Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Ontdek de nieuwe instellingen voor het always-on scherm

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Instellingen always-on scherm

De uitvoering van always-on op de iPhone 14 Pro (Max) is niet bepaald vlekkeloos. Doordat de achtergrond in beeld blijft, lijkt het alsof je je iPhone bent vergeten uit te zetten. Dat leidt niet alleen af, maar zuigt ook je batterij leeg. Gelukkig heeft iOS 16.2 wat schakelaars toegevoegd in Instellingen, waarmee je het always-on scherm naar je hand zet. In deze workshop leggen we uit hoe.

Lees verder na de advertentie

Always-on scherm: over de nieuwe instellingen

Voor de update naar iOS 16.2 was het always-on scherm op de iPhone 14 Pro (Max) wel érg fel. De achtergrond werd weliswaar gedimd, maar in je ooghoek zie je dat niet echt. Standaard gedraagt het always-on scherm zich nog steeds zo, maar in de stappen hieronder zie je hoe je dit nu aanpast.

Met iOS 16.2 is het always-on scherm in te stellen zoals je het zou verwachten – en ironisch genoeg lijkt hij dan erg veel op wat Android-­telefoons al jaren hebben. Je kunt de achtergrond weghalen en notificaties verbergen, zodat je alleen de tijd en je widgets overhoudt. Net genoeg informatie en duidelijk anders dan een scherm dat aanstaat.

Stapsgewijs door de instellingen

kooptip

1 Instellingen

Instellingen always-on scherm

Duik op je iPhone 14 Pro (Max) in Instellingen. Navigeer hier naar ‘Scherm en helderheid’, scrol naar ‘Altijd aan’ en tik erop. Je ziet twee schakelaars die vóór iOS 16.2 nog ontbraken: ‘Toon achtergrond’ en ‘Toon meldingen’.

2 Toon achtergrond

Instellingen always-on scherm

Door ‘Toon achtergrond’ uit te schakelen, wordt bijna je gehele scherm zwart wanneer je iPhone in de slaapstand staat. Dit leidt minder af. Bovendien verbruikt het een stuk minder stroom doordat het grootste deel van het scherm wordt uitgeschakeld.

3 Toon meldingen

Instellingen always-on scherm

Met ‘Toon meldingen’ stel je in of het always-on scherm binnenkomende meldingen mag laten zien. De impact op je accuduur is helaas wel kleiner dan bij het uitzetten van ‘Toon achtergrond’. Maar goed, alle beetjes helpen.

4 Nog meer stroom­besparing

Instellingen always-on scherm

Zet je beide schakelaars uit, dan is je always-on scherm een stuk prettiger in gebruik – en je accu zal je dankbaar zijn. Maar je kunt nog meer doen. Ga hiervoor naar het toegangsscherm en houd er even je vinger op.

5 Pas aan

Always-on

Tik op ‘Pas aan’ en selecteer het toegangsscherm. Tik nu op de klok en veeg de bolletjes met kleuren onderin helemaal naar links. Selecteer daarna het kleurenwieltje.

6 Donker

Always-on

Open hier het tabblad ‘Raster’ en selecteer een donkere kleur, zoals donkergrijs of donkerblauw. Tik daarna tweemaal op het kruisje, weer daarna op ‘Gereed’. Je klok en widgets zullen nu een stuk donkerder zijn, óók met always-on.

Hoe donkerder, hoe beter

Wat het oled-scherm van nieuwe iPhone-­modellen zoveel beter maakt dan het oude lcd-scherm (dat ook nog in de iPhone SE zit), is het feit dat pixels individueel verlicht worden. Dit betekent ook direct dat een pixel die níét verlicht wordt, zwart is. Hoe meer zwarte pixels je dus in beeld hebt in de always-on modus, hoe minder energie het scherm verbruikt.

Maar het helpt ook als iets donkergrijs is in plaats van wit: daarvoor hoeft dat groepje pixels namelijk minder hard te branden. Zelfs de stijl van de klok op je vergrendelscherm maakt uit. Hoe dikker de cijfers, hoe meer pixels moeten oplichten – al zal dat verschil in de praktijk verwaarloosbaar zijn.