Terug naar iOS 16: nieuwe functies die je meteen moet uitproberen!
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

iOS 16: nieuwe functies die je meteen moet uitproberen!

Door Laura Grootaarts12 september 2022 20:025 min. leestijd0

Heb je een iPhone, dan kun je sinds vanavond updaten naar iOS 16. Je merkt het dan meteen: de grote iPhone-update van dit jaar zit boordevol toffe vernieuwingen – je telefoon voelt direct als nieuw! Voor vrijwel alle apps biedt iOS 16 nieuwe functies. Maar welke nieuwe iOS 16-functies moet je na het updaten nu écht direct uitproberen?

iOS 16 nieuwe functies

iOS 16 nieuwe functies

Vanavond verschijnt de iOS 16-update, naar verwachting rond 19.00 uur Nederlandse tijd. Als je je iPhone hebt bijgewerkt naar iOS 16, dan zul je merken dat er het een en ander veranderd is. Er zijn enkele grote aanpassingen waar je niet omheen kunt. Maar minstens even leuk zijn de talloze kleine vernieuwingen die je treft in iOS 16. Wat zijn nu de nieuwe functies die je niet mag missen? Wij zetten ze voor je op een rij. Bekijk ook ons premium artikel met nog veel meer achtergronden (voor abonnees).

1) Compleet vernieuwd vergrendelscherm …

Het is een van de eerste dingen die direct opvallen als je iOS 16 op je telefoon hebt: het vergrendelscherm is compleet vernieuwd. Apple heeft een hele galerie met inspirerende achtergrondjes voor je klaargezet. Wat dacht je van altijd live het weer op je scherm? Of een patroon met je favoriete emoji-tekens? Ook nieuw: je kunt nu de kleur en het lettertype van het klokje aanpassen!

➡️ iOS 16 lock screen personaliseren

2) … en widgets!

iOS 16 widgets

Widgets waren twee jaar geleden al een hit toen je ze met iOS 14 kriskras tussen je apps kon zetten. Tijd voor iets nieuws: widgets op je vergrendelscherm! Zo zie je zonder je iPhone te ontgrendelen, direct al belangrijke informatie uit je favoriete apps. Bijvoorbeeld het weer, het nieuws en je eerstvolgende afspraak.

➡️ Dit zijn álle iOS 16 widgets voor het vergrendelscherm van je iPhone

3) Foto’s losmaken van de achtergrond


Deze functie is misschien nogal een gimmick, en het praktisch nut ervan is wellicht niet helemaal duidelijk. Toch ga je dit heel vaak doen, want het is oddly satisfying: je vinger even op het onderwerp van een foto leggen, en hem dan als het ware ‘lostrekken’ van de achtergrond. Sleep het naar Berichten (kopiëren en plakken kan ook) en je hebt een geweldige sticker.

➡️ Is dit de coolste functie in iOS 16 en iPadOS 16?

4) Berichten intrekken of bewerken

iOS 16 berichten verbeteren

Heb je een lelijke spelfout gemaakt in een bericht? Verbeter hem dan! Houd je vinger even op het tekstwolkje in de app Berichten, en je ziet de optie voor het aanpassen van je tekstje. Helemaal verwijderen is trouwens ook mogelijk.

➡️ Eindelijk: in iOS 16 kun je Berichten bewerken en intrekken

5) Mail inplannen

Voor iedereen tegelijkertijd alvast een verjaardagsmail klaarzetten? Je collega pas op maandagochtend die irritante mail sturen? Dat kan! Vanaf iOS 16 is het mogelijk om een mail in te plannen voor latere verzending. De optie is verstopt in de verzendknop: houd die wat lanter ingedrukt.

➡️ Mail inplannen iPhone: vanaf iOS 16 kan het (en zo doe je het)

6) Nooit meer je medicijnen vergeten

Slik je medicijnen, vitaminen of supplementen? Voer ze voortaan in in de app Gezondheid. Je ontvangt dan een reminder als het tijd is voor de volgende dosis. Voeg je een medicijn toe dat gevaarlijk is in combinatie met medicijnen die je al slikt? Je iPhone waarschuwt je.

➡️ iOS 16: nooit meer je medicijnen vergeten!

7) Krijg die ringen vol zonder Watch!

iOS 16 fitness app

Heb je een Apple Watch, dan probeer je dagelijks de rode bewegingsring te sluiten. Met iOS 16 heb je geen Apple Watch meer nodig. De app Conditie werkt voortaan ook zónder de smartwatch. De bewegingssensoren op je iPhone geven een heel goede indicatie van wat je op een dag gedaan hebt.

➡️ iOS 16 fitness-app: je hebt geen Apple Watch meer nodig!

8) Heel veel kleine iOS 16 functies

Het leuke van zo’n iOS-update is dat er niet alleen grote nieuwe functies zijn, maar ook heel veel kleine aanpassingen. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

Het grote iPad en iPhoneboek 2023
Het grote iPad en iPhoneboek 2023
Doe nog meer met je iPhone en iPad

En er komt nog meer iOS 16-nieuws aan!

We weten nu al dat Apple iOS 16 binnenkort gaat uitbreiden met nog enkele vernieuwingen. Binnenkort volgen dus nog meer updates met toffe nieuwe functies!

  • Maak alvast kennis met de nieuwe emoji’s van 2022!
  • Er komt nog een compleet nieuwe app die zich nog het best laat vergelijken met een virtueel Whiteboard: Freeform.
  • Zijn er standaard van die foto’s die je deelt met je familie of vriendengroep? Zet ze in een gedeelde iCloud-fotobibliotheek. Apple heeft deze functie last-minute uitgesteld.
  • Ligt je bezorgpizza op schema? Je ziet het straks op je vergrendelscherm met Live activiteiten.

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws rondom de update? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar