Terug naar Zo beschermt Apple je gehoor (en hoe je dat eventueel uitschakelt)
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Zo beschermt Apple je gehoor (en hoe je dat eventueel uitschakelt)

Door Terry Stooker5 december 2020 11:004 min. leestijd17

Heb je gemerkt dat het volume van je iPhone tijdens een intense luistersessie ineens enorm dipt? Wellicht staat het geluid dan toch iets te hard, want dan kickt vanaf iOS 14.2 automatisch de koptelefoonveiligheid in.

iPhone volume

Het geluid van mijn iPhone gaat ineens zachter?

Begin november stap ik de auto in om op pad te gaan. Dit gaat via een vast ritueel: ik stap in, pak mijn iPhone uit m’n broekzak en sluit hem aan op de lightning-adapter die steevast klaarligt. Hoewel mijn auto niet superouderwets is, beschikt die niet over een boordcomputer of modern radiosysteem. Geen bluetooth, zelfs geen usb – muziek luisteren gaat via een ouderwets kabeltje in de aux-ingang.

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Nog even snel zie ik een melding op het scherm van mijn iPhone verschijnen: of ik verbinding maak met een koptelefoon? Ja, op zich zou je het zo kunnen noemen. Ik tik op ‘Koptelefoon’, slinger een afspeellijst aan, doe de gordel om, start de motor en rijd weg.

Na ongeveer een half uur zakt het volume van de muziek plots weg. Gek. Via mijn Watch – want die is gemakkelijker blind te bedienen – zet ik het volume van mijn iPhone weer voluit. En nee, dat is niet eens zo heel hard. Het daadwerkelijke volume regel ik namelijk altijd via de autoradio zelf. Weer een half uur later: hetzelfde verhaal. Het geluid van de iPhone ineens zachter. De boosdoener? Koptelefoonveiligheid.

Koptelefoonveiligheid

In iOS 14.2 heeft Apple je iPhone de macht gegeven om automatisch het volume te verlagen. Dit gebeurt als langere blootstelling tot het betreffende geluidsniveau gehoorschade zou opleveren en gaat gepaard met onderstaande melding. In eerdere iOS-versies was er al volumebegrenzing mogelijk. Deze moest je echter zelf instellen. Koptelefoonveiligheid is volautomatisch en in veel gevallen niet uit te schakelen.

En waarom zou je ook? Het is een erg nuttige feature, want gehoorschade kan blijvende en verregaande gevolgen hebben. Van tinnitus – een constante piep of ruis in je oren – tot complete doofheid. De muziek een beetje minder hard, betekent langer plezier van je gehoor.

Onterecht aangepast iPhone-volume

Koptelefoonveiligheid heeft echter een nadeel. Bij de AirPods weet je iPhone heel precies hoe hard het volume staat. Zo meet hij nauwkeurig wanneer en in hoeverre hij het volume moet verlagen. Ook bij bluetooth-koptelefoons kan hij een aardige inschatting maken.

Waar het echter mis gaat is bij het gebruik van een analoge kabel – de ouderwetse minijack. Deze prik je in de aux-ingang van een speaker – of je stopt de kabel van een speaker in de lightning-adapter. Ook sommige speakers die als extraatje een bluetooth-verbinding mogelijk maken, zijn lastig te beoordelen voor je iPhone. Dergelijke apparaten hebben namelijk over het algemeen een eigen volumeknop, die onafhankelijk werkt van het iOS-volume. En als je dan de volumeschuif van je iPhone vol open zet, denkt die na een half uurtje onterecht ‘dit is wel weer genoeg geweest’. Heel irritant, maar in het geval van de lightning-adapter is daar wel iets aan te doen.

Horen en voelen

Ga op je iPhone naar ‘Instellingen>Horen en voelen>Koptelefoonveiligheid’. Tik op ‘Lightning-adapters’. Zet de schuif achter Verbonden met koptelefoon op grijs en de speaker wordt niet langer gezien als een koptelefoon.

Een alternatieve methode is door te tikken op ‘Vergeet alle adapters’. Zodra je de lightning-adapter opnieuw aansluit, krijg je weer de melding of het een koptelefoonverbinding betreft of niet. Kies dan voor ‘Ander apparaat’. Hierdoor kun je je iPhone weer voluit zetten en vervolgens via de speaker zelf het volume bepalen.

Volumebegrenzing iPhone

Wil je juist dat er een volumelimiet ingesteld wordt, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over eventuele gehoorschade? Dat kan natuurlijk ook!

  • Ga naar ‘Instellingen>Horen en voelen>Koptelefoonveiligheid’.
  • Zet de schuif achter Verminder harde geluiden op groen.
  • Kies het maximale aantal decibel dat je iPhone mag uitstoten, van ‘Zo luid als een stofzuiger (75 decibel)’ tot ‘Zo luid als een ambulancesirene (100 decibel)’.
De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Terry Stooker

Is sinds de introductie van de Mac mini fanatiek Apple-gebruiker. Houdt van de vele creatieve mogelijkheden van macOS.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
iOS 14
Bekijk dit dossier

17
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Rick
Lezer
Rick

Voor mij is dit heel irritant, aangezien ik muziek luister maar ook naar navigatie-aanwijzingen in de helm op de motor. Vanwege het beschermen van mijn oren tegen windgeruis draag ik in mijn helm juist oordoppen. Dus, om ondanks de oordoppen en het omgevingsgeluid wat te kunnen horen, moet ik het volume behoorlijk opschroeven. Dat dan weer automatisch wordt teruggeschroefd.
De verbinding is een bluethooth verbinding met de helm.
Voor mij is een apple hierdoor onbruikbaar geworden (in combinatie met gebruik op de motor).

Dhr b v Herwaarde
Lezer
Dhr b v Herwaarde

Rick ik heb t zelfde en apple wil ons laten geloven dat alle gsm t doen echter het is alleen apple update 14.en een beetje

P@rick
Lezer
P@rick

Super! Eindelijk het probleem met de volume begrenzing als ik naar mijn speakerset stream opgelost. Dit was echt een grote ergernis sinds de implementatie.

Stip
Lezer
Stip

Mag ik vragen hoe je dat gedaan hebt?

j. lagendijk
Lezer
j. lagendijk

Al die zogenaamd door geleerde nono’s kunnen met hun dómme hoofd niet verzinnen dat de iphone ook wordt gebruikt voor streaming naar externe speakerssets en home theater sets?? Wat zijn dat voor idioten??

Dhr b v herwaarde
Lezer
Dhr b v herwaarde

Zeer irritant als je de apple 8 gsm gebruikt verwijder navigatie op de motor als helmcommunicatie gezien wordt als koptelefoon en je de app niet kan uitzetten het is zegt apple een verplichte wetgeving echter niemand herkend dit of bevestigd dit ik ben al paar keer moeten stoppen om geluid harder te zetten en fout gereden omdat ik de navigatie niet hoorde en op motor kijk je niet zo vaak op je instrumenten maar op de weg dit kost inutteloze energie maar t is irritatie,en dit gaat klanten kosten die overstappen op Android gsms

Robert
Lezer
Robert

Nou ben ik slechthorend. Ik heb het hogere volume gewoon nodig om muziek te luisteren.

jlagendijk
Lezer
jlagendijk

‘En waarom zou je ook? Het is een erg nuttige feature, want gehoorschade kan blijvende en verregaande gevolgen hebben. Van tinnitus – een constante piep of ruis in je oren – tot complete doofheid. De muziek een beetje minder hard, betekent langer plezier van je gehoor.’ Alleen al dit stukje in de uitleg! Volslagen doorgeslagen in de betutteling! Dóe eens normaal stelletje achterlijke moraalridders! Al die pseudo intellectuelen hebben niet de gave te bedenken dat de iphone in waarschijnlijk veruit de meeste gevallen gebruikt wordt om muziek via Bluetooth af te spelen op andere apparaten. Er komt helemaal geen hoofdtelefoon… Lees meer »

Geen apple fan
Lezer
Geen apple fan

Typisch dat arrogante rot apple weer. Houd eens op met de betutteling zeg! Bah bah bah. Helaas kwam ik er na aanschaf van mijn 12 max achter, als ik dit vooraf geweten had dan had ik iets fatsoenlijks gekocht. En ik herken de problemen: gelukkig herkend apple mijn motor headset wel maar ik heb het uitgeschakeld. Enige irritante is die schermmelding nog. Maar na jaren betutteling is mijn grens met apple wel bereikt!

Freddy Nieuwersteeg
Lezer
Freddy Nieuwersteeg

Mateloos geïrriteerd door volume begrenzing! Kijk voornamelijk nieuws op YouTube maar kan m’n nieuwe oordopjes niet meer gebruiken want na 5 minuten schakelt het volume zo ver terug dat ik niets meer hoor. En dat niet eens van luide muziek maar slechts stemgeluid! Ben toe aan nieuwe telefoon maar dat wordt beslist GEEN iPhone meer!

Petra
Lezer
Petra

Verhelderend dit! Ik was al aan mijn derde oortjes toe, die het allemaal nog steeds doen maar allemaal te zacht werden… ik dacht dat het aan mij lag, dat ik niet voorzichtig genoeg was met de kabeltjes ofzo.
Mijn probleem is dat ik podcasts luister en voor de verstaanbaarheid in het verkeer en met wind het graag harder zet voor de verstaanbaarheid (nog steeds niet idioot hard). Het alternatief is noise canceling maar dat vind ik niet veilig in het verkeer.

Ik hoop dat de optie werkt, want anders is het echt gewoon SUPERstom.

jlagendijk
Lezer
jlagendijk

Ik heb hier een jaar of wat geleden ook al over gereageerd, maar ik merk dat de padvinders van Apple het licht nog steeds niet gezien hebben. Ze zijn door Apple in dienst genomen, maar daar is kennelijk geen intelligentie voor nodig. De lichten kunnen kennelijk nog steeds niet bedenken dat een iphone ook héél vaak wordt gebruikt om te streamen naar bluetooth speakers, soundbars en bijv home theater sets. Ze zijn zo trots dat er een koptelefoon kan worden aangesloten op hun apparaatjes, ze hebben er alleen benúl van dat die functie nauwelijks door de consumenten worden gebruikt. Écht… Lees meer »