Terug naar Fototip: Gebruik een glazen bol
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Fototip: Gebruik een glazen bol

Door Terry Stooker8 februari 2021 15:113 min. leestijd0

De glazen bol is een belangrijk onderdeel in het arsenaal van elke (hobby)fotograaf. Dit prachtige fotogadget geeft je een unieke kijk op de wereld, die je vervolgens vastlegt met je iPhone of spiegelreflex. Een kijk die ‘op de kop’ staat, omdat het landschap in de glazen bol ondersteboven staat. Het bijzondere hieraan is ook dat het beeld in de kogel een oriëntatiepunt vormt. Tegelijkertijd kun je op deze manier een groot landschap heel klein afbeelden.

De mogelijkheden van het fotograferen met een glazen bol zijn absoluut niet eentonig. We bespreken zes creatieve opties en geven je tips hoe je hiermee bijzondere onderwerpen kunt vastleggen. Alvast een advies vooraf: leg je glazen bol nooit of te nimmer in direct zonlicht neer, ongeacht de temperatuur op dat moment. Het licht wordt door de bol namelijk sterk gebundeld, wat betekent dat er heel gemakkelijk brand kan ontstaan.

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

1. Stabiele ondergrond

glazen bol

Zoek een ondergrond die het gewicht van de glazen bol kan dragen. Die ondergrond moet ook qua kleur passen bij de rest van het beeld. In ons voorbeeld gebruiken we een boomwortel van de beroemde Wanaka. Verder is het prettig dat je de bol dan niet zelf hoeft vast te houden.

2. Uitgestrektheid vastleggen

lensbol

Krijg je alleen maar je hand, de bol en maar weinig van de omgeving in beeld? Gebruik dan eens een groothoeklens, zodat je meer van het landschap in de foto kunt betrekken, zonder dat je de bol hoeft neer te leggen. Dat is met name handig wanneer de grond nat en modderig is. Heb je een iPhone 11 of nieuwer? Dan maak je gebruik van de ultragroothoeklens door op de ‘0,5’ te tikken in de Camera-app, of door uit te zoomen via een knijpbeweging.

3. Compositie

Let niet alleen op wat je in de glazen bol ziet, de achtergrond is ook belangrijk. Je moet er vooral op letten dat de omgeving de aandacht van het hoofdonderwerp niet afleidt. In dit voorbeeld is het rode licht aan de rechterkant wat storend en de koepel van het gebouw ook een beetje.

4. Perspectief

glazen bol

Een landschap of skyline die te ver verwijderd is van de glazen bol, zal er nauwelijks herkenbaar in verschijnen. Experimenteer een beetje, je zult er snel achter komen welke onderwerpen wel en niet werken. Tip: Gebruik symmetrische elementen zoals in deze foto is gedaan.

5. Verm­ijd je eigen reflectie

lens ball

Dat is wel makkelijker gezegd dan gedaan. Zie je jezelf in de glazen bol, dan zul je ongetwijfeld op de foto ook zichtbaar zijn. Is de achtergrond achter je helderder dan wat je in je glazen bol ziet, dan is de enige oplossing die er nog is: bukken zodat je niet in beeld komt.

6. Verschillende groottes

glazen bol

Speel met glazen bollen van verschillende afmetingen. Hier gebruikten we een bol met een doorsnede van 90 mm. Deze bol weegt 700 gram en ligt best zwaar in de hand. Er zijn kleinere bollen verkrijgbaar, met een diameter van 60 of 80 mm. Het onderwerp verschijnt dan logischerwijs ook kleiner.

Heb je nu zin om zelf met een glazen bol aan de slag te gaan? Je koopt deze onder andere bij Bol.com.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Terry Stooker

Is sinds de introductie van de Mac mini fanatiek Apple-gebruiker. Houdt van de vele creatieve mogelijkheden van macOS.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar