Op de redactie van iCreate werken we elke dag met Apple-apparaten. Zo kennen we vele foefjes en handigheidjes. Die willen we graag delen. Dit is deel 2 van onze beste Apple-tips & trucs van mei 2022! Het eerste deel met tips lees je hier.
Sneller én minder typen met tekstvervanging
iPhones maken ons alleen maar luier: we willen zo min mogelijk typen én onze berichtjes zo snel mogelijk versturen. Met de functie ‘Tekstvervanging’ krijg je het beste van twee werelden, want je typt een afkorting en je iPhone schrijft hem automatisch voor je uit.
Je moet elke afkorting wel eerst invoeren voordat ze worden herkend. Ga naar ‘Instellingen>Algemeen>Toetsenbord>Tekstvervanging’ en tik rechtsboven op het plusje. Bij ‘Trefwoord’ typ je de betreffende afkorting in, bij ‘Zin’ noteer je de betekenis. Tik op ‘Bewaar’ om op te slaan. De volgende keer dat je deze afkorting typt, schrijft je iPhone hem voluit.
Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen.
Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!
PremiumVerder lezen?
Snel je foto’s van een jaar geleden zien?
Is er precies een jaar geleden iets bijzonders gebeurd? Of kun je je juist helemaal niet meer voor de geest halen wat je toen deed? Met een blik op je foto’s fris je je geheugen weer op. Wist je dat je je foto’s van een jaar geleden direct vanaf je thuisscherm kunt oproepen?
Je hoeft dus niet helemaal terug te scrollen in de app Foto’s. Zoek op je iPhone of iPad naar het icoontje van de app Foto’s. Houd je vinger even op het icoontje, totdat er een menu verschijnt. Tik op ‘Een jaar geleden’ en je foto’s van een jaar geleden verschijnen op het scherm.
Maak een slowmotion-video van bloemen
Een jaar geleden was het blijkbaar volop lente en had ik tijdelijk een zeer specifieke hobby: slowmotion-video’s maken van bloemen. Van bloemen? Rennen die zo hard voorbij dan? Nee, maar door op een specifieke manier te filmen, creëer je een sprookjesachtig effect.
Hoe het werkt? Zoek een mooie struik met bloemen (maar zonder doornen). Open de camera en kies de modus ‘Slowmotion’ en begin te filmen. Haal nu je iPhone met de camera naar boven en het scherm naar beneden door de struik, vanaf de grond naar de lucht. Dat mag vrij vlot. Stop daarna met filmen. De uiteindes van de video kun je na afloop wegknippen, eventueel draai je de video ook nog in de juiste richting. Het effect is nog toffer als er een bij of hommel rond snort – op eigen risico hè.
Meer in je Dock
Wist je dat je ál je apps in je Dock kunt stoppen, zonder dat het een zooitje wordt? Door de Apps-map uit de Finder naar de rechterzijde van je Dock te slepen, komt hij permanent in je Dock. Klik er daarna met een Ctrl-klik op, en selecteer ‘Toon als>Map’ en ‘Geef inhoud weer als>Raster’.
Klik je nu op de map in je Dock, dan zie je al je apps in een raster. Maar het kan nóg handiger: houd terwijl je het raster ziet de Cmd-toets ingedrukt, en druk een paar keer op ‘-‘ (min). Er passen nu veel meer apps in het raster! De andere kant op kan ook met Cmd+plus-knop.
Heerlijk, helder … Vivid?
Het scherm in de 14- en 16-inch MacBook Pro is misschien wel het beste laptopscherm ooit gemaakt, maar hij heeft één beperking: de helderheid van het scherm komt alleen verder dan 500 nits als je HDR-beelden bekijkt. Daar heeft de Nederlandse ontwikkelaar Jordi Bruin met wat slim programmeerwerk wat op verzonnen.
Met zijn app Vivid haal je altijd 1000 nits, waardoor je zelfs buiten met gemak je MacBook Pro kunt gebruiken. De app kost 15 euro, en is te vinden op icreatemagazine.nl/vivid.
Vergrendel je aantekeningen in Notities
Maak je geheime aantekeningen voor bijvoorbeeld een surprise-party, dan is het slim om deze notitie te vergrendelen. Open de app Notities, maak een nieuwe notitie (of kies een oud exemplaar) en zet er wat leuks in. Tik daarna rechtsboven op het rondje met de drie bollen en ga naar ‘Vergrendel’.
Stel nu een wachtwoord en aanwijzing in. Je kunt hier ook Face ID of Touch ID activeren om de notitie te ontgrendelen; dit doe je door de schakelaar groen te maken. Alles naar wens? Tik dan op ‘Gereed’.
Fotografische stijlen op de nieuwe iPhone SE
De nieuwe iPhone SE ziet er met zijn thuisknop uit alsof-ie uit een ander tijdperk komt. Maar van binnen is hij helemaal anno nu. Zo heb je op de iPhone SE ook fotografische stijlen, die je verder alleen op de iPhone 13 tegenkomt. Dit zijn een soort fotofilters die uitsluitend inwerken op plekken waar het echt nodig is, zodat kleuren die al goed zijn onaangeroerd blijven.
Open de camera en tik bovenin op de ^. Tik dan op de drie notitieblaadjes en veeg horizontaal door de stijlen heen. Je kunt kiezen uit Rijk contrast, Levendig, Warm en Koel. Enthousiast? Leer dan meer in een uitgebreide workshop over deze stijlen.
Pimp je mappen
De mapjes in de thuismap in macOS zien er best hip uit, met icoontjes die duidelijk maken waar de map voor is. Maar zodra je zelf een map aanmaakt, is hij altijd blanco blauw. Dat kan beter! Ctrl-klik op één van de mappen uit je thuismap en klik op ‘Toon info’. Wij gaan voor Afbeeldingen. Doe hetzelfde bij de map waarvan je het plaatje wilt wijzigen.
Je hebt nu twee infovensters naast elkaar. Sleep nu het kleine icoontje bovenaan het infovenster van de eerste map naar het grotere icoon van het infovenster van de tweede map. De blanco map wordt zo vervangen door eentje met een icoontje!
Bespaar je ogen en je accu
Op iedere MacBook zit toetsenbordverlichting. Dat is ontzettend handig als je ’s avonds moet typen, maar best wel zonde van de stroom als je het niet gebruikt. Bovendien kan het storend zijn als je van een film of serie aan het genieten bent. Gelukkig kun je instellen dat de toetsenbordverlichting automatisch wordt uitgeschakeld als je een tijdje de toetsen of je trackpad niet hebt aangeraakt.
Open Systeemvoorkeuren, selecteer ‘Toetsenbord’ en zet een vinkje bij ‘Schakel toetsenbordverlichting uit na inactiviteit’. Kies hier de seconden of minuten die moeten verstrijken voordat de verlichting wordt uitgeschakeld.
Minder zoeken in de App Store
Waar je vroeger nog een los tabblad had voor je app-updates, zitten ze tegenwoordig verborgen achter een klein knopje in de rechterbovenhoek van de App Store. Een overzicht van je aankopen zit zelfs nog dieper verborgen. Dat is niet erg handig, maar gelukkig is er een betere manier om bij je updates en aankopen te komen.
Houd het icoontje van de App Store op je iPhone of iPad even ingedrukt tot er een klein menu tevoorschijn komt. Je ziet nu knoppen die je direct naar je updates en aankopen brengen!
Herken de kleur
Zie je een mooie kleur die je in een grafisch project wilt gebruiken? Of een foto van een kledingstuk of meubel waarvan je graag wilt weten wat voor kleur hij heeft? Dat kan op de Mac met de ingebouwde app ‘Digitale-kleurenmeter’. Je vindt hem onder ‘Apps>Hulpprogramma’s’.
Je ziet een klein venster verschijnen dat je de waarden geeft van de kleur waar je muis boven hangt. Met Cmd+L zet je de kleur vast. In de menubalk kun je vervolgens onder ‘Kleur’ de kleur kopiëren als tekst (RGB-waarde) of foto.
Praat mee!