Terug naar Ontwerp een boekenlegger met Canva
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Ontwerp een boekenlegger met Canva

Door Laura Grootaarts14 juli 2022 09:004 min. leestijd0

Iets tofs ontwerpen, dat kan met Canva. Een greep uit de mogelijkheden: een Instagram Story, infographic, fotocollage, checklist, cv, factuur, menu … Maar het blijft niet bij digitale producten: met hetzelfde gemak ontwerp je ‘echte’ producten, zoals een mok of een T-shirt. In deze workshop gebruiken we Canva om een boekenlegger te ontwerpen. Je kunt beginnen met een blanco canvas, maar als je net begint kun je ook gebruikmaken van een sjabloon – daar zijn er duizenden van. Ga naar de website van Canva, maak een gratis account aan en ga van start!

Canva boekenlegger ontwerpen


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

Op de Mac

Om de boekenlegger te ontwerpen, gebruiken wij Canva op de Mac in Safari. Maar er is ook een app voor de Mac, iPad en iPhone. In grote lijnen werkt het allemaal hetzelfde. Op de iPhone wordt het in onze beleving wel wat priegeliger.

1 Boekenlegger

Canva boekenlegger ontwerpen

We gaan een boekenlegger maken! Zoek in het zoekveld van Canva naar ‘Bookmark’ en klik op de bovenste optie. Je krijgt een hoop kant-en-klare opties, maar wij klikken op ‘Create a blank bookmark’. Vind je dit zelf nog iets te overdonderend? Kies dan gerust een template als basis en verander alles wat je wilt veranderen. De tekst, de kleuren, de positie van de afbeeldingen. Zo wordt je ontwerp alsnog heel eigen.

2 Canva(s)

Canva boekenlegger ontwerpen

Er verschijnt nu een wit canvas voor je boekenlegger. Je kunt links opnieuw kiezen voor sjablonen, maar wij ontwerpen het helemaal zelf. Canva heeft namelijk diverse bouwstenen voor je creatie. Alle elementen die je kunt toevoegen, vind je via de zijbalk links. Hier vind je achtergronden, lettertypes, foto’s en illustraties. We beginnen bij de achtergrond: tik in de balk links op ‘Background’.

3 Achtergrond

ws_canva_139

Achter het schilderspalet vind je effen achtergrondkleuren. Daaronder vind je heel veel achtergrondjes. Zoek je naar iets specifieks? Gebruik dan het zoekveld. Klik op een achtergrondje om dit toe te voegen.

4 Croppen

ws_canva_139

Grote kans dat het mooiste deel van de achtergrond nu nét niet in beeld is. Klik op ‘Crop’, en versleep de foto zodat het juiste deel in het kader valt. Klik ten slotte op ‘Done’ en je ziet de nieuwe uitsnede.

5 Voeg je tekst toe

ws_canva_139

Klik links op ‘Text’ en daarna op ‘Add a heading’. Typ nu een leuke tekst. Boven de afbeelding vind je diverse gereedschappen voor het aanpassen van het lettertype: experimenteer tot je een mooie tekst hebt.

6 Details

ws_canva_139

Hulplijnen helpen je bij het perfect positioneren van je tekst. Leuk detail: als je op ‘Text color’ klikt om de kleur aan te passen, heeft Canva al een palet met kleuren uit de foto voor je gedestilleerd.

7 Elements

ws_canva_139

Via ‘Elements’ links in het scherm, voeg je nog wat versiersels toe aan je boekenlegger. Ben je klaar? Klik dan op het linker plusje boven de boekenlegger om deze kant te dupliceren: dat wordt de achterkant.

Kom je een element, frame of template tegen dat je vaker of later wilt gebruiken? Via de drie puntjes voorzie je het van een ster. Je vindt je favorieten terug via het menu Starred, in de zijbalk.

8 Je foto op de achterkant

ws_canva_139

Wis op de achterkant alle overbodige teksten en elementen door erop te klikken en te backspacen. Ga naar Elements, en veeg naar ‘Frames’. Klik hierachter op ‘See all’ en kies een leuk fotolijstje voor jezelf uit.

9 Afronden

ws_canva_139

Sleep je foto vanuit Finder naar een plek ergens op de boekenlegger, en sleep hem van daaruit in het frame dat je net toevoegde (via ‘Uploads’ kun je ook je eigen foto’s toevoegen). Klaar! Via ‘Share’ rechtsboven, download je je creatie. Uitprinten maar (en misschien lamineren)!

Pro

Canva heeft ook een betaalde Pro-versie, met nóg meer templates en elementen. Zaken waarvoor je Pro nodig hebt, zijn herkenbaar aan dit kroontje. Maar zoals je ziet, ontwerp je zonder Pro ook al heel mooie dingen.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar