Terug naar Helemaal thuis op jouw unieke thuisscherm (deel 1)
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Helemaal thuis op jouw unieke thuisscherm (deel 1)

Door Laura Grootaarts29 januari 2021 12:076 min. leestijd0

Jarenlang zag het scherm van je iPhone er hetzelfde uit: apps, apps en nog meer apps. Het enige wat je er echt aan kon veranderen, was de achtergrond van je thuisscherm en de volgorde van de apps. Maar echt personaliseren, customizen en aan je eigen wensen aanpassen? Dat zat er niet in. iOS 14 zorgde voor een grote ommekeer. Je kunt nu widgets op het thuisscherm gebruiken. Dat ziet er niet alleen leuker uit, maar is ook vooral heel praktisch. Want zo zie je in één oogopslag belangrijke informatie uit al jouw favoriete apps. Tegelijkertijd met de komst van de widgets werd het ook populair om app-iconen aan te passen. Zo heb je geen allegaartje aan kleuren en stijlen, maar een set pictogrammen die uitstekend bij elkaar passen. Dit kon al langer, maar Apple heeft de methode nu gebruiksvriendelijker gemaakt.

Wordt het met al die widgets en zelfgemaakte app-iconen niet te druk op je scherm? Welnee. Met iOS 14 heeft Apple je ook de gereedschappen gegeven om je thuisschermen beter te ordenen. Zo is het mogelijk om apps op te bergen in de nieuwe Appbibliotheek, en kun je thuisschermen die je amper gebruikt nu verbergen. In deze reeks van artikelen lichten we alle mogelijkheden toe. Dit is deel 1 ‘Werken met widgets’, de komende dagen verschijnen nog meer delen. Je vindt ze binnenkort allemaal via de tag Customize.


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Widgets op je thuisscherm zetten

1. Naar het overzicht

Houd een lege plek op je thuisscherm ingedrukt totdat alle apps gaan wiebelen. Er verschijnt ook een plusje in de linker bovenhoek: tik hierop om toegang te krijgen tot het widget-overzicht.

2. Kies je widget

Nieuwe widgets verschijnen vaak bovenaan bij de voorvertoningen. Helemaal onderaan vind je alle beschikbare widgets in alfabetische volgorde. Tik op de widget die je wilt toevoegen.

3. Welk formaat?

De meeste widgets zijn er in verschillende soorten en maten. Veeg horizontaal over het scherm om een geschikt formaat te kiezen en tik dan op ‘Voeg widget toe’. De widget belandt op je thuisscherm.

4. De juiste plek

Sleep de widget nu naar een handige plek op je thuisscherm, zoals je een app zou verplaatsen. Via het plusje linksboven voeg je meer widgets toe. Ben je klaar? Tik rechtsboven op ‘Gereed’.

De inhoud van een widget wijzigen

Van sommige widgets kun je de inhoud wijzigen. Zo kun je bij de Weer-widget het weerbericht van een andere locatie laten tonen. Of bij Notities een andere map. Een widget wijzigen doe je zo: duw wat langer op de widget. Als de inhoud van de widget gewijzigd kan worden (dat kan overigens niet altijd), dan zie je de optie ‘Wijzig widget’. Tik hierop om de widget te wijzigen. Wat de mogelijkheden zijn, verschilt per widget. In de volgende delen van deze artikelreeks bespreken we apps waarmee je zelf widgets maakt, en die zelfgemaakte widgets selecteer je ook via dit menu.

Zo stapel je widgets

1. Ruimtegebrek?

Veel widgets op je scherm hoeven niet veel ruimte te kosten. Je kunt ze namelijk stapelen! Belangrijk: ze moeten dan hetzelfde formaat hebben. Voeg om te beginnen ten minste twee widgets toe.

2. Stapel op widgets

Houd een lege plek op je thuisscherm ingedrukt totdat alle apps en widgets gaan wiebelen. Sleep de ene widget op de andere en laat los. Je kunt tot maximaal tien widgets stapelen. Besluit met ‘Gereed’. Je bladert door de stapel door er verticaal overheen te vegen.

3. Verander de volgorde

Is de volgorde van je stapel onhandig? Verander ‘m dan. Druk wat langer op de stapel en tik op ‘Wijzig stapel’. Houd de drie streepjes achter een widget vast en versleep hem naar de juiste plek.

4. Slim draaien

Op hetzelfde scherm vind je de optie ‘Slim draaien’. Hiermee past je iPhone de volgorde van je stapel automatisch aan. Bovenop vind je dan de widget die het best bij het moment van de dag past.

5. Weggooien

Via dit scherm verwijder je ook overbodige widgets uit de stapel. Veeg van rechts naar links over de widget die je niet meer nodig hebt. De grote rode verwijderknop komt dan in beeld.

Andere achtergrond instellen

Uitgekeken op de achtergrond? Maak je iPhone persoonlijk en kies een eigen wallpaper. Dat kan op twee manieren. De eerste: ga naar ‘Instellingen>Achtergrond>Kies een nieuwe achtergrond’. Je vindt hier een hoop wallpapers van Apple zelf. Die zijn esthetisch zeer verantwoord, maar blijven een beetje onpersoonlijk. Je kunt onder in het scherm echter ook een leuke foto kiezen uit je fotobibliotheek. Kies je wallpaper en doorloop de laatste stappen op het scherm.

De tweede manier om een achtergrond in te stellen, is via de app Foto’s. Ga op zoek naar een mooie foto, open die en tik op de Deel-knop (die met het pijltje). Tik in het menu op ‘Gebruik als achtergrond’ en doorloop de laatste stappen. Extra leuk is het om een Live Photo te kiezen: als je op het vergrendelscherm drukt, komt deze tot leven.

Maak een rustige achtergrond met Wallcreator

In een later deel van deze feature gaan we app-iconen veranderen. Kies je hierbij voor een strakke en minimalistische stijl, dan is het wel zo mooi om ook een soortgelijke achtergrond te hebben. Bijvoorbeeld een effen kleur, of een rustig kleurverloopje. Zoiets staat waarschijnlijk niet in je fotobibliotheek, maar kun je heel gemakkelijk maken met de opdracht WallCreator.

Haal de opdracht op je iPhone of iPad op via www.icreatemagazine.nl/wallcreator. Helemaal onder in het scherm tik je op ‘Voeg niet-vertrouwde opdracht toe’ (eventueel moet je deze optie ook eerst activeren in ‘Instellingen>Opdrachten’). De opdracht belandt dan in ‘Mijn opdrachten’ waar je hem kunt starten. Als je om een kleur gevraagd wordt, moet je de Engelse naam invoeren. Als je aan het einde op ‘Gereed’ tikt, kun je de wallpaper direct instellen of opslaan in Foto’s.

Widgets op de iPad

Ook op een iPad met iPadOS 14 zijn de nieuw ontworpen apps van de partij. Het verschil is dat je ze niet kriskras door al je apps heen kan zetten. Ze zijn alleen beschikbaar in de Vandaag-weergave. Voor de rest werkt het hetzelfde. Meer details lees je op onze widgets-pagina voor de iPad.

Deel 2: 9 weergaloze widgets

Dit was deel 1 van de feature Helemaal thuis op jouw unieke thuisscherm. Ga snel verder naar deel 2: 9 weergaloze widgets.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar