Terug naar Beveilig je gevoelige Mac-bestanden met een wachtwoord
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Beveilig je gevoelige Mac-bestanden met een wachtwoord

Door Koen van Ekeren22 oktober 2018 11:533 min. leestijd1

Je Mac staat vol met gevoelige bestanden en gegevens. Neem bijvoorbeeld de kopieën van je paspoort en rijbewijs, je foto’s, persoonlijke e-mails, financiële informatie en browsergeschiedenis. Die wil je niet in de verkeerde handen laten vallen. We leggen uit wat je moet doen om ze veilig achter een wachtwoord te bewaren.

bestanden beveiligen Mac

Bestanden beveiligen Mac

Het is belangrijk om je harde schijven te versleutelen, zodat alleen jij bij de bestanden kan – zelfs als je je Mac of externe harde schijf verliest aan iemand met kwade bedoelingen. Dat dat veel eenvoudiger is dan het klinkt, ontdek je in de eerst stappen.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Verder leer je hoe je afzonderlijke mappen in macOS Mojave kunt versleutelen. Dat is niet alleen een extra beveiligingslaag tegen kwaadwillenden, maar zo zijn je gevoelige bestanden ook onbereikbaar voor mensen die je Mac even mogen lenen. Ook leer je hoe je pdf-bestanden codeert en wat je moet doen om je notities en iWork-bestanden te beveiligen.

1. Versleutel je externe harde schijf

bestanden beveiligen Mac

Ctrl-klik op de schijf en kies ‘Codeer’. Voer een wachtwoord in en klik op ‘Codeer schijf’. Sluit je de schijf aan, dan heb je dit wachtwoord nodig. Let op: om dit terug te draaien, moet je de schijf wissen.

2. Doe hetzelfde bij je mappen …

bestanden beveiligen Mac

Open Schijfhulpprogramma en kies ‘Archief> Nieuwe schijfkopie>Schijfkopie van map’. Kies een map uit, zet ‘Codering’ op 128-bits en ­beveilig de map met een wachtwoord.

3. … en bij de interne harde schijf

bestanden beveiligen Mac

Mogelijk is de schijf Macintosh HD al gecodeerd, maar zo niet, schakel FileVault dan in via ‘Systeemvoorkeuren>Beveiliging en privacy>FileVault’.

4. Codeer je back-ups

bestanden beveiligen Mac

Ga ook meteen met je back-ups aan de slag. Ga naar ‘Systeemvoorkeuren>Time Machine>Selecteer reservekopieschijf’, kies de schijf en vink ‘Codeer reservekopieën’ aan.

5. Veilig naar de koffieautomaat

bestanden beveiligen Mac

Zorg dat iemand niet bij je bestanden kan als je even weg bent. Ga in Systeemvoorkeuren naar ‘Beveiliging en privacy>Algemeen’. Vink de bovenste optie aan en stel het uitklapmenu in op ‘meteen’.

6. Geen gesjoemel

bestanden Mac beveiligen

Klik in ‘Beveiliging en privacy’ op ‘Geavanceerd’ en zet een vinkje naast ‘Beheerderswachtwoord …’. Hiermee voorkom je dat gasten kunnen knoeien met de instellingen van je Mac.

7. Pages, Numbers & Keynote

bestanden Mac beveiligen

Ook je verslagen, spreadsheets en presentaties kun je afschermen met een wachtwoord. Kies ‘Archief>Stel wachtwoord in’. De onderste optie kun je beter uitgevinkt laten.

8. Scherm je notitie af

bestanden Mac beveiligen

Open een notitie met gevoelige inhoud. Klik in de knoppenbalk op het slotje, ga voor ‘Vergrendel notitie’ en verzin een niet-te-raden wachtwoord.

9. Beveilig je pdf’jes

bestanden Mac beveiligen

Ook pdf’jes kunnen vertrouwelijk zijn. Open het bestand in Voorvertoning en klik op ‘Archief>Exporteer als pdf’. Klik op ‘Toon details’, vink ‘Codeer’ aan en voer je wachtwoord in.

Deze workshop komt uit iCreate 102:

iCreate 102
iCreate 102
iPhone XS, iPhone XS Max & iPhone XR: het complete overzicht
De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »

1
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Joris
Lezer
Joris

Hoe maak je de mappen van nummer 2 groter? Ik kan nu maar een paar bestanden kwijt in zo’n beveiligde gecodeerde map, iets van 10MB.