Terug naar Gebruik je Fritzbox als NAS
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Gebruik je Fritzbox als NAS

Door Sven Lamers22 december 2019 09:595 min. leestijd2

De meeste Fritzbox-routers zijn voorzien van een of twee usb-aansluitingen. Als je je ooit hebt afgevraagd waar deze voor zijn, dan ligt er een leuk project voor je in het verschiet: want met usb-opslag tover je de Fritzbox om tot een NAS.

Een NAS (Network Attached Storage) is een opslagmedium dat je via het netwerk kunt bereiken. Dat kan een eenvoudige geheugenstick zijn, maar ook een externe harde schijf met een flinke capaciteit van enkele terabytes. Hierop kun je dan bestanden opslaan, die iedereen die je toegang geeft tot het netwerk kan bereiken. De bestanden kunnen documenten zijn of reservekopieën, maar ook foto’s, video’s of muziek. Met een smart-tv met netwerkverbinding kun je dan vanaf de NAS video’s streamen voor een leuke filmavond of foto’s bekijken als een diashow. Bovendien kun je je digitale muziekverzameling streamen naar netwerkapparaten in je hele huis.

iCreate 145
iCreate 145
Geef je Mac een frisse start 🫧

Tekst-05-AVM-01-NAS

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Welk opslagmedium?

De stick of harde schijf die je aansluit moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. De Fritzbox levert maximaal 900 mA aan usb-apparaten. Dat zal prima zijn voor de meeste geheugensticks en veel externe 2,5′-harde schijven. Indien je een grotere 3,5′-harde schijf wilt aansluiten, is de kans groot dat je daar een externe voeding voor nodig hebt. In de praktijk zullen deze behuizingen met een eigen voeding geleverd worden.

Indien op de Fritzbox de optie ‘USB Remote Connection’ aanstaat, is het niet mogelijk voor meerdere gebruikers om tegelijk toegang te krijgen tot bestanden op de usb-schijf. Dit moet je eerst uitschakelen. Daarvoor klik je in de Fritzbox-gebruikersinterface op ‘Thuisnetwerk>USB-apparaten’ en ga je naar het tabblad ‘USB Remote Connection’. Als het tabblad niet wordt weergegeven, moet je eerst de geavanceerde weergave inschakelen. Dit doe je door rechtsboven in de hoek op de drie puntjes te klikken en het ‘Geavanceerd aanzicht’ in te schakelen. Schakel vervolgens de optie ‘USB-opslagmedia’ uit en klik op ‘Toepassen’ om de instellingen op te slaan.

Fritzbox gebruikers configureren

Voor toegang tot de inhoud van de NAS-opslag heb je een gebruikersaccount met een gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Daarvoor moet je een Fritzbox-gebruiker aanmaken. Klik in de gebruikersinterface op ‘Systeem>FRITZ!Box gebruiker’. Klik op de knop ‘Bewerken’ naast de gebruiker die toegang moet krijgen tot de NAS. Als je nog geen gebruiker hebt geconfigureerd, klik je op ‘Gebruiker toevoegen’ en voer je een naam en wachtwoord in voor de gebruiker. Schakel de optie ‘Toegang tot NAS-inhoud’ in en klik op de knop ‘Directory toevoegen’.

Je kunt instellen dat iedere gebruiker een persoonlijk wachtwoord moet gebruiken om toegang te krijgen tot de Fritzbox, of dat alle gebruikers een gemeenschappelijk wachtwoord kunnen gebruiken. Dat doe je in het tabblad ‘Aanmelding bij het thuisnetwerk’ met de opties ‘Aanmelding met FRITZ!Box gebruikersnaam en wachtwoord’ of met ‘Aanmelding met het FRITZ!Box wachtwoord’. Bij die laatste optie moet je een algemeen wachtwoord invoeren voor toegang tot de Fritzbox-gebruikersinterface. Als de gebruiker alle bestanden mag benaderen die op de Fritzbox zijn aangesloten, schakel je de optie ‘Gebruikers met deze rechten kunnen alle instellingen van de FRITZ!Box zien en bewerken’ in.

NAS activeren

Nu moet je nog de NAS activeren. Ga naar ‘Thuisnetwerk>Opslagmedia (NAS)’. Schakel de optie ‘Opslagmedium (NAS) actief’ in, selecteer in de sectie ‘Thuisnetwerkvrijgave’ de optie ‘Toegang via een netwerkstation (SMB) actief’ en klik op ‘Toepassen’.

Tekst-05-AVM-02-NAS-crea

Binnen het thuisnetwerk krijg je eenvoudig met een webbrowser via http://fritz.nas toegang tot een usb-opslagmedium op de Fritzbox. Indien je via Finder of een ander programma de bestanden wilt benaderen, moet je de usb-opslag configureren als netwerkstation, omdat deze applicaties het Server Message Block-Protokoll (SMB) gebruiken om over het netwerk bestanden te benaderen. Hoe dat voor de verschillende besturingssystemen doet, komt uitgebreid aan bod op de website van AVM.

MyFRITZ!App voor iOS

Met een iPhone of iPad kun je via de MyFritz-app van buitenaf via een beveiligde verbinding de usb-opslagmedia van je NAS benaderen. Met de app kun je ook controleren of je gebeld bent, je smarthome-apparatuur bedienen en het stroomverbruik van de daarop aangesloten apparaten aflezen. Het voordeel van de app is dat je ook je bestanden kunt bereiken indien je internetprovider je met enige regelmaat een nieuw IP-adres geeft.

MyFRITZ!App voor iOS

Maak daarvoor in de webpagina van de Fritzbox de menu-optie ‘Internet>MyFritz-account’ een gratis account aan en voorzie dit met een wachtwoord. Vervolgens ontvang je een e-mail en moet je je Fritzbox met een klik registreren. Klik daarna op de knop ‘Fritzbox gebruiker inrichten’ en op ‘Nieuwe gebruiker’. Vervolgens heb je vanuit de MyFRITZ!App al toegang.

Fritzbox voor vrienden

Als je andere personen alleen toegang wilt verlenen tot bepaalde bestanden of mappen, kun je deze heel eenvoudig via een link delen. Op deze manier kun je bijvoorbeeld vrienden en familie toegang verlenen tot de foto’s en video’s van je laatste vakantie zonder dat zij deze bestanden op de usb-opslag kunnen veranderen of verwijderen.

Open daarvoor in de browser ‘https://fritz.nas’ en ga naar de gewenste map. Klik bovenin op ‘Selecteren’, vink het selectievakje aan en klik op de interface ‘Delen’. Je krijgt dan een link die je via e-mail naar de persoon wilt sturen waarmee je het bestand wilt delen. Die kan dan op de link klikken om zo via zijn browser de map te openen.

Houd er overigens rekening mee dat het openbare IP-adres van je Fritzbox wordt gewijzigd. De gedeelde mappen zijn dan niet meer geldig totdat je het nieuwe IP-adres gebruikt.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met c’t en AVM.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Chris Laarman
Lezer
Chris Laarman

Bedankt voor de tip. 🙂 Die werkt namelijk wellicht ook met andere apparaten. Minstens met het DC112a dock van mijn AirCard 810s (Netgear) mifi, namelijk via ReadyShare (nou ja, bij Netgear is alles hoofdletters). In mijn iOS apps Documents (Readdle) en FileBrowser (Silverlight) kan ik die plek probleemloos toevoegen (Windows SMB). Ik heb al jaren een NAS (QNAP) met harde schijven in RAID, en ik heb nog onlangs vastgesteld dat een solid-state vervanger prijzig zou worden. Als doorgeefluik tussen mijn vele apparaten is dan een microSD-kaart in een kaartlezer (hier: USB-C) niet gek. Die kaartjes kosten bijna niets (omgerekend naar… Lees meer »

mike
Lezer
mike

hallo, ik ben eigelijk nog vrij nieuw in dit verhaal en we hebben ondertussen beide( mijn vriendin en ik) ipad pro en iphone. het idee van een nas schijfje aansluiten op een router , dat heb ik altijd gewild. nu wil ik niet een nieuwe router aanschaffen en vooral geen fritsbox… en vooral niet in dit complex is dit bijvoorbeeld te doen met een labtop( waar we niks meer aan hebben omdat het maar 32gb flashgeheugen heeft geen updates meer en zo traag als de ziekte?) waarom ik dit vraag? we hebben dit echt meermaals in huis en ik kan… Lees meer »