Terug naar Haal meer uit de accu van je MacBook
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Haal meer uit de accu van je MacBook

Door Sven Lamers6 april 2021 12:294 min. leestijd0

Volgens het marketing-materiaal van Apple houden MacBooks het vrij lang vol op één acculading. Het slechtste getal dat we de afgelopen jaren voorbij zagen komen, was acht uur gebruiksduur – lang zat voor een hele werkdag met kantoortaakjes. En natuurlijk is dit niet alleen maar een marketingpraatje, want uit onze eigen ervaring weten we dat MacBooks het erg goed doen qua accutijd.


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in
Maar wist je dat je met wat trucjes nog veel meer uit de accu van je MacBook kunt halen? Pas wat instellingen aan in Systeemvoorkeuren, en je verlengt de gebruiksduur tot 50 procent, dus twaalf uur in plaats van acht. Op de nieuwe MacBook Air met M1-chip doorbreken we met onze tips zelfs de grens van twintig uur accutijd.

Is je MacBook al wat ouder? Dan is de accu ervan al waarschijnlijk al een beetje versleten. Maar ook voor de oudjes hebben de tips die we in deze workshop geven hetzelfde effect: een accutijd die tot 50 procent langer is. Geloof je het niet? Pas dan snel onze trucjes toe!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

1. Verlaag de schermhelderheid

Accu MacBook

De grootste stroomvreter op je Mac? Het display! Zet in ‘Systeemvoorkeuren>Batterij>Batterij’ daarom sowieso een vinkje bij ‘Verlaag helderheid van beeldscherm bij gebruik van batterij’.

2. Nog lager?

helderheid verder verlagen

Als je het prima vindt om mee te werken, kun je via het Bedieningspaneel (de knop met de schuifjes rechtsboven) de helderheid nog verder verlagen. Van 100 naar 50 procent geeft je zo’n 25 procent meer accutijd.

3. Toetsenbordverlichting

Toetsenbordverlichting uit

Ook een stroomvreter die je eventueel niet nodig hebt als je blind kunt typen: de achtergrondverlichting van het toetsenbord. Ook deze stel je in via het Bedieningspaneel, met de knop met ondergaande zonnetje.

4. Wifi uit

wifi uitzetten

Na het display is de wifi-chip de grootste energieverslinder. Goed idee om die uit te schakelen als je hem even niet nodig hebt. Klik in het Bedieningspaneel op het pijltje naast ‘Wifi’ en zet de blauwe schakelaar op uit.

5. Bluetooth uit

Bluetooth uit

Het verbruikt veel minder energie dan wifi, maar als je het niet gebruikt, kan uitschakelen van bluetooth de accutijd iets verlengen. Klik gewoon op ‘Bluetooth’ in het Bedieningspaneel.

6. Power Nap uit

Power Nap uit

Power Nap is een functie waarmee je Mac ook tijdens het sluimeren e-mails ophaalt en iCloud synchroniseert. Praktisch, maar zonde van je accu. Je schakelt Power Nap uit via ‘Systeemvoorkeuren>Batterij>Batterij’.

7. Accessoires verwijderen

Accessoires verwijderen

Gebruik je randapparatuur bij je Mac die best warm wordt, zoals externe harde schijven of zelfs sommige dockingstations? Dat is een teken dat deze veel energie verbruiken. Verwijder deze dus maar.

8. Energiezuinige apps gebruiken

Energiezuinige apps gebruiken

Via ‘Activiteitenweergave>Energie’ kun je achterhalen welke apps de meeste energie verbruiken. Zo leer je bijvoorbeeld dat Chrome en Firefox veel meer energie verbruiken dan Safari.

9. Accu tot 100% opladen

Geoptimaliseerd opladen

Door de functie ‘Geoptimaliseerd opladen’ wordt de accu van recente MacBook Air en Pro niet meer tot 100 procent opgeladen. Waarom en hoe je dat uitzet, lees je hieronder!


coconut

Geoptimaliseerd opladen

Sinds macOS 10.15.5 wordt de accu van MacBook-modellen vanaf 2017 niet meer standaard tot 100 procent opgeladen, want dit laat de accu sneller slijten. Zonder dat je het door hebt, wordt de accu maar tot 80 procent opgeladen. Dat noemt Apple ‘Geoptimaliseerd opladen’ – maar het is niet onder alle omstandigheden praktisch.

Uitschakelen

Wanneer je het vinkje in ‘Systeemvoorkeuren>Batterij>Batterij’ bij ‘Geoptimaliseerd opladen’ weghaalt, heb je de optie om de functie eenmalig tot de volgende dag te deactiveren, of helemaal. We raden je aan om hier alleen gebruik van te maken als je écht die 100 procent nodig hebt.

coconutBattery

In tegenstelling tot macOS dat het soms alleen laat lijken alsof je accu volledig is opgeladen, geeft een app als coconutBattery (via www.coconut-flavour.com) wel altijd het correcte accupercentage weer.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar