op onderstaande afbeelding.

Output Smartmontools

Belangrijk zijn de waardes achter ‘Percentage Used’, ‘Data Units Written’ en ‘Power On Hours’. De levensduur bepaal je met ‘Percentage Used’. Heeft dat getal 100% bereikt, zijn de geheugencellen officieel ‘over de datum’. Ze werken dan nog steeds, maar vreemde dingen zoals dataverlies zijn waarschijnlijker. Een beetje als met een pakje yoghurt dus. Dan wordt het tijd om naar een nieuwe SSD te kijken of in het geval van de meeste Macs direct naar een nieuwe computer. De maximale waarde is overigens 255%, maar we willen niet weten hoe een SSD zich dan gedraagt. (De yoghurt kruipt dan immers ook al langzaam uit onze koelkast.)

Interpretatie van de gegevens

Vergelijk jouw gegevens vooral met onze gegevens hierboven. Onze zijn namelijk redelijk normaal. Overigens, is de waarde ‘Power On Hours’ laag, terwijl de andere twee hoog zijn? Dan schrijft macOS of een app mogelijk per ongeluk heel veel gegevens op je schijf, zonder dat je het doorhebt. Dat lijkt nu bij een aantal Macs met M1-chip te gebeuren. Probeer dan via de app Activiteitenweergave op het tabblad ‘Schijf’ te achterhalen welk systeemproces of welke app de boosdoener is.