Terug naar Fototip: leer licht begrijpen voor betere foto’s
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Fototip: leer licht begrijpen voor betere foto’s

Door Maurice Snijders29 december 2021 14:132 min. leestijd0

Als je foto’s maakt met je iPhone gebruik je over het algemeen geen extra lichtbronnen en reflectors. Daarom is het des te belangrijker dat je het licht dat beschikbaar is goed begrijpt. De lichtomstandigheden op een locatie en tijdstip zijn namelijk een gegeven.

Je kunt de lichtsituatie het beste analyseren aan de hand van drie vragen:

  • Waar komt het licht vandaan?
  • Is het hard of zacht?
  • Welke sfeer creëert het?

Het beschikbare licht op een plek bepaalt de sfeer. Zo geeft neonreclame in de nacht een hele andere sfeer dan hard zonlicht. Voor  veel fotografen is kaarslicht favoriet. Het belicht maar matig, creëert desondanks hard licht en zorgt voor een krachtige kleur. Maar er zijn meer sferen mogelijk en het kan een onderwerp veel mooier maken.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wat is licht?

Natuurkundig gezien is het een elektromagnetische straling in een golfbereik dat zichtbaar is voor het menselijk oog. Dit zichtbare deel heeft een golflengte die tussen de 380 en 780 nanometer ligt. Daaronder begint ultraviolet licht en daarboven infrarood licht, wat voor mensen alleen met hulpmiddelen waarneembaar is. Alle zichtbare kleuren zitten in licht en creëren samen helder wit. Wanneer het wordt gereflecteerd, worden kleuren er gedeeltelijk uitgefilterd. Wat overblijft nemen we waar als mengkleur.

licht 2

Zacht licht

Dit is favoriet bij fotografen en flatteert de meeste onderwerpen. Hoe groter het oppervlak van de lichtbron, hoe zachter het wordt. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer het bewolkt is, of zoals hier wanneer het mistig is. Het zonlicht wordt verstrooid en zo wordt het stralingsoppervlak van de zon vergroot. Dit is zeer bruikbaar bij portretfotografie, omdat het oneffenheden in de huid naar de achtergrond brengt.

zacht licht

Hard licht

Kleine lichtbronnen creëren hard licht, waardoor er ook harde schaduwen ontstaan (de zon is in verhouding tot de hemel zeer klein). Het hoge contrast tussen helder en donker kan, zoals hier, als stijlmiddel worden gebruikt. Maar de meeste portretfotografen proberen het juist te vermijden, omdat er anders slagschaduwen in het gezicht ontstaan.

hard licht

Lichtrichting

De lichtrichting beïnvloedt in grote mate de beeldwerking en elke richting heeft zijn specifieke voor- en nadelen. Van voren wordt een onderwerp gelijkmatig belicht, maar dat ziet er vaak saai uit. Tegenlicht is populair om silhouetten te creëren, lichtmarges in te bouwen of semitransparante onderwerpen zoals bladeren lichter te maken. Het sterke strooilicht zorgt wel voor minder contrast.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Maurice Snijders

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar