Terug naar iPhone-batterij snel leeg sinds iOS 15? Dit doe je eraan
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

iPhone-batterij snel leeg sinds iOS 15? Dit doe je eraan

Door Koen van Ekeren29 september 2021 10:253 min. leestijd12

Focus, verbeterde notificaties, totaal vernieuwde apps en nog veel meer: iOS 15 brengt interessante vernieuwingen met zich mee. Toch is niet iedereen blij met de software. Op Twitter hebben sommige iPhone-gebruikers opgemerkt dat de batterij snel leeg raakt sinds iOS 15.

Batterij snel leeg

Batterij iPhone snel leeg

Kort nadat de iOS 15-update was verschenen, viel het sommige iPhone-gebruikers op dat de accu snel leeg gaat. Opvallend genoeg zijn het er wel een stuk minder dan bij voorgaande updates: traditiegetrouw zijn er bij een nieuwe update van het besturingssysteem meer klachten over de batterijduur.

Black Friday: De Apple iPhone 13 tijdelijk tot €397 korting!

Black Friday: De Apple iPhone 13 tijdelijk tot €397 korting!

Maximale korting als je ook internet van Ziggo thuis hebt!

Voor degenen die wel last hebben van een verminderde accuduur: er is meestal een goede verklaring voor. Bij grote updates voert je toestel namelijk eenmalig allerlei processen op de achtergrond uit, waardoor de batterijduur een paar dagen wat minder is dan je gewend bent. Ook kan de batterijconditie (‘Instellingen>Batterij’) opnieuw aan het kalibreren zijn, waardoor het percentage wat daar staat ineens lager kan liggen na de update. Dit corrigeert zichzelf, net als de achtergrondprocessen, na een paar dagen.

Bovendien kunnen batterijproblemen worden veroorzaakt door bugs die worden verholpen bij een volgende software-update. Of juist door bugs van bepaalde apps: Spotify vraagt sinds iOS 15 veel meer van de accu dan voorheen, en verhit de iPhone soms zelfs. Dit is een bekend probleem, dus het wordt waarschijnlijk snel opgelost.

Meestal is de batterijduur na een paar dagen weer op het oude niveau. Heb je iOS 15 al langer op je iPhone staan en loopt de batterij nog steeds snel leeg? Kijk dan naar de onderstaande tips.

Tips voor een langer batterijduur

Toch kun je alvast veel doen om de levensduur van je batterij op te vijzelen:

1. Kijk naar de apps

batterijverbruik app

Controleer welke apps zich vooral schuldig maken aan je snel leegtrekkende batterij. Dit zie je via ‘Instellingen>Batterij’. Scrol naar beneden en je ziet welke apps het meest van de accu vreten. Deze apps kun je wellicht vaker links laten liggen. Kijk ook of een app veel actief is geweest op de achtergrond; dit doe je door in dit scherm op de naam van een app te tikken. In dat geval is het handig om locatievoorzieningen voor de betreffende app uit te schakelen (zie tip 2), en/of te voorkomen dat de app zich op de achtergrond ververst (zie tip 4).

2. Locatievoorzieningen

locatievoorzieningen

Kijk ook naar welke apps op de achtergrond je locatie checken, want gps vreet enorm aan de batterij. Hiervoor ga je naar ‘Instellingen>Privacy>Locatievoorzieningen’. Met de bovenste schakelaar schakel je locatievoorzieningen in één klap voor alle apps uit. Maar je kunt er ook voor kiezen om dit alleen voor specifieke apps te doen. Geef bijvoorbeeld aan dat ze alleen toegang hebben ‘Bij gebruik van app’.

3. Energiebesparingsmodus

 

energiebesparingsmodus iPhone

Misschien wel de eenvoudigste manier om de accuduur te verlengen, is door de energiebesparingsmodus te activeren. Dat stel je in bij ‘Instellingen>Batterij’. Met deze modus wordt de achtergrondactiviteit verminderd. Taken zoals het ophalen van de mail, apps verversen op de achtergrond en automatische downloads worden dan (gedeeltelijk) uitgeschakeld.

4. Beperk de achtergrondactiviteit

accuduur iPhone

Veel apps verversen zich op de achtergrond, om alvast de nieuwste data in te laden. Op het moment dat je de app opent, is hij dus up-to-date. Dat is handig, maar het kost ook energie. Via ‘Instellingen>Algemeen>Ververs op achtergrond’ geef je aan welke apps dit mogen doen.

In het artikel iPhone snel leeg? 24 tips voor een langere batterijduur geven we nog veel meer tips over wat je kunt doen voor een betere accuduur. Heb je het idee dat het batterijpercentage niet klopt? Bekijk dan ons artikel over iPhone batterij kalibreren.

Black Friday deal: de iPhone 13 nu met €100 korting op AirPods!

Black Friday deal: de iPhone 13 nu met €100 korting op AirPods!

Heb je al internet van KPN? Profiteer dan tot €7,50 korting per maand!

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
iOS 14
Bekijk dit dossier

12
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Bram
Lezer
Bram

Ik zou graag eens een artikel vinden waar échte tips worden gegeven. De batterij van mijn iphone 7 is snel leeg maar de tips die ik zoals hier op internet vind heb ik lang gedaan. Mijn iphone lijkt alleen nog sneller leeg te lopen op een halve dag waar ik vroeger 2 dagen weg kon.

Danny
Lezer
Danny

Dag Bram, ik denk een oplossing gevonden te hebben voor het batterijprobleem van mijn iPhone 7, misschien kan het jou ook helpen. Zoals gezegd liep de batterij op een halve dag leeg, maar ging het opladen daarna supersnel. Een bijkomende test van mij gisteren heeft uitgewezen dat wanneer ik nog maar 1% overhad en in battery save mode stond, mijn iPhone nog meer dan 6 uur aan kon blijven, dus leek het me eerder een probleem te zijn met de berekening van de batterijcapaciteit. Ik heb de batterij opnieuw gekalibreerd en dat heeft in mijn geval enorm geholpen, na 6… Lees meer »

Danny
Lezer
Danny

Misschien toch wat te vroeg victorie gekraaid, 28 uur na mijn laatste volledige oplaadbeurt staat mijn batterij alweer op 1%, maar daarop staat ze alweer een uur of 6, dus je kan eigenlijk niet weten hoeveel batterijlading je écht nog hebt… M’n iPhone kan binnen een paar minuten of binnen een paar uur uitvallen, als je daar niet zeker van kunt zijn heb je wel degelijk een probleem. Ik hou het nog een paar dagen verder in de gaten, maar vrees dat het dus inderdaad tóch een nieuwe batterij zal worden. Toch vreemd dat dit probleem ontstaan is net op… Lees meer »

Danny
Lezer
Danny

Ik heb uiteindelijk moeten toegeven, batterij bleef wel weer langer dan 24u opgeladen, maar onder de 50% ging het plots zeer snel, waarop de batterijlading zeeeeer lang op 1% bleef staan. Nieuwe batterij heeft met plaatsing inbegrepen 59€ gekost met opnieuw 6 maanden garantie, nu kan ik weer alles opzetten (zoals locatiebepalingen, widgets en zo…).

Bart
Lezer
Bart

Waarschijnlijk is je accu niet het probleem maar heb je gewoon een nieuwe dynamo nodig. Brand het accu lampje op je dashboard?
Mvg

karel
Lezer
karel

Leuk alles geprobeerd probleem blijft. Als ik ververs achtergrond uit heb staan dan toch blijft telegram verversen op de achtergrond. Zelf als ik de app eraf gegooid heb. Telefoon compleet gereset, probleem blijft gewoon doorgaan. Verbruik achtergrond telegram 88% van batterij, resultaat batterij van 100 naar 0% in 8 uur met een splinternieuwe iphone 5se 🙁 Ik ga maar weer een nokia halen en terug naar smsen en bellen en stoppen met al de rest.

Betul
Lezer
Betul

Ik heb een i phone 12 nog net 5 maanden en nu al capaciteit van 95 en moet me telefoon 3 keer opladen soms wel 4 keer per dag terwijl de andere met een phone x/11 langer mee kunnen??

Hugo Aerts
Lezer
Hugo Aerts

Vreemd. Mijn iPhone11Pro is 2 jaar oud en heeft 100%