Terug naar Slijten SSD’s van M1-Macs veel sneller dan verwacht?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Slijten SSD’s van M1-Macs veel sneller dan verwacht?

Door Laura Grootaarts24 februari 2021 10:043 min. leestijd3

De SSD’s in de nieuwe M1-Macs lijken veel minder lang mee te gaan dan je zou mogen verwachten. Sommige SSD-schijven hebben nu al behoorlijk wat slijtage opgelopen, terwijl de nieuwe Macs nog geen halfjaar in de winkel liggen. Het regent klachten op Twitter en het forum van MacRumors.

Macs met M1

Snelle slijtage SSD M1-Macs

SSD-schijven hebben een beperkte levensduur die doorgaans wordt uitgedrukt in Terabytes Written (afgekort tot TBW). Het komt erop neer dat je de schijf niet eindeloos kunt overschrijven, want na een bepaald aantal schrijfcycli wordt de schijf onstabiel. Je kunt hem dan nog wel gebruiken, maar betrouwbaar is hij niet meer: er kan dan plotseling dataverlies optreden.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Eind vorig jaar bracht Apple drie nieuwe Macs uit met de eerste Apple M1-chip: een MacBook Air, MacBook Pro en Mac mini. Het lijkt erop dat de SSD’s van deze Macs onder nog onduidelijke omstandigheden versneld slijten. Er zijn gereedschappen waarmee je de slijtage kunt uitlezen en in de meest extreme gevallen blijkt de TBW in korte tijd al te zijn opgelopen tot 10 à 13 procent. Blijkbaar zijn de nieuwe Macs continu bezig met het schrijven van onnodig grote hoeveelheden data naar de SSD. Hierdoor loopt het aantal schrijfcycli in rap tempo op – het lijkt hierbij om een bug te gaan. Een extra moeilijkheid is dat je de interne SSD van de Mac eigenlijk niet kunt vervangen.

In een iTip leggen we overigens uit: zo kun je zelf de slijtage van SSD in je Mac controleren.

Bizarre cijfers

M1-eigenaren laten op Twitter zien hoe hoog de TBW (‘percentage used’) inmiddels al is. Als de cijfers kloppen, zal zo’n SSD het binnen enkele jaren begeven. Wat bij de cijfers ook opvalt, is hoeveel data er geschreven wordt in korte tijd. 150 TB terwijl de machine 432 uur aan heeft gestaan: dat betekent dat er iedere seconde (!) bijna 100 MB wordt geschreven. Ter vergelijking: onze MacBook uit 2018 heeft 246 uur aangestaan, maar heeft slechts 12,3 TBW.

De getallen zijn zo extreem, dat dit bijna wel een bug móét zijn – het kan niet zo zijn dat Apple dit zo bewust heeft ingebouwd. In dat geval hopen we op een snelle update van macOS Big Sur. Apple heeft nog niet gereageerd op de situatie.

Op onze Mac mini M1 is er overigens niets aan de hand. Hij stond 20 uur aan en heeft in die tijd 794 GB geschreven (ongeveer 0,8 TBW). Als we zo doorgaan, bereiken we na 432 uur slechts 17,2 TBW. Het is dus ook mogelijk dat deze bug niet door Big Sur wordt veroorzaakt, maar door een app van derden die door een hoop mensen wordt gebruikt. Wordt vervolgd!

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: MacRumors

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Volgend bericht
Hoe groen is Apple?
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

3
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Elmi
Lezer
Elmi

Is het al verholpen door Apple?

Martin Dekker
Lezer
Martin Dekker

Wordt vervolgd. Wanneer?

lila
Lezer
lila

oke, update graag??
(en misschien een tip om de vervelende meldingen en pop ups uit te schakelen op jullie site)