Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Altijd de juiste sluitertijd – ook op de iPhone

Auteur: Terry Stooker
0 reacties


Lees verder na de advertentie

Of je nu een prachtig landschap fotografeert op een zonnige dag of een vliegensvlugge motor op een racecircuit. De sluitertijd van je camera, of dit nu een DSLR of iPhone is, bepaalt of je wazige of scherpe foto’s krijgt.

Bewegingen vastleggen

De sluitertijd bepaalt ook hoe bewegingen worden vastgelegd op de foto. Een korte sluitertijd zet bewegingen stil en onthult details die je met het blote oog niet ziet. Zo is een tiende van een seconde genoeg in een autorace om onderscheid te maken tussen overwinning en nederlaag. Dit minuscule tijdsverschil tussen twee racewagens is alleen op beeld waar te nemen.

Welke sluitertijd je moet kiezen om het beeld zo scherp mogelijk te krijgen, hangt onder meer af van de gebruikte brandpuntsafstand. Hoe langer de brandpuntsafstand, hoe zwaarder de lens en hoe smaller de beeldhoek. Een zwaardere lens zorgt sneller voor trillingen en dus onscherpe beelden. Een kortere sluitertijd kan dit probleem oplossen. De volgende simpele berekening kan helpen: bij het maken van foto’s vanuit de hand zonder beeldstabilisatie moet de sluitertijd het omgekeerde zijn van de brandpuntsafstand. Met een 50 millimeter primelens moet je dus werken met 1/50 s of snellere sluitertijd. Bij een APS C-camera moet je tevens de cropfactor meenemen in je berekening.

Voorkom bewogen foto’s


kooptip

Wazige afbeeldingen ontstaan tijdens het fotograferen vaak door een te lange sluitertijd. Iedereen die wel eens met diafragmavoorkeuze werkt, is hier wellicht bekend mee. In de A- of Av-stand (afhankelijk van de fabrikant) bepaalt de camera de rest van de instellingen en past deze aan, aan jouw gekozen diafragma. Als de ISO-gevoeligheid vaststaat, compenseert het automatische systeem bijvoorbeeld de diafragmaopening. De ingebouwde beeldstabilisatie kan hiervoor een oplossing zijn. Hieronder geven we je nog een aantal andere tips om bewogen foto’s te voorkomen:

  • Wanneer je camera de brandpuntsafstand van de lens detecteert, wordt de ISO-waarde automatisch gewijzigd zodat de sluitertijd overeenkomt.

  •  Een optische stabilisatie in de camera of lens kan de sluitertijd vaak tot wel vier f-stops verlengen.

 

  •  Een stevig oppervlak, maar ook een solide houding met strak gevouwen armen kan wiebelen tijdens het fotograferen verminderen.

 

 

Spelen met sluitertijd

Soms voegen lange belichtingstijden wél het juiste effect aan een foto toe. Stromend water wordt bijvoorbeeld erg zacht bij een lange belichtingstijd. Een handige accessoire die je kan helpen is een ND-filter, een soort zonnebril voor je lens. Een ND-filter zorgt ervoor dat er minder licht op je camerasensor komt, zodat foto’s minder snel overbelicht worden. Het maakt dus langere sluitertijden of een groter diafragma mogelijk voor meer scherptediepte. Een sterk ND-filter kan het invallende licht met zes of meer stops dempen. Bijvoorbeeld: als de belichting klopt, toont je camera een sluitertijd van 1/50 s. Door een reductie van zes stops kan de sluitertijd zes keer worden gehalveerd. Je kunt nu belichten met 1,3 seconden. Bij lange sluitertijden raden we het gebruik van een statief sterk aan.

En sluitertijd op de iPhone dan?

Over het algemeen weet je iPhone zelf heel goed hoelang de sluitertijd moet duren, hier kun je weinig aan veranderen. Ja, de nachtmodus kun je een beetje naar je hand zetten door de sluitertijd te verkorten of te verlengen. Maar zomaar een willekeurig kiekje? Dat lukt niet met de standaard Camera-app.

Met alternatieve camera-apps kan dit echter wel. Zo is Halide een bekende camera-app die je veel professionele camerafuncties voorschotelt. Wij gebruiken zelf graag Adobe Lightroom, een app die heel goed gratis te gebruiken is. Zo werkt die:

1. Download Adobe Lightroom

adobe lightroom iOS 1

Mocht je het nog niet gedaan hebben, open dan de App Store op je iPhone en zoek naar ‘Adobe Lightroom’. Download de app en open deze.

2. Tik op Camera

adobe lightroom iOS 2

De eerste keer opstarten word je gevraagd een account te maken – Apple’s eigen privacy-veilige Inloggen met Apple is beschikbaar – en verschillende toestemmingen te geven (of weigeren). Eenmaal in het hoofdvenster van de app tik je rechtsonder op het camera-icoon.

3. Professionele opties

adobe lightroom iOS 3

Afhankelijk van hoe je je iPhone vast hebt zie je onder ofwel links van de sluiterknop ‘Auto’ staan. Tik hierop en selecteer ‘Professioneel’ om meer opties tevoorschijn te toveren.

4. Wijzig Sec

adobe lightroom iOS 4

Onder of rechts van het zoekvenster zie je de optie ‘Sec’. Als je hierop tikt dan kun je zelf de sluitertijd van de foto bepalen. Dit reikt van een tienduizendste van een seconde tot een hele seconde. De overige parameters passen zich automatisch aan voor het beste plaatje.

Nachtmodus van de iPhone-camera

De sluitertijd op de iPhone langer dan een seconde kan helaas niet met Adobe Lightroom. Je speelt echter al heel veel mogelijkheden vrij met een vrije keuze tussen de 1/10000 en 1 seconde. Is het donker en wil je toch een langere sluitertijd? Dan is de nachtmodus van Apple’s Camera-app natuurlijk een uitkomst.