Terug naar Accenten en speciale tekens typen op de Mac: de toetscombinaties
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Accenten en speciale tekens typen op de Mac: de toetscombinaties

Door Koen van Ekeren25 april 2019 11:573 min. leestijd5

Bij het typen van teksten op de Mac, komt het wel eens voor dat een letter een accent nodig heeft. Bijvoorbeeld bij Franse leenwoorden à la café, of wanneer je een woord érg wilt benadrukken. In dit overzicht lees je welke toetscombinaties nodig zijn voor letters met accenten en andere speciale tekens.

Accentteken typen op Mac

Voordat we beginnen met de toetscombinaties, eerst even dit. De handigste en snelste manier om en accent toe te voegen, is door de letter die je een accent wilt geven ingedrukt te houden. Wil je bijvoorbeeld een streepje op de e (accent aigu of accent grave), dan houd je de E langer ingedrukt. Er verschijnt dan een pop-up met de opties van een accent.

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:
Dus jij bent een Apple-liefhebber? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Met alles wat je moet weten over Mac, iPhone en iPad.

accenttekens Mac

Vervolgens toets je – terwijl je de E ingedrukt houdt – het bijbehorende nummer in. Klikken op het accentteken kan ook.

Mac toetscombinaties voor accenten

Het langer indrukken van een toets werkt in de meeste programma’s van macOS, maar niet alle. Doe je hetzelfde trucje bijvoorbeeld in Photoshop, dan resulteert het langer indrukken in een ‘eeeeeeeeee’. De snelste manier om dan een accentteken typen op Mac, is door een toetscombinatie te gebruiken. Hierbij gebruik gebruik je de Option-toets: ⌥. Bij oudere Macs heet die nog Alt. Dit zijn de toetscombinaties voor accenten op de Mac:

 • é, á, í, ó of ú (accent aigu): houd de Option-toets ingedrukt en druk op E. Toets vervolgens de klinker in die je het streepje naar links wilt geven.
 • è, à, ì, ò of ù (accent grave): houd de Option-toets ingedrukt en druk op `. Dit teken vind je links van de Z. Toets vervolgens de klinker in die je het streepje naar rechts wilt geven.
 • ê, â, î, ô, of û (accent circonflexe): houd de Option-toets ingedrukt en druk op i. Toets vervolgens een klinker in die je het dakje wilt geven.
 • ë, ä, ï, ö of ü (trema): houd de Option-toets ingedrukt en druk op U. Toets vervolgens op de E om de puntjes op de ‘e’ te krijgen, of toets een andere klinker in die je het trema wilt geven.
 • ç, (cédille): houd de Option-toets ingedrukt en druk op C om de letter die bijvoorbeeld voorkomt in Curaçao te typen. Voor andere letters is er geen toetscombinatie om het haakje onder de letter te krijgen. Open in dat geval het venster met speciale symbolen: Ctrl+Cmd+Spatie.
 • ñ of ã (tilde): houd de Option-toets ingedrukt en druk op N. Toets vervolgens een letter in die je het golfje op de letter wilt geven.
 • Æ (ligatuur voor ‘ae’): houd de Option-toets ingedrukt en druk op ‘. Dit is het citaatteken die je rechts van de dubbele punt (:) vindt.
 • å (corona). houd de Option-toets ingedrukt en druk op A om het kleine rondje op de ‘a’ te krijgen.
 • ø: houd de Option-toets ingedrukt en druk op O om de schuine streep door de ‘o’ te krijgen.
 • œ (ligatuur voor ‘oe’): houd de Option-toets ingedrukt en druk op Q.
iCreate 116
iCreate 116
Win snel opslagruimte terug op je Mac & iPhone

Mac toetscombinaties voor speciale tekens

Ook speciale tekens hebben een toetscombinatie (lees verder onder de video):

 • € (euroteken): Option+2.
 • ß (Ringel-s): Option+S.
 • © (copyrightteken): Option+G.
 • π (pi-teken): Option+P.
 •  (Apple-logo): Option+Shift+K.
 • ° (gradenteken): Cmd+Shift+8.
 • … (beletselteken): Cmd+:.

Tekenweergave

Als je begeerde teken met accent geen toetscombinatie heeft, is er nog altijd de tekenweergave. Die roep je op met Ctrl+Cmd+Spatie. Hier vind je verschillende categorieën, zoals Interpunctie, Latijns (hier vind je alle letters met accenten) en Valutasymbolen.

tekenweergave Mac

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden

5
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Philippe
Lezer
Philippe

Hallo
Bedankt voor het hoogst interessant artikel. Wat betreft accenten en trema op letters heb ik een nog iets snellere manier althans als Engels US International keyboard layout,welke ik gebruik, min of meer dezelfde functies geeft of de Nederlandse layout.
Alle accenten zijn toe te voegen door gewoon eerst de toets met het gewenste accent in te drukken gevolgd door de gewenste klinker:
accent aigu : ‘ gevolgd door e geeft é
trema : shift + ” gevolgd door e geeft ë
accent grave: ` gevolgd door e geeft è
Ook te proberen met Nederlandse layout:
gradenteken : option+0

Guus Schalbroeck
Lezer
Guus Schalbroeck

Wat ik hier mis zijn een paar Spaanse tekens nl. een omgekeerd vraagteken en een omgekeerd uitroepteken.
Ik zie ze ook niet in het tabel. Kan iemand mij vertellen hoe ik deze tekens kan maken?

Robin
Lezer
Robin

Werkt bij mij absoluut niet.
option + E geeft ê
option + `geeft @

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Dan heb je geen Nederlands maar een Belgisch toetsenbord. Je kunt wisselen via Systeemvoorkeuren>Toetsenbord>invoerbronnen, maar dat is niet per se praktisch als je een Azerty-toetsenbord hebt.