Terug naar 18 geheimen van macOS Monterey
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

18 geheimen van macOS Monterey

Door Sven Lamers30 mei 2022 09:008 min. leestijd1

Nu de grote macOS Monterey-update al een tijdje uit is, is het tijd om de talloze kleinere functies te gaan verkennen die je misschien gemist hebt. We hebben het over de dingen die tijdens de presentatie en in de release-notes helemaal niet genoemd werden. Kleine verbeteringen die gemakkelijk te missen zijn, maar die je productiviteit en het dagelijkse gebruik van je Mac helpen verbeteren. Dus zonder nog lang te praten: laten we de geheimen van macOS Monterey verkennen die je waarschijnlijk gemist hebt.

Verander de kleur van je cursor

Genius_138

Uitgekeken op de gebruikelijke zwart-witte muiscursor? Waarom verander je hem dan niet in zowat elke kleurencombinatie die je je kunt bedenken? Ga naar ‘Systeemvoorkeuren>Toegankelijkheid>Beeldscherm’ en ga naar het tabblad ‘Aanwijzer’. Klik nu op de opties ‘Contourkleur aanwijzer’ en ‘Vulkleur aanwijzer’. Gebruik dan het kleurenwiel om je favoriete tinten te kiezen.


Een wereldbol

macOS Monterey geheimen

De Kaarten-app heeft een paar opmerkelijke verbeteringen in Monterey gekregen. Maar alles waarvan je je waarschijnlijk het minst bewust bent, vind je door helemaal uit te zoomen. Tenminste, als je een Mac met M1-chip hebt. Deze extra rekenkracht maakt het mogelijk de wereld als een driedimensionale wereldbol weer te geven als je uitzoomt. Veel plezier met het verkennen van onze aarde.


Profielfoto aanpassen

macOS Monterey geheimen

Je hoeft niet langer statische afbeeldingen te gebruiken voor je gebruikersprofiel in Monterey. Ga naar ‘Systeemvoorkeuren>Gebruikers en groepen’, ga dan met de muis over je profielfoto tot het woord ‘Wijzig’ verschijnt en klik erop. Je hebt de keuze uit statische emoji’s én ­geanimeerde memoji’s die naar je zwaaien als je inlogt en reageren als je je wachtwoord fout hebt.


Nieuwe scherm­beveiligingen

macOS Monterey geheimen

Ga naar ‘Systeemvoorkeuren>Bureaublad en schermbeveiliging>Schermbeveiliging’ en je ontdekt twee nieuwe toevoegingen aan de lijst van schermbeveiligingen: ‘Monterey’ en ‘Hallo’. De laatste is een eerbetoon aan het oorspronkelijke ‘hello’-motief van de Macintosh. Via ‘Schermbeveiligingsopties’ kun je het thema daarvan veranderen (Zachte tinten, Spectrum of Minimal) en een paar andere opties bekijken.


Afbeeldingen converteren

Genius_138

Snelle taken, zo heten de handige snelkoppelingen die je oproept door in Finder te Ctrl-klikken op een afbeelding of document. Doe dat op een afbeelding, kies ‘Snelle taken’ en je vindt de nieuwe optie ‘Converteer afbeelding’. Klik erop, kies het gewenste formaat (JPEG, PNG of HEIF) en de gewenste grootte en klik vervolgens op ‘Convert to [formaat]’. Het is sneller en gemakkelijker dan een app gebruiken.


Afspeelsnelheid in QuickTime veranderen

macOS Monterey geheimen

Gebruik je nog steeds QuickTime voor het afspelen van filmpjes? Sinds Monterey is het mogelijk om de afspeelsnelheid van bestanden aan te passen. Klik tijdens de weergave van een film op het ‘>>’-icoon, kies ‘Afspeelsnelheid’ uit het menu en kies dan je gewenste snelheid: 0,5x, 1,0x, 1,25x, 1,5x of 2,0x.Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

Genius_138

We kennen allemaal al de Snelle notitie-functie van Monterey (beweeg je muisaanwijzer naar de hoek rechtsonder in je scherm). Maar wist je dat je ook snel links aan zo’n notitie toevoegt? Snelle notitie weet welke apps je momenteel gebruikt, of recent gebruikt hebt, en geeft je een ­keuzemenu om er een link naartoe te maken. Klik op het link-icoon (een soort schakel) om een app te kiezen en een link aan je notitie toe te voegen.


Microfoon- en cameratoegang bekijken

Genius_138

Monterey heeft een hoop goede aanvullingen voor je privacy geïntroduceerd. Een daarvan is dat je nu kunt zien wanneer apps toegang hebben tot de ingebouwde camera en microfoon van je Mac. Dit zie je aan de hand van een oranje stip die in de menubalk verschijnt. Open het bedieningspaneel van je Mac om snel te zien welke specifieke programma’s (of in dit geval een website) toegang hebben tot deze functies. Deze informatie verschijnt bovenaan in het venster.


Stiltes overslaan in de Dictafoon-app

Genius_138

De Dictafoon-app heeft ook zijn portie Monterey-magie gekregen. Open een willekeurige opname en klik op de Opties-knop (de schuifbalken) in de hoek rechtsboven. Je hebt daar nu een knop ‘Sla stilte over’. Ook kun je hier nu de afspeelsnelheid van je opname aanpassen. Door voor ‘Sla stilte over’ te kiezen worden delen zonder geluid automatisch weggewerkt, zodat je ­opnames niet handmatig hoeft te bewerken.


Nieuw design voor ‘Ga naar map’

Genius_138

Vóór Monterey was het venster ‘Ga>Ga naar map’ van Finder heel erg simpel en bovendien al jaren niet gewijzigd. Dat is nu wel anders, met een ­Spotlight-achtige zwevende zoekbalk met een sterk verbeterde ­auto-complete functie en een ingebouwde lijst van eerder ingevoerde mappen. Het is slechts een kleine verandering, maar het valt zeker onder de ‘Coole functies van Monterey die je misschien gemist hebt’. Denk ook aan de sneltoets Shift+Cmd+G, waarmee je de functie extra snel oproept.


Genius_138

Bij het starten van een app op volledig scherm-modus verdwijnt normaliter ook de menubalk van macOS. Dat betekent dat je met je muisaanwijzer naar de bovenkant van het scherm moet gaan om hem weer tevoorschijn te krijgen. In Monterey kun je er echter voor zorgen dat de menubalk altijd verschijnt door naar ‘Systeemvoorkeuren>Dock en menubalk’ te gaan en daar de optie ‘Toon/verberg menubalk automatisch in schermvullende weergave’ uit te vinken.


Een Focus activeren op basis van de gebruikte app

Genius_138

Focus is een groot ding in Monterey. Zoals je wellicht al weet is het een uitbreiding van de Niet storen-functie waarmee je nu heel eenvoudig ­aanpast welke meldingen je juist nog wél wilt krijgen. Het is ook mogelijk om een Focus te activeren door een app te starten – bijvoorbeeld als je rustig aan in een tekstdocument in Pages wilt werken. Ga naar ‘Systeemvoorkeuren>Meldingen en focus>Focus’, klik onder ‘Schakel automatisch in’ op de ‘+’ en kies vervolgens ‘Voeg automatisering toe op basis van app’.


Uitgebreide toetsenbordbesturing

Genius_138

Met macOS Monterey heb je niet eens een muis of trackpad meer nodig om je Mac te bedienen. Ga gewoon naar ‘Systeemvoorkeuren>Toegankelijkheid>Toetsenbord>Navigatie’ en activeer de optie ‘Schakel uitgebreide toetsenbordfuncties in’. Via ‘Opties’ ernaast pas je de grootte en kleur van het gemarkeerde item aan. Op het tabblad ‘Commando’s’ kun je dan nog de volledige reeks commando’s bestuderen, zodat je ze allemaal uit je hoofd kunt leren.


‘Gedeeld met jou’ uitschakelen

Genius_138

Gedeeld met jou is nog zo’n grote nieuwe functie van Monterey. Deze verzamelt alle in Berichten gedeelde links en plaatst ze op een gemakkelijk te vinden plek in de respectievelijke app. Als je geen linkjes van een bepaald contact wilt zien, kun je dat uitzetten door in de conversatie op het ‘i’tje te klikken en ‘Toon in ‘Gedeeld met jou’’ uit te vinken.


Effecten in FaceTime

Genius_138

Heb je een Mac met een M1-chip? Dan zijn er nog verbeteringen in FaceTime waarvan je kunt genieten. Begin een FaceTime-gesprek en klik daarna in het bedieningspaneel in je menubalk. Hier heb je nu de optie ‘Video-effecten>Portret’ om de achtergrond in je gesprek iets te vervagen zodat de focus meer op jou komt te liggen. Dit is ideaal als je een storende achtergrond hebt. Bovendien verschijn je zelf in een beter licht.


Kopiëren hervatten

Genius_138

Heb je een trucje nodig ten tijde van haperende wifi-verbindingen? Als je grote hoeveelheden bestanden aan het kopiëren bent en dat wilt pauzeren tot er minder verkeer op je thuisnetwerk is, kun je voortaan op het ‘X’-knopje bij de map klikken om het kopiëren te pauzeren. Een spookversie van de map die je aan het kopiëren bent, blijft op de gekozen bestemming staan. Wil je het kopiëren later hervatten? Dan klik je op het pijltje naast de naam van de map.


Snelle acties voor het pad in Finder

In macOS Monterey zie je het bestandspad voor elk gemarkeerd item onderaan het venster, wat best handig is. Door te Ctrl-klikken op mappen in dit pad roep je opties op om deze bijvoorbeeld in Terminal te openen. Ook is het mogelijk het pad te kopiëren – handig als je een map op de werkserver met collega’s wilt delen. Door te Shift-klikken op een map toon je alle omliggende mappen die op hetzelfde niveau in de bestandsstructuur staan. Staat het pad er niet? Je activeert het in Finder via ‘Weergave>Toon padbalk’.


Selecteer tekst in ­Snelle weergave

macOS Monterey geheimen

De mogelijkheid om tekst uit een document te selecteren als je het via Snelle weergave bekijkt, werd in een van de vorige versies van macOS verwijderd. Maar in Monterey is deze hersteld dankzij Livetekst. Met deze nieuwe functie (te activeren via ‘Systeemvoorkeuren>Taal en Regio>Selecteer tekst in afbeeldingen’) ben je niet alleen beperkt tot tekstdocumenten. Je selecteert nu ook direct tekst in foto’s, en voert zo zoekopdrachten en vertalingen op het web uit.

De nieuwe iPhone 14: Krijg nu tot €400,- terug bij inruil van een iPhone 12

De nieuwe iPhone 14: Krijg nu tot €400,- terug bij inruil van een iPhone 12

• Én tot €10 korting per maand!
• Extra voordeel met KPN Hussel

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

1
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
A van der Velden
Lezer
A van der Velden

iCreatie schrijft: “De Kaarten-app heeft een paar opmerkelijke verbeteringen in Monterey gekregen. Maar alles waarvan je je waarschijnlijk het minst bewust bent, vind je door helemaal uit te zoomen. Tenminste, als je een Mac met M1-chip hebt. Deze extra rekenkracht maakt het mogelijk de wereld als een driedimensionale wereldbol weer te geven als je uitzoomt. Veel plezier met het verkennen van onze aarde.”

Dit kan ook met een intelchip op m’n MB Air uit 2020.
Kies voor satellietweergave en klik in het menu “weergave” en kies de optie “Toon 3D-kaart.”