Als je foto’s maakt met je iPhone gebruik je over het algemeen geen extra lichtbronnen en reflectors. Daarom is het des te belangrijker dat je het licht dat beschikbaar is goed begrijpt. De lichtomstandigheden op een locatie en tijdstip zijn namelijk een gegeven.
Je kunt de lichtsituatie het beste analyseren aan de hand van drie vragen:
- Waar komt het licht vandaan?
- Is het hard of zacht?
- Welke sfeer creëert het?
Het beschikbare licht op een plek bepaalt de sfeer. Zo geeft neonreclame in de nacht een hele andere sfeer dan hard zonlicht. Voor veel fotografen is kaarslicht favoriet. Het belicht maar matig, creëert desondanks hard licht en zorgt voor een krachtige kleur. Maar er zijn meer sferen mogelijk en het kan een onderwerp veel mooier maken.
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!
Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen
Wat is licht?
Natuurkundig gezien is het een elektromagnetische straling in een golfbereik dat zichtbaar is voor het menselijk oog. Dit zichtbare deel heeft een golflengte die tussen de 380 en 780 nanometer ligt. Daaronder begint ultraviolet licht en daarboven infrarood licht, wat voor mensen alleen met hulpmiddelen waarneembaar is. Alle zichtbare kleuren zitten in licht en creëren samen helder wit. Wanneer het wordt gereflecteerd, worden kleuren er gedeeltelijk uitgefilterd. Wat overblijft nemen we waar als mengkleur.
Zacht licht
Dit is favoriet bij fotografen en flatteert de meeste onderwerpen. Hoe groter het oppervlak van de lichtbron, hoe zachter het wordt. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer het bewolkt is, of zoals hier wanneer het mistig is. Het zonlicht wordt verstrooid en zo wordt het stralingsoppervlak van de zon vergroot. Dit is zeer bruikbaar bij portretfotografie, omdat het oneffenheden in de huid naar de achtergrond brengt.
Hard licht
Kleine lichtbronnen creëren hard licht, waardoor er ook harde schaduwen ontstaan (de zon is in verhouding tot de hemel zeer klein). Het hoge contrast tussen helder en donker kan, zoals hier, als stijlmiddel worden gebruikt. Maar de meeste portretfotografen proberen het juist te vermijden, omdat er anders slagschaduwen in het gezicht ontstaan.
Lichtrichting
De lichtrichting beïnvloedt in grote mate de beeldwerking en elke richting heeft zijn specifieke voor- en nadelen. Van voren wordt een onderwerp gelijkmatig belicht, maar dat ziet er vaak saai uit. Tegenlicht is populair om silhouetten te creëren, lichtmarges in te bouwen of semitransparante onderwerpen zoals bladeren lichter te maken. Het sterke strooilicht zorgt wel voor minder contrast.
Praat mee!