Terug naar Fototip: maak betere portretten met je iPhone
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Fototip: maak betere portretten met je iPhone

Door Maurice Snijders19 oktober 2021 15:002 min. leestijd0

Wanneer je portretten maakt met je iPhone gebruik je uiteraard de portretmodus, maar met een paar handige trucjes til je ze ook gelijk naar een hoger niveau. Om te beginnen zijn er twee gouden tips die altijd van pas komen. Bij opnamen in de landschapstand moet je het model niet in het midden van het beeld laten staan, maar liever iets links of rechts van het midden. Maak je foto’s in de portretstand? Plaats je model dan in het midden van het beeld en positioneer het hoofd in het bovenste gedeelte.

Portretten iPhone: gebruik een venster als lichtbron

Als je binnenshuis portretten wilt maken, heb je geen bijzondere belichting nodig. Eigenlijk heb je genoeg aan een groot venster, want dat zorgt overdag voor een mooi en zacht licht. Let er wel op dat je onderwerp richting het raam of naar buiten kijkt. Het gezicht wordt dan op zijn mooist belicht. Probeer om de felle middagzon te vermijden door een venster op het noorden te kiezen, of even koffie te gaan drinken en op een later tijdstip verder te gaan.

portret van een vrouw met natuurlijk licht door een raam

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Portretten in de schaduw

buiten kun je een mooi plekje in de schaduw zoeken, want daar is het licht veel gelijkmatiger en je hebt vrijwel geen last van harde contrasten. Daarnaast heb je minder kans op lelijke schaduwen in het gezicht van je onderwerp en zal je model niet snel met de ogen gaan knijpen.

portret van een man met natuurlijke schaduw

Portretten met tegenlicht

Vroeger was het ‘not done’ om tegen de zon in te fotograferen. Tegenwoordig is het een geliefde stijlkeuze. Voor het mooiste resultaat moet je dan wel even wachten tot zonsondergang. Als de zon laag genoeg staat, plaats je het model tussen jou en de zon in. De foto krijgt dan een mooie en warme, oranje gloed. Daarnaast zie je een mooie rand van licht om het model heen.

portret van een vrouw met tegenlicht

Ogen maken het verschil

Wanneer je iemand wilt fotograferen die groter of kleiner is dan jezelf, ben je al snel geneigd om de camera naar boven of naar onderen te richten. Tenzij je hiervoor specifiek voor kiest, ziet het er vaak niet zo fraai uit. Probeer portretten daarom altijd op ooghoogte te nemen. Let hier vooral bij kinderen op.

portret van een kind op ooghoogte

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar