Om je Mac extra te beveiligen tegen hackers en ransomware, kun je hem wapenen met een krachtige firewall. Die voorkomt dat kwaadaardige software contact met zijn hacker-thuisfront op kan nemen. Daarnaast zie je ook welke andere programma’s allemaal stiekem contact opnemen met de buitenwereld. In deze workshop leggen we uit hoe je een goede (en gratis) firewall op je Mac installeert.
In de komende weken gaan we overigens nog meer van deze praktische veiligheids-hulpmiddelen bespreken. Houd onze site in de gaten of abonneer je op onze nieuwsbrief.
Gratis firewall Mac
Kortgeleden vertelden we over een geniaal programma dat je waarschuwt voor ransomware. Door daarnaast ook een firewall te installeren, geef je je Mac nog meer bescherming. Een firewall houdt in de gaten welke programma’s verbinding maken met internet en stelt je in staat om het te blokkeren. Verder biedt deze ook een simpele beveiliging tegen aanvallen van buiten.
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!
Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen
macOS heeft een ingebouwde firewall (via Systeemvoorkeuren>Beveiliging en privacy> Firewall’), maar deze is erg basaal, heeft weinig opties en laat standaard alles en iedereen met de buitenwereld communiceren. LuLu is gratis en werkt betrouwbaarder. Zo installeer je de gratis firewall op je Mac:
1. Firewall voor macOS
Over het algemeen probeert ransomware (of andere kwaadaardige software) contact met zijn hacker-thuisfront op te nemen. Dat biedt kansen om de software op je Mac op te sporen. Navigeer naar de download-pagina van LuLu.
2. Download LuLu
Download het programma LuLu, pak het archief uit en open de installatie. Klik je door de stappen en bevestig aan het einde dat de systeemextensie geactiveerd mag worden, via ‘Open beveiligingsvoorkeuren>Sta toe’.
3. Firewall instellen
Na een herstart kun je LuLu configureren. Zet bijvoorbeeld een vinkje dat Apple’s apps en reeds geïnstalleerde apps wel contact naar buiten mogen zoeken. Voor nieuwe (mogelijk kwaadaardige) apps krijg je voortaan een melding.
GRATIS. Vertellen jullie niet dat altijd: Oppassen, gratis bestaat niet.
Wat zijn de haken en ogen aan deze software?
Hoi Fritz. Inderdaad: bij veel internetdiensten moet je heel goed op het businessmodel letten. Is een dienst gratis, ben jij vaak het product. Gelukkig is dit bij kleine tooltjes (zoals deze) meestal niet van toepassing. Het enige wat LuLu doet is naar een donatie vragen, maar dit is natuurlijk niet verplicht. En volgens mij is dit programma ook meer een soort hobby-project van de ontwikkelaar Patrick Wardle – die houdt zich normaliter bezig met beveiligingsonderzoeken.
Hallo Sven, Wat hebben jullie / jij toch met beveiliging van de Mac (Ransomwhere en Lulu) de laatste tijd en daarmee met Patrick Wardle? Waar is de tijd gebleven dat Mac (Apple) itt Windows (Android) geen extra beveiliging nodig had naast dat wat Apple zelf al verzorgde? Zijn Ransomwhere en Lulu echt de verbeteringen die iCreate ze toedicht? Ik kan me nog herinneren dat jullie in het verleden wel meer software hebben aangeraden, waar jullie later weer op terugkwamen of dat nu wel zo goed was. Kortom met deze twee artikelen over Ransomwhere en Lulu heeft iCreate mij wel ongerust… Lees meer »
Hoi Coen, leuke reactie en een goede vraag! Aanleiding voor deze twee artikelen was dat ik onlangs naar een cursus over IT-veiligheid ben geweest. Daar werd uitgelegd dat ransomware op dit moment een van de grootste gevaren voor computers is (oké, dat wisten we al) en dat er aanwijzingen zijn dat er meer Mac-ransomware bestaat (dat wisten we nog niet). Vandaar dat artikel over RansomWhere een aantal weken terug. Toen merkten we dat het onderwerp erg speelt onder onze lezers en hebben daarom besloten om er nog een artikel aan te wijden. Dat zowel RansomWhere als LuLu door Patrick Wardle… Lees meer »
Hallo Sven,
Heel erg bedankt voor je uitgebreide antwoord. Zeer verhelderend ook.
Ik ga Ransomwhere dan maar installeren en Lulu hou ik even in gedachten.
Ik ben gewoon niet zo’n fan van extra programmaatjes op mijn iMac (gaat altijd ten kosten van de snelheid, ook al is dat maar minimaal soms, bij elkaar geven die programma’s toch een aardige vertraging).
Dat verstand van zaken valt trouwens wel mee (tegen) hoor.?