Terug naar Fototip: creëer je eigen stijl in (iPhone-)foto’s
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Fototip: creëer je eigen stijl in (iPhone-)foto’s

Door Redactie iCreate5 juli 2021 10:424 min. leestijd0

Een goed begin is het halve werk. Als je een consistente stijl wilt ontwikkelen, kun je je foto’s beter niet aan het toeval overlaten. Je moet een eenmaal gevonden foto stijl namelijk kunnen reproduceren.

portretfoto

Waarschijnlijk heb je inmiddels een idee van de look en de stijlelementen die voor jou belangrijk zijn. Maar zelfs als je dat nog niet weet, kun je beter niet lukraak foto’s gaan maken. Denk na over hoe je wilt dat je foto eruit komt te zien en welke stijlelementen je nodig hebt voor dat resultaat. Neem vervolgens een beslissing!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Als je eenmaal hebt besloten om te gaan voor een stemmige look, schakel dan niet ineens over naar vrolijke kleuren tijdens de fotosessie. Dat geldt nog sterker als je met modellen werkt. Zij moeten zich immers voorbereiden en hebben een zekere verwachting van de fotoshoot en natuurlijk van het resultaat.

foto stijl minimalistisch

Ben je achteraf niet tevreden over het resultaat, dan pas je gewoon de volgende keer de dingen aan waar je niet tevreden over was. Maar houd je tijdens een fotosessie aan de doelen die je vooraf had gesteld. Om je doelen voor ogen te blijven houden, kun je het beste vooraf een checklist van vragen nalopen. Geef antwoord op die vragen om te zorgen voor houvast. Hieronder helpen we je alvast een eindje op weg met een basischecklist.

Checklist: Plan en probeer je fotostijl

Stel jezelf elke keer voordat je gaat fotograferen de volgende vragen en noteer de antwoorden. Zo kun je allerlei stijlmiddelen uitproberen en achteraf zien wat wel en niet voor jou werkt. Heb je eenmaal je eigen stijl voor een foto gevonden, dan zal je vragenlijstje steeds korter worden.

foto stijl minimalistisch

Wat wil je fotograferen?

Mensen – dieren – landschappen … ?

Deze vraag moet eenvoudig te beantwoorden zijn, want de meeste fotografen hebben wel een voorkeur voor mensen, landschappen, food, dieren …

Welke omgeving moet op de foto komen?

Stad – natuur – studio … ?

Nu wordt het al wat moeilijker, want elke omgeving heeft voor- en nadelen. 

stadsfoto zwart-wit

Welke locatie wil je fotograferen?

Brug – industrieterrein – café … ?

Nu ontstaat er wat keuzestress, want locaties zijn er in overvloed. Denk nu echter nog niet aan de exacte plek, maar aan wat je op de foto terug wilt zien.

Wanneer wil je fotograferen?

Middag – zonsondergang – ‘s nachts … ?

Het tijdstip heeft veel invloed op de stijl van je foto. ‘s Ochtends is het licht wel zachter, maar dat betekent ook dat jij en je model vroeg uit de veren moeten. Daar moet je in je planning rekening mee houden. Zijn de deelnemers langslapers en wil je toch zacht licht, spreek dan af voor de zonsondergang.

film noir foto

Welke sfeer wil je overbrengen?

Zomers – duister – vrolijk … ?

Wij willen een zomers portret maken. Dat houdt in dat het model bijpassende kleding zal moeten kiezen. De factor die de sfeer echter het sterkst bepaalt, is het licht. Het weer moet dus in ons geval ook meewerken. Een grijze hemel met regen ziet er niet echt zomers uit.

Welk perspectief kies je?

Kikvors – ooghoogte – vogel … ?

Het gekozen perspectief zorgt ervoor dat je onderwerp compleet anders overkomt. Denk daar dus vooraf over na. Wij kiezen bij deze fotosessie voor een standaard perspectief op ooghoogte.

zwart-wit foto

Welke verhouding gebruik je?

3:2 – 1:1 – 16:9 … ?

We kiezen voor de gebruikelijke verhouding 3:2 en fotograferen in portretformaat om de hele persoon weer te kunnen geven. Iets anders past niet echt bij onze situatie.

foto stijl

Bonus-check: welke apparatuur heb je nodig?

Lichtsterkte – telezoom – groothoek … ?

Om je stijlmiddelen te kunnen uitvoeren, kun je niet om de techniek heen. Met een iPhone op zak heb je talloze mogelijkheden, maar wellicht dat je toch liever een spiegelreflex- of systeemcamera meeneemt voor nog meer controle. Wil je een zacht bokeh-effect? Dan heb je een lichtsterke lens nodig. Wil je een close-upfoto maken van het gezicht? Dan is een lens met een brandpuntsafstand die past bij portretten een goede keuze, zoals een 85mm-lens.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar