Terug naar Fototip: maak een foodfoto met je iPhone
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Fototip: maak een foodfoto met je iPhone

Door Maurice Snijders12 oktober 2021 15:003 min. leestijd0

Foodfotografie is mateloos populair, met name op social media. Daar zie je zowel foto’s van losse ingrediënten als van complete menu’s. Wil je zelf een foodfoto maken met je iPhone waar je direct honger van krijgt, begin dan eens met een van de belangrijkste en kenmerkendste kookattributen die er zijn: de houten lepel. Naast een fotogenieke houten lepel heb je eigenlijk alleen nog wat verse kruiden, een paar tomaten, grof zout en hele peperkorrels nodig.

foodfoto iphone met verse kruiden, tomaten, grof zout en hele peperkorrels

Foodfoto met je iPhone: voorbereiding

Bij het maken van een foodfoto moet je eerst bedenken welke ingrediënten je in je foto wilt terugzien. Heb je geen eigen tuin, dan koop je iets in de supermarkt of op de markt. Voor ons project heb je verse tomaten nodig die echt knalrood zijn en geen lelijke plekjes hebben. Ook de kruiden moeten er vers en sappig groen uitzien. Door de combinatie van kruiden en tomaten ontstaat er een mooi kleurencontrast in de foto. Voor de kruiden kun je het beste hele peperkorrels en grote zoutkristallen gebruiken.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

foodfoto iphone voorbereiding en compositie

Een stuk wit karton is prima geschikt als neutrale ondergrond. Om dynamische lijnen in beeld te krijgen, leg je de lepel er bij voorkeur licht diagonaal op. Gebruik een reflector en een hardere lichtbron, zodat de voorwerpen schaduwen creëren. Heb je geen lamp in de buurt, kies er dan voor om het geheel dicht bij een raam te zetten. Verder moet je je iPhone volledig horizontaal houden. Een statief kan je daar uiteraard bij helpen. Bijkomend voordeel daarvan is dat de camerapositie volledig gelijk blijft en je je dus helemaal kunt richten op het positioneren van de ingrediënten.

Aandachtspunten

Let bij het maken van je compositie altijd op diagonalen en geometrische patronen. Zo breng je ondanks de vele elementen toch wat rust en helderheid in de foto. Om die reden is het ook aan te raden om één hoofdonderwerp te kiezen, in dit geval de basilicumblaadjes. Tot slot plaats je je lichtbron op de gewenste plek en schakel je de plafondverlichting uit, om strooilicht te voorkomen.

TIP: Een houten lepel is bij foodfoto’s een prima begin. De lepel past ook uitstekend bij andere kruiden en groenten, en zelfs bij fruit. Peterselie en bieslook vormen (samen met tomaten) ook een mooi onderwerp. Snijd in dat geval de bieslook klein en pluk wat stukjes van peterselie af. Leg de bieslook op de lepel en strooi er ook wat omheen. Als laatste leg je wat kerstomaatjes aan de rand van het beeld.

iPhone foodfoto met tomaten, peterselie en bieslook

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar