Terug naar Fototip: Gebruik juist een lange sluitertijd bij beweging
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Fototip: Gebruik juist een lange sluitertijd bij beweging

Door Redactie iCreate15 maart 2021 09:222 min. leestijd0

Lange sluitertijden zijn bij bewegende onderwerpen normaal gesproken zeker niet wenselijk. Maar fotograaf Carys Jones gebruikt deze technieken juist heel bewust, om bijzondere foto’s in Fine Art-stijl te creëren. Fotokunstenaar Carys Jones geeft tips over hoe je emotie en expressie legt in foto’s.

Paardenfotografie

Haar onderwerpen zijn voornamelijk wilde paarden. Die zoekt ze op allerlei plekken in Europa, zoals in de Schotse Hebriden, in IJsland, in de Camargue in Frankrijk, of in Oostenrijk. ‘Ik hou ervan om me tussen een kudde wilde paarden te begeven. Ik observeer hoe ze zich in hun natuurlijke omgeving gedragen en probeer vervolgens zoveel mogelijk individuele karakters op mijn foto’s vast te leggen’, zegt Jones.

Pre-order de iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

Pre-order de iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

De lange sluitertijden brengen dynamiek en tegelijkertijd rust in de foto’s. De witte paarden zien er daardoor bijna uit alsof ze geschilderd zijn. ‘Voordat ik deze creatieve foto’s maak, fotografeer ik altijd eerst een paar keer op de klassieke manier’, zegt ze. Haar advies: ‘Stel scherp op de schouders van de dieren. Dat geeft je een groter en minder beweeglijk focuspunt dan het hoofd van het dier.’ Begin met een sluitertijd van 1/1250 s.

Het onderwerp begrijpen

Neem de tijd en observeer de dieren. ‘Je kunt veel zien in de dynamiek van een kudde, bijvoorbeeld welk dier de leiding heeft.’ Wilde paarden zijn niet voor iedereen een geschikt onderwerp. Als beginner kun je beter naar de plaatselijke manege gaan om (met toestemming) te fotograferen.

Paarden zijn vriendelijke dieren, maar net als bij elk wild dier kun je beter op afstand blijven. Gebruik daarom een objectief met een lange brandpuntsafstand. Jones gebruikt meestal een 100-400mm objectief.


Creatief

Voor de Fine Art-foto’s gebruikt Jones vaak lange sluitertijden, bijvoorbeeld 1/30 s. Haar tip hiervoor: ‘Fotografeer ook eens door matglas, of door heel dun papier. Daardoor ontstaan vaak heel bijzondere foto’s!’

Wil je op je iPhone aan de slag met lange sluitertijden? Afgezien van de nachtmodus heb je hier geen controle over met de standaard camera-app. Apps van derden stellen je wel in staat om te spelen met de sluitertijd. Kijk bijvoorbeeld eens naar Camera+ 2 of Slow Shutter Cam.

Pre-order de iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

Pre-order de iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar