Terug naar Dit zijn de beste Apple-tips & trucs van mei 2022
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Dit zijn de beste Apple-tips & trucs van mei 2022

Door Redactie iCreate11 mei 2022 09:004 min. leestijd2

Op de redactie van iCreate werken we elke dag met Apple-apparaten. Zo kennen we vele foefjes en handigheidjes. Die willen we graag delen. Dit zijn onze beste Apple-tips & trucs van mei 2022!

Geef snel weer

tips_138_1

Snelle weergave is een functie waarvan we op de redactie verwachten dat iedereen hem wel kent. Maar na even rond te vragen op kantoor zijn we tot de conclusie gekomen dat dit toch niet helemaal klopt. Met deze functie is het mogelijk om een bestand snel weer te geven, zonder het in een programma te openen. Zo zie je snel of dat ene Word-bestand of die ene foto de juiste is.

Het werkt heel simpel: klik eenmaal op een bestand op je bureaublad, in een Finder-venster of in een mailtje in de Mail-app, en druk vervolgens op de spatiebalk. Dat was het al: je ziet nu een snelle weergave van het bestand! Druk weer op de spatiebalk om de voorvertoning te sluiten.


Bedieningspaneel op z’n Macs

tips_138_1

Het bedieningspaneel op je Mac is natuurlijk hartstikke handig, maar voor veel functies moet je na het openen van het paneel nog een keer extra klikken. Dat kan beter! Open het bedieningspaneel en versleep een onderdeel ervan naar de menubalk. Nu is dat onderdeel voortaan nog maar één klik van je verwijderd!

Dit kan met alle vakjes, waaronder Wi-Fi, AirDrop, helderheid en geluid. Weer weghalen doe je door Cmd ingedrukt te houden, een icoontje uit de menubalk naar beneden te slepen, en los te laten wanneer het kruisje verschijnt.


Trucje om snel te selecteren

tips_138_1

Stel, je zit in de app Mail en wilt een hele reeks mailtjes selecteren. Of in Notities een hoop van je aantekeningen. Hoe doe je dat dan? Waarschijnlijk niet op de snelste manier. Dat is namelijk: met twee vingers naar beneden vegen. Dan begin je meteen met het maken van een selectie, en hoef je dus niet eerst op ‘Wijzig’ of ‘…’ te tikken. Het werkt in diverse Apple-apps, maar niet overal. Wel in Berichten, Mail, Notities, Bestanden (als je documenten in de lijstweergave staan) en Herinneringen.


Mac OS 8 in je browser


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in
tips_138_1

Vaak verlangen we terug naar de goede oude tijd, en het klassieke Mac OS 8 hoort daarbij. Hoe retro kan het worden: grijze vensters, simpele 2D-icoontjes, en een kleurrijk regenbooglogo linksboven. Helaas is het jarenlang best lastig geweest om toegang te krijgen tot het oude besturingssysteem, tenzij je ergens een oude Mac had liggen. Daar is nu een website voor: Infinite Mac. Hiermee open je in je browser een volledige versie van Mac OS 8. En wil je nog verder terug in de tijd? Dan is er ook een website voor Mac OS 7.


Mute iemand in ‘Gedeeld met jou’

tips_138_1

Sinds kort verschijnt materiaal dat gedeeld wordt via Berichten ook in de bijbehorende apps, onder het kopje ‘Gedeeld met jou’. Linkjes duiken bijvoorbeeld op in Safari en foto’s in Foto’s. Heb je nou van die types die steeds van alles met je delen, dan nestelt die flauwekul (want dat is het vaak) zich diep in je systeem.

Irritante types kun je muten. Open de app Berichten, open een chat met iemand waarvan je geen materiaal meer hoeft te zien en tik op de naam van de contactpersoon. Zet de schakelaar achter ’Toon in Gedeeld met jou’ op grijs. Op de Mac tik je op het i’tje en vink je de optie uit.


Zo raak je niet meer verdwaald in Finder

tips_138_1

Heb jij op je Mac in de loop der tijd een behoorlijk ingewikkelde bestandsstructuur opgebouwd in Finder? Door het kruimelpad (ook wel padbalk genoemd) aan te zetten, zie je precies in welke map je je bevindt. Dat doe je via ‘Weergave>Toon padbalk’.

Een kruimelpad in beeld is handig, maar misschien vind je het er rommelig uitzien en/of heb je het maar af en toe nodig. Daarom is er sinds de komst van macOS Monterey een nieuw trucje om het tijdelijk in beeld te hebben. Zweef met je muis boven een map of bestand. Houd Option (of Alt) ingedrukt. De padbalk verschijnt dan tijdelijk onderaan in de map.


Controleer of een app ‘Delen met gezin’ ondersteunt

tips_138_1

De functie ‘Delen met gezin’ is goed voor je portemonnee, want alle leden in een (digitaal) gezin kunnen soms een betaalde app gratis downloaden wanneer één arme stakker hem wel betaald. Het is dan wel zo handig om te weten of een app hiermee compatibel is.

Op je iPhone of iPad controleer je dit als volgt: open de App Store, zoek een app waarvan je wilt weten of hij de functie ondersteunt en tik hierop. Download hem nog niet. Scrol eerst naar de sectie ‘Ondersteunt’ onderaan de pagina. Als daar ‘Delen met gezin’ staat, zit je goed. Staat het nergens of zie je zelfs ‘Ondersteunt’ niet, dan moeten we je helaas teleurstellen.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

• Krijg tot €400,- terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Bianca Walravens- Loonen
Lezer
Bianca Walravens- Loonen

Hoe krijg ik mijn achtergrond zo mooi in het roze net als de tweede foto? Vind dit super mooi, maar het lukt me niet

Ward Edema
Beheerder
Ward Edema

Dag Bianca,

Dat is de standaardachtergrond van macOS Monterey! Je vindt hem bij ‘Systeemvoorkeuren>Bureaublad en schermbeveiliging>Bureaublad’. Het is daar de paarse achtergrond bij ‘Dynamisch bureaublad’.