Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Slijten SSD’s van M1-Macs veel sneller dan verwacht?

Auteur: Laura Grootaarts
3 reacties
Mac M1


Lees verder na de advertentie

De SSD’s in de nieuwe M1-Macs lijken veel minder lang mee te gaan dan je zou mogen verwachten. Sommige SSD-schijven hebben nu al behoorlijk wat slijtage opgelopen, terwijl de nieuwe Macs nog geen halfjaar in de winkel liggen. Het regent klachten op Twitter en het forum van MacRumors.

Macs met M1

Snelle slijtage SSD M1-Macs

SSD-schijven hebben een beperkte levensduur die doorgaans wordt uitgedrukt in Terabytes Written (afgekort tot TBW). Het komt erop neer dat je de schijf niet eindeloos kunt overschrijven, want na een bepaald aantal schrijfcycli wordt de schijf onstabiel. Je kunt hem dan nog wel gebruiken, maar betrouwbaar is hij niet meer: er kan dan plotseling dataverlies optreden.

Eind vorig jaar bracht Apple drie nieuwe Macs uit met de eerste Apple M1-chip: een MacBook Air, MacBook Pro en Mac mini. Het lijkt erop dat de SSD’s van deze Macs onder nog onduidelijke omstandigheden versneld slijten. Er zijn gereedschappen waarmee je de slijtage kunt uitlezen en in de meest extreme gevallen blijkt de TBW in korte tijd al te zijn opgelopen tot 10 à 13 procent. Blijkbaar zijn de nieuwe Macs continu bezig met het schrijven van onnodig grote hoeveelheden data naar de SSD. Hierdoor loopt het aantal schrijfcycli in rap tempo op – het lijkt hierbij om een bug te gaan. Een extra moeilijkheid is dat je de interne SSD van de Mac eigenlijk niet kunt vervangen.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

In een iTip leggen we overigens uit: zo kun je zelf de slijtage van SSD in je Mac controleren.

Bizarre cijfers

M1-eigenaren laten op Twitter zien hoe hoog de TBW (‘percentage used’) inmiddels al is. Als de cijfers kloppen, zal zo’n SSD het binnen enkele jaren begeven. Wat bij de cijfers ook opvalt, is hoeveel data er geschreven wordt in korte tijd. 150 TB terwijl de machine 432 uur aan heeft gestaan: dat betekent dat er iedere seconde (!) bijna 100 MB wordt geschreven. Ter vergelijking: onze MacBook uit 2018 heeft 246 uur aangestaan, maar heeft slechts 12,3 TBW.

De getallen zijn zo extreem, dat dit bijna wel een bug móét zijn – het kan niet zo zijn dat Apple dit zo bewust heeft ingebouwd. In dat geval hopen we op een snelle update van macOS Big Sur. Apple heeft nog niet gereageerd op de situatie.

Op onze Mac mini M1 is er overigens niets aan de hand. Hij stond 20 uur aan en heeft in die tijd 794 GB geschreven (ongeveer 0,8 TBW). Als we zo doorgaan, bereiken we na 432 uur slechts 17,2 TBW. Het is dus ook mogelijk dat deze bug niet door Big Sur wordt veroorzaakt, maar door een app van derden die door een hoop mensen wordt gebruikt. Wordt vervolgd!

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: MacRumors