Terug naar De 17 beste apps voor CarPlay
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

De 17 beste apps voor CarPlay

Door Sven Lamers13 juni 2022 09:0011 min. leestijd3

Inmiddels is CarPlay in zo’n beetje elke auto beschikbaar, maar de functionaliteit kun je zelf uitbreiden met apps. Deze moeten op je iPhone geïnstalleerd zijn, daarna worden ze – mits compatibel – ook bruikbaar via CarPlay. Het probleem daarbij? De compatibele apps zijn haast niet te vinden! Je weet pas of een app geschikt is als je hem gedownload hebt en de naam ervan in Instellingen verschijnt (via ‘Instellingen>Algemeen>CarPlay>Mijn auto>Pas aan’). We hebben daarom onderzoek gedaan en meer dan 70 apps gevonden die CarPlay ondersteunen: de 17 beste vind je hier!

Beste apps CarPlay


Pas aan welke apps in CarPlay verschijnen

Op een veilige manier je telefoon gebruiken achter het stuur? Dat kan met Apple CarPlay. Het platform zorgt ervoor dat je de belangrijkste functies van je iPhone – zoals bellen, navigeren en muziek opzetten – onderweg kunt gebruiken, zonder je handen van het stuur te halen. Zo heb je jouw favoriete apps snel bij de hand. In deze tip leggen we uit hoe je het Apple CarPlay-scherm naar wens indeelt.

Pas de volgorde van CarPlay-apps aan

ftr_carplay_139

Om de volgorde van apps aan te passen, open je allereerst ‘Instellingen’ op je iPhone. Ga hier naar ‘Algemeen’ en tik op ‘CarPlay’. Selecteer vervolgens je auto of entertainmentsysteem in de lijst en kies voor ‘Pas aan’. Je kunt de volgorde van de apps nu aanpassen door je vinger op de drie horizontale strepen te houden en ze naar de gewenste positie te slepen.

CarPlay-apps toevoegen of verwijderen

Mis je nog wat apps in Apple CarPlay? Of zitten er juist een paar overbodige applicaties tussen? Na het volgen van de stappen hierboven is het ook mogelijk om nieuwe apps toe te voegen of huidige te verbergen. Tik op de rode knop om een app te verwijderen. Onderaan het overzicht vind je de apps die nog niet in gebruik zijn. Deze voeg je eenvoudig toe aan CarPlay door op de groene knop te tikken. Het is niet mogelijk om sommige standaardapps te verbergen. Dit geldt bijvoorbeeld voor Apple’s Kaarten-app.


Apps om in contact te blijven

Dankzij CarPlay blijf je ook in de auto bereikbaar. Dit zijn de beste apps voor dit doel.

WhatsApp

ftr_carplay_139

WhatsApp is de meest gebruikte messengerdienst ter wereld. Tegelijkertijd is het ook de enige universele messengerdienst met een fatsoenlijke CarPlay-app. De belangrijkste functies zijn wellicht het voorlezen en dicteren van berichtjes. Dat werkt dankzij Siri heel gemakkelijk. Na het spraakcommando ‘Hé Siri, stuur Laura een ­bericht in WhatsApp’ mag je een tekst dicteren en versturen, na ‘lees mijn nieuwste ­WhatsApp-berichten’ worden alle binnengekomen berichten voorgelezen.

Verder is het ook mogelijk om mensen via WhatsApp vanuit CarPlay te bellen. Wat we daarentegen wel missen, is een optie om spraakberichten te versturen. In de auto zou deze mogelijkheid zeker van pas komen.

Microsoft Teams

ftr_carplay_139

Door meer dan twee jaar pandemie is Microsoft Teams het zakelijke communicatiemiddel nummer één geworden. Nu we allemaal weer wat vaker naar kantoor gaan of zakelijk onderweg zijn in Nederland of België, komt de CarPlay-ondersteuning van Teams goed van pas. Heb je een Microsoft Teams-account, dan kun je met de Teams-app in je auto je collega’s bellen. De mogelijkheid om berichten te sturen, is er niet.

Berichten

ftr_carplay_139

Met Apple’s Berichten-app laat je inkomende iMessages of tekstberichten hardop voorlezen. Of je dicteert ze met Siri en stuurt de berichten naar contactpersonen uit je adresboek. In tegenstelling tot in WhatsApp zijn spraakberichten hier wel mogelijk. Alle berichten kun je na het inspreken laten voorlezen, afspelen, opnieuw opnemen, weggooien of verzenden. Dat werkt met behulp van grote knoppen op het scherm of door met Siri te praten. Al met al dus de perfecte berichtenapp voor in de auto.

Helaas is iMessage niet beschikbaar voor Android, en daarom ben je dan weer ouderwetse sms’jes aan het versturen. Ben je op zoek naar telefoongesprekken via ­Berichten? Dat werkt – wie had dat verwacht – via de ­Telefoon-app.


Apps om te navigeren

Wat heb je het vaakst nodig in de auto? Juist, een routebeschrijving. Met deze apps gaat dat bijzonder goed.

Google Maps

ftr_carplay_139

CarPlay werd door velen pas omarmd toen Google Maps erop beschikbaar was. Als het om verkeersinformatie en het vermijden van files gaat, zijn de gegevens van Google namelijk onverslaanbaar. Omdat je Siri ook commando’s kunt geven als ‘Navigeer naar Koen van Ekeren … met Google Maps’, heb je voor CarPlay echt niet Apple Kaarten nodig, dat in Nederland en België nog steeds de meest interessante nieuwe functies mist.

Eén minpuntje: vergeleken met andere apps is het downloaden van offline kaarten met Google Maps nodeloos ingewikkeld. In plaats van hele landen kun je alleen maar kaartstukken downloaden.


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

Flitsmeister

Er zijn veel verschillende ­navigatie-apps voor CarPlay. Het Nederlandse Flitsmeister biedt echter een paar belangrijke voordelen. Zo kunnen gebruikers informatie delen met de app. Daardoor krijg je vaak een melding als je onderweg files, een flitser of wegopbrekingen tegenkomt. Ook kunnen ambulances hun locatie doorgeven aan Flitsmeister, zodat je tijd hebt om aan de kant te gaan. Daarnaast is het mogelijk om parkeer­kosten te betalen vanuit de applicatie.

Waze

Met zijn kinderlijke uiterlijk en een groot aantal akoestische commando’s is Waze even wennen. Maar de app kost niets. En vooral de 3D-weergave is heel goed vanuit je ooghoeken te zien – beter dan bij andere apps. Navigeren via Siri werkt ook goed: ‘Navigeer met Waze naar Ward Edema.’

De community houdt informatie bij over politiecontroles, gevaarlijke plekken en flitspalen – al is Flitsmeister bij ons net wat betrouwbaarder. Helaas ontbreekt real-time verkeersinformatie zoals je die kent van Kaarten en Google Maps.

HERE WeGo

ftr_carplay_139

HERE WeGo is van de grote Duitse autofabrikanten en vind je in menig Audi, BMW of Mercedes. De app biedt actuele verkeersinformatie, kan files omzeilen en geeft snelheidslimieten weer (en waarschuwingen wanneer je deze overschrijdt). Minpunten? Een adres via Siri invoeren kan niet, en je ziet de kaart nogal steil van boven.

Apple Kaarten

ftr_carplay_139

Als je in de auto zit, moet je ergens naartoe. Een navigatie-app kan dan ook niet ontbreken. De meest voor de hand liggende optie is Apple Kaarten, de standaard navigator van CarPlay. Het programma kan navigeren, laat de reisduur zien en geeft uitgebreide instructies onderweg. Bovendien kun je met Siri je bestemming doorgeven en zo beide handen aan het stuur houden. Wel zo veilig.

5 snelle tips voor navigatie met CarPlay

Met deze tips gaat het navigeren met de besproken apps nog beter.

  1. Als je navigatie-app traag of ­onnauwkeurig werkt, kan het helpen om je iPhone uit het opbergvakje of het handschoenenkastje van je auto te halen, want voor GPS-ontvangst heeft hij een indirect zicht op de hemel nodig. Natuurlijk is dit nutteloos in een parkeergarage of tunnel.
  2. De functie ‘Niet storen tijdens het rijden’ heet sinds iOS 15 ‘Rijfocus’. Deze voorkomt dat bepaalde gesprekken en berichten binnenkomen tijdens het rijden. Je laat deze rijfocus automatisch activeren via ‘Instellingen>Focus>Autorijden>Tijdens autorijden>Activeer met CarPlay’.
  3. Sommige navigatie-apps, zoals Google Maps, schakelen ook overdag over op de donkere modus zodra je de koplampen aanzet. Om dit te voorkomen, verander je de kleuren van de kaart handmatig van ‘Automatisch’ naar ‘Dag’ of ‘Nacht’ in de instellingen van Google Maps op de autoradio.
  4. Apple Kaarten onthoudt automatisch de locatie van de geparkeerde auto als ‘Locatie van je geparkeerde auto’ geactiveerd is in ‘Instellingen>Kaarten>Toon parkeer­locatie’. Zodra de verbinding met CarPlay of bluetooth met je auto verbroken wordt, slaat Kaarten de locatie van je auto op.
  5. Je kunt apps in CarPlay niet handmatig of met Siri afsluiten. Dit kan ertoe leiden dat twee apps tegelijkertijd navigatie-instructies geven via de speakers. Je moet een begonnen navigatie dus handmatig stoppen voor je een nieuwe begint.

Apps voor podcasts

Vind je de dj’s op de radio te druk? Dan zijn podcasts het populaire alternatief.

Overcast

ftr_carplay_139

Overcast is een van de beste podcast-apps, omdat-ie niets kost en een groot scala aan mogelijkheden biedt. Je moet echter wel weten waar je in de auto naar wilt luisteren en je daarop abonneren op de iPhone, want het is niet mogelijk om via CarPlay naar nieuwe podcasts te zoeken. Om te vermijden dat je aanbevelingen krijgt voor Engelstalige podcasts, moet je vooral Nederlandse zoek­termen gebruiken.

Castamatic

ftr_carplay_139

Wie een iets ‘klassiekere’ ­podcast-ervaring wil, maar waarde hecht aan CarPlay-ondersteuning, moet Castamatic eens proberen. Deze app voelt een beetje als de podcast-app van Apple, vóórdat deze uitgerust werd met allerlei – volgens ons – overbodig functies. Castamatic houdt het bij de basis: podcast-abonnementen, afspeellijsten en handige audio-trucs voor een betere weergave in de auto. Als Overcast onze favoriete ­iPhone-podcast-app is, dan is Castamatic wel onze favoriete CarPlay-podcast-app.

Podcasts

Apple Podcasts zit een beetje tussen Overcast en ­Castamatic in. Het grootste voordeel? Je kunt ook in de auto naar nieuwe podcasts zoeken en door de catalogus bladeren. Anderzijds is het scala aan functies in de app niet zo uitgebreid als bij de twee concurrenten. Ook tussen afzonderlijke afleveringen of hoofd­stukken springen ontbreekt volledig. Om de databundel van je telefoon te sparen, download je je favoriete podcasts het beste vooraf via wifi.

TuneIn Radio

Luister je graag naar de radio, maar ben je de Nederlandse zenders een beetje zat? Dan is TuneIn echt een CarPlay-app voor jou. Hij geeft je toegang tot maar liefst honderdduizend radiozenders uit de hele wereld. Zo volg je onderweg bijvoorbeeld sportwedstrijden of check je het nieuws via ­gerenommeerde zenders als BBC News. Bovendien bevat TuneIn exclusieve muziekkanalen en een slordige 5,7 miljoen podcasts. Grote kans dus dat er iets van jouw gading tussen zit.

IDAGIO

Voor liefhebbers van klassieke ­muziek kan het vervelend zijn om titels en orkesten uit te filteren op Apple Music of Spotify. Tot Apple met een eigen dienst voor klassieke muziek komt (daar zijn geruchten over), biedt IDAGIO uitkomst. Als gespecialiseerde aanbieder met goede afspeellijsten maakt deze app het gemakkelijker om nieuwe stukken te ontdekken. Wie de bijna 10 euro per maand voor het abonnement te duur vindt, kan de app ook gebruiken als een gratis muziekradio voor klassieke muziek zonder eigen keuzemogelijkheid.


Apps voor onderweg

In de auto ben je niet alleen maar aan het navigeren. Deze apps zijn ook nog handig.

PlugShare

ftr_carplay_139

Na registratie via bijvoorbeeld je Apple ID toont PlugShare bestuurders van elektrische en hybride auto’s oplaadstations van onder meer Tesla, Newmotion, EV-box en Allego. Behalve informatie over laadvermogen, stekkertype en kosten, staan er ook ‘reviews’ van andere gebruikers. De app stuurt het adres door naar Waze, Google Maps of Apple Kaarten voor navigatie. Ermee betalen werkt nog niet in Europa. Een ander gratis alternatief is Chargemap.

EasyPark

ftr_carplay_139

Met de app van EasyPark zijn al je problemen opgelost wat betreft het vinden van een parkeerplaats in steden. Ten eerste laat de app via CarPlay direct op je autoradio zien waar in de buurt parkeergarages zijn en kun je er direct heen navigeren. Liever op straat parkeren? Ook daarvoor heeft EasyPark een handige functie. Nadat je je geregistreerd hebt, kun je je parkeerkosten gemakkelijk via de app betalen. Voordeel daarvan: je betaalt echt alleen het bedrag voor de tijd die je geparkeerd hebt, in plaats van dat je van tevoren moet afrekenen.


Apps voor muziek

Wat is er mooier in het leven dan in je auto meeblèren met een lekker nummer? Met deze apps gaat dat nog beter.

Apple Music

ftr_carplay_139

Via de Muziek-app van Apple kun je door jou gekochte muziek afspelen. Heb je een abonnement op Apple Music? Dan kun je onbeperkt liedjes van al je favoriete artiesten streamen. De interface voor CarPlay is lekker overzichtelijk en bovendien luistert de app naar Siri.

Spotify

ftr_carplay_139

Spotify is een van de weinige CarPlay-apps van derden die niet alleen met Siri gestart kan worden, maar ook verder perfect bediend kan worden via Siri. Je roept artiesten of nummers via Siri op, bijvoorbeeld door te zeggen ‘Speel Jan Smit met Spotify’. Om minder van je databundel te verbruiken, kunnen liedjes uiteraard vooraf via wifi naar de iPhone worden gedownload. Ten ­opzichte van Apple Music zijn we niet alleen onder de indruk van de ruime keuze aan muziek, maar ook van de algoritmes die geweldige muzieksuggesties doen op basis van je luistergewoontes.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

3
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Werner Holdorp
Lezer
Werner Holdorp

Ook TomTom GO werkt uitstekend en duidelijk op CarPlay

Rob
Lezer
Rob

In welke editie staat dit artikel?

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Nummer 139!