Terug naar 5 ideeën voor unieke fotoboeken
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

5 ideeën voor unieke fotoboeken

Door Sven Lamers21 augustus 2018 11:274 min. leestijd0

Onlangs kondigde Apple aan dat het stopt met de drukwerkservice, waarmee je vanuit Foto’s ansichtkaarten en fotoboeken maakt. Eigenlijk een gekke keuze: fotoboeken zijn namelijk nog steeds ongekend populair. Mogelijk heeft Apple besloten dat het niet hun jachtgebied is, terwijl andere bedrijven erin gespecialiseerd zijn. Begrijpelijk, want fotoboeken blijven een prachtige manier om je foto’s van bijvoorbeeld een vakantie aan andere mensen te showen en om de herinneringen te bewaren. Maar naast een vakantienaslagwerk biedt een fotoboek nog veel meer mogelijkheden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een kookboek, een professioneel portfolio of kiekjesboek van je Instagram-foto’s? Samen met de foto-experts van Pixum laten we je zien hoe je een uniek fotoboek maakt.

1. Een uniek (!) reisverslag

Een fotoboek is een geweldig medium om een herinnering aan je vakantie te bewaren. De meeste mensen gebruiken echter al hun foto’s en plaatsen ze op een willekeurige manier in het boek. Doe dat vooral niet, maar probeer structuur aan te brengen. Begin bijvoorbeeld met een inleidende tekst en houd bij elkaar horende foto’s ook bij elkaar. Sorteer ze bijvoorbeeld op locatie of op de dag van je reis. Ook kun je kleine reisberichten toevoegen aan de foto’s. Vergeet daarbij ook niet om de plaatsen en data te vermelden, zodat de lezer weet waar je overal bent geweest – en jij over een paar jaar ook nog.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

2. Een mooi kookboek

Verzamel jij regelmatig recepten uit verschillende bronnen en zou je die graag in een kookboek bij elkaar hebben? Ontwerp je fotoboek dan gewoon als een kookboek. Kies een vierkant of liggend formaat. Begin met een inleidende tekst en een handige inhoudsopgave, en ga dan op de volgende bladzijden verder met de foto’s van gerechten op de linkerkant en de bijbehorende recepten aan rechterkant.

3. Een prachtig fotoportfolio

Is fotografie je grote passie of misschien zelfs je baan? Presenteer je werk dan op een professionele manier. Een fotoboek met harde kaft en fotopapier met platliggende binding is ideaal om je foto’s te presenteren. Dankzij de speciale layflat-binding ontstaat er geen vouw in het midden van het boek, waardoor je foto’s dus ook prachtig uitkomen op een dubbele pagina. Mooie foto’s komen immers het best tot hun recht als ze groot worden weergegeven. Zo’n portfolio is overigens ook erg handig voor modellen en kapsters.

4. Een klassieke familiekroniek

Waarschijnlijk heb je thuis in tientallen fotoalbums en ongesorteerde mapjes in dozen foto’s van je grootouders en overgrootouders, of uit je eigen kindertijd. Doe er wat mee! Zo kun je bijvoorbeeld je familiekroniek vereeuwigen in een fotoboek. Het belangrijkste is hierbij dat je de analoge foto’s op een goede manier digitaliseert. Heb je geen goede scanner in huis, ga dan naar een copyshop in de buurt en laat je de foto’s daar digitaliseren. Voor het ontwerp van het boek kies je uiteraard een wat klassiekere stijl met ouderwets ogende kaders en omlijstingen.

5. Je Instagram-foto’s in een boekje

Eigenlijk is het jammer; je steekt zo veel tijd en energie in het maken van de perfecte Instagram-foto, om zo veel mogelijk likes te verzamelen, maar vervolgens staat dat kunstwerk alleen digitaal op een server ergens in de wereld. Met het Pixum Kiekjesboek krijg je deze in de analoge wereld. Het vierkante formaat is perfect voor je Instagram-foto’s en op het matte premium papier komen alle filters van Instagram perfect naar voren. Wat het design betreft, geldt bij het kiekjesboek het devies: minder is meer. Ga niet los met allerlei designelementen, maar gebruik korte tekstjes (graag in een modern lettertype) en eventueel wat gekleurde achtergronden of verloopjes.

Deze tips zijn afkomstig uit iCreate 101.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar