Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Deze 43 iOS 14-functies hield Apple voor ons geheim

Auteur: Terry Stooker
0 reacties
iOS 14 met widgets

iOS 14 is nu een tijdje uit en de grootste veranderingen zul je ondertussen gespot hebben. Duik je wat dieper in de update, dan kom je echter nóg meer vernieuwingen tegen.

Lees verder na de advertentie

Als je net als wij dag in, dag uit met je iPhone bezig bent, dan sluipt er een zeker automatisme in de manier waarop je hiermee omgaat. Je bedient je iPhone op een voor jou fijne manier, weet precies waar je alles wat voor jou essentieel is kunt vinden en hebt een ideale workflow voor jezelf gecreëerd. En dan komt er een grote update, zoals die van iOS 13 naar iOS 14. Alles ziet er net even anders uit en het is leuk om met de groots aangekondigde nieuwe functies te spelen.

Na een tijdje zit je echter weer in de routine, je bedient je iPhone weer als vanouds. Nou is dat natuurlijk helemaal prima, maar zodoende kan het zijn dat je slimme, kleine opties, functies en handigheidjes mist – iOS 14-geheimen die je alleen ontdekt als je dieper graaft in het besturingssysteem. Dat hebben wij voor je gedaan. Op deze pagina’s verklappen we maar liefst 43 van deze iOS 14-geheimen. Sommige ken je misschien al, andere zijn wellicht te obscuur, maar er zullen er zeker een aantal tussen zitten die je handig vindt of voortaan in je dagelijkse routine opneemt.

De verfijning van Foto’s

In de vorige iCreate heb je alles kunnen lezen over de nieuwe mogelijkheden van Foto’s op de Mac. Big Sur brengt grote veranderingen voor deze app. In iOS 14 heeft Foto’s ook een flink aantal vernieuwingen en handigheidjes gekregen.

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

1. Filteren binnen albums

Open een album en tik op de drie puntjes rechtsboven. Via ‘Filter’ kun je vervolgens gericht filteren op Favorieten, Bewerkt, Foto’s of Video’s. Handig als je binnen een vakantie-album alleen de bewerkte foto’s wilt laten zien. De Filter-optie verschijnt ook bij de Alle foto’s-weergave.

2. Sorteren op oud of nieuw

Je kent waarschijnlijk wel de truc om boven in het scherm te tikken om naar de allereerste foto te gaan, en onder in om weer bij de laatste uit te komen. Voor albums kun je er ook voor kiezen om de foto’s van oud naar nieuw, of van nieuw naar oud weer te geven. Tik op de drie puntjes en op ‘Sorteer’ voor de gewenste volgorde.

3. Uitzoomen

Voor het tabblad Bibliotheek is dit niets nieuws, maar je kunt nu ook binnen albums in- en uitzoomen. Maak een knijpbeweging om meer kleinere foto’s op het scherm weer te geven, of juist grotere in kleine aantallen.

4. Megazoom

Vroeger kon je maar tot op zekere hoogte inzoomen op foto’s in je fotobibliotheek, waarschijnlijk omdat Apple niet wilde dat een kiekje zo opgeblazen werd dat het er lelijk uit kwam te zien. Sinds iOS 14 kun je echter mega ver inzoomen. Je hebt er misschien weinig aan, maar het is wel supercool.

5. Vierkant of ware verhouding?

Foto’s toont je verzameling steevast in nette, mooi uitgelijnde vierkantjes. Maar lang niet iedere foto die je neemt is vierkant, toch? Tik op de drie puntjes en kies ‘Raster in verhouding’ en alle foto’s worden in hun juiste verhouding weergegeven. Weer terug? Tik op de drie puntjes en kies ‘Raster met vierkante foto’s’.

6. Bijschriften toevoegen

Ook in Foto’s op iOS kun je nu een bijschrift toevoegen aan een foto. Tik op de foto, veeg hem omhoog en eronder verschijnt een invulvakje. Ideaal als je vaak de zoekfunctie gebruikt.

7. Stabielere Live Photos

In de categorie ‘dat is wel leuk en kijkt fijner’: Live Photos die automatisch afgespeeld worden in de dag-, maand- en jaarweergave worden extra gestabiliseerd. Geen overdreven schokkerige bibliotheek meer. Dit geldt echter alleen voor Live Photos die vanaf iOS 14 gemaakt zijn.

8. Maak je eigen terugblikken en diavoorstellingen

Terugblikken waren voorbehouden aan het tabblad Voor jou. Maar nu kun je van elk album een terugblikfilm maken. Tik op de drie puntjes en selecteer ‘Speel terugblikfilm af’. Veel meer vrijheid dan het bepalen van de lengte en muziek heb je nog steeds niet, maar het levert vaak een leuke en goed deelbare video op. Een alternatief is ‘Diavoorstelling’ als je je foto’s (via de Apple TV) wilt laten zien. Een diavoorstelling kun je dan weer niet opslaan en delen.

9. Verberg verborgen foto’s

Sommige foto’s wil je niet zomaar in je bibliotheek hebben rondslingeren, per ongeluk zichtbaar voor Jan en alleman. Tik op het Deel-icoon en kies ‘Verberg’ om de foto op te slaan in de map ‘Verborgen’. Nou bleef die map wel altijd zichtbaar op het tabblad Albums. In iOS 14 hoeft dat niet. Ga naar ‘Instellingen>Foto’s’ en zet het schuifje achter Album ‘Verborgen’ op grijs. Dan zie je ook die map niet meer.

10. Begrens je fotoverzameling voor apps

Je zult de melding waarschijnlijk al gehad hebben: zodra je via een app zoals Facebook, Instagram of WhatsApp een foto wilt versturen, verschijnt eerst de pop-up met de vraag welke foto’s de betreffende app in mag zien. Apps kunnen niet langer zomaar bij al je foto’s – tenzij je hier toestemming voor geeft. Welke foto’s een app in kan zien, bepaal je via ‘Instellingen>[de betreffende app]>Foto’s’.

Kiek naar de camera

Foto’s is niet de enige app die veel aandacht heeft gekregen in iOS 14, ook de Camera is flink onder handen genomen. Met name op oudere iPhone-modellen zul je veel nieuwe trucjes aantreffen.

11. QuickTake beschikbaar voor iPhone Xr, Xs en Xs Plus

De werking van de sluiterknop is op de iPhone Xr, Xs en Xs Plus gelijkgetrokken met die op de iPhone 11- en 12-modellen. Dat wil zeggen, houd in het fotovenster je vinger op de sluiterknop en er wordt een video geschoten. Een zogeheten QuickTake.

12. Burst of QuickTake?

Mis je nu de burstmodus, waarbij er in korte tijd heel veel foto’s geschoten worden? De gemakkelijkste methode om een burst te schieten, is volgens ons door even de instellingen in te duiken. Ga naar ‘Instellingen>Camera’ en zet het schuifje Gebruik ‘Volume omhoog’ voor burst op groen. Voortaan schiet je een burst door in de Camera-app de volume-omhoog-knop wat langer in te drukken. Duw je op de knop voor volume omlaag, dan maak je een QuickTake-video.

13. Wijzig snel de resolutie en framerate

Niet elke video wil je per se in 4K schieten, dat kost veel te veel opslagruimte. Gelukkig hoef je niet langer helemaal de instellingen in te duiken om dit te wijzigen. Op elke iPhone met iOS 14 tik je simpelweg rechtsboven in het videovenster om de resolutie en framerate (hoeveel beelden per seconde) aan te passen.

14. Gespiegelde selfies

Zien je selfies er wat vreemd uit? Dat kan komen doordat je veel bekender bent met je eigen spiegelbeeld dan met hoe je er voor anderen uitziet. Via ‘Instellingen>Camera>Spiegel camera aan de voorzijde’ worden foto’s van de frontcamera gespiegeld opgeslagen.

15. Sneller schieten

Als je toch in de Instellingen bent: Apple beweert dat foto’s maken tot wel 90 procent sneller is in iOS 14 – uiteraard wel afhankelijk van het model iPhone. Ben je iemand die graag vaak en snel op de sluiterknop tikt, zet dan het schuifje achter ‘Geef prioriteit aan snellere opnamen’ op groen. De beeldkwaliteit wordt er wellicht iets minder van, maar dat is niet zichtbaar met het blote oog.

Muzikale transities

De Muziek-app heeft – het icoontje daargelaten – deze keer geen grote metamorfose ondergaan, maar toch de nodige nieuwe functies meegekregen.

16. Niet Voor jou, maar Luister nu

Als je een abonnement hebt op Apple Music, is het je vast al opgevallen dat het tabblad Voor jou omgedoopt is tot Luister nu. Op zich raar, want dit tabblad is nog meer voor jou dan het ooit geweest is. Music gaat nu echt de strijd aan met Spotify en serveert je hier afspeellijsten, artiestenradio’s en nieuwe muziek – allemaal nog beter toegespitst op jouw luistergedrag.

17. Categorieën in één tik

Wat verhuisd is uit het voormalige Voor jou, is het browsen per categorie. Dat is niet langer verstopt, maar vind je direct als je onder in de navigatiebalk op ‘Zoek’ tikt. Behalve op genre vind je hier ook muziek gesorteerd op gemoedstoestand of activiteit.

18. Beter vinden

Vinden wat je zoekt is sowieso een stuk gemakkelijker geworden. De resultaten worden logischer weergegeven met duidelijke albumillustraties waardoor je sneller vindt wat je zoekt. Bovendien is zoeken altijd binnen handbereik. Veeg het scherm in de Artiesten-, Albums- of Nummers-weergave maar eens naar beneden: er verschijnt een zoekbalk waarmee je specifiek zoekt op artiest, album of nummer.

19. De muziek gaat door

We hebben hier vaker over geschreven, maar herhaling is in dit geval geen schande. Want de mogelijkheid om gelijksoortige muziek af te spelen nadat een album of afspeellijst afgelopen is, is bijzonder fijn. Tik hiervoor in het afspeelvenster rechtsonder op de afspeellijst, en vervolgens rechtsboven op het infinity-symbool, ofwel de acht die een kwartslag gedraaid is.

20. Sfeerverlichting

De achtergrond van het afspeelvenster kleurt sinds iOS 14 altijd mee met de albumillustratie. Sfeervoller dan al dat wit (of zwart, in de donkere modus). Een andere kleine visuele aanpassing met een grote uitwerking: de albumillustratie wordt groot boven in het scherm weergegeven als je op een album tikt.

Alle ins en outs van Picture in Picture

Picture in Picture (PiP), ook wel beeld-in-beeld genoemd, is een techniek waarbij een video in een zwevend venster op het scherm wordt geplaatst. Zo houd je schermruimte over om in de tussentijd andere dingen te doen. Op de Mac en de iPad kon dit al geruime tijd, maar op de iPhone was PiP alleen mogelijk binnen een app. Tot iOS 14, want je gebruikt deze functie nu systeemwijd.

21. PiP starten via apps

Media-apps zoals Netflix, Twitch of Prime Video zullen automatisch in een zwevend venster door blijven spelen zodra je de betreffende app sluit.

22. Of via Safari

Heb je een app die geen PiP ondersteunt, zoals die van de NPO, dan biedt Safari vaak uitkomst. Ga naar de betreffende website, start de gewenste video of stream, tik rechtsonder op het icoontje om deze schermvullend weer te geven en ten slotte op het PiP-icoontje linksboven om beeld-in-beeld te starten.

En YouTube dan? Google maakt het op de achtergrond afspelen van content via de YouTube-app helaas alleen mogelijk als je een Premium-abonnement hebt. PiP is ook niet beschikbaar. We hebben YouTube heel even kunnen foppen door via Safari naar de website te gaan, maar die omweg heeft YouTube onlangs geblokkeerd. Als je het nu probeert, verdwijnt het PiP-venster na een fractie van een seconde.

23. Venster verplaatsen

Staat het venster in de weg? Dan verschuif je dit gemakkelijk naar een andere plek. Het kleeft als het ware magnetisch aan de hoeken van het scherm, dus je kunt het altijd wel ergens kwijt. Wil je het venster sluiten, tik dan op het beeld en vervolgens op het kruisje linksboven.

24. Groter of kleiner

Je vergroot of verkleint het venster gemakkelijk door erop te dubbeltikken. Of maak een knijpbeweging met twee vingers om de grootte heel precies in te stellen.

25. Geen beeld, wel geluid

Heb je geen behoefte om continu beeld te bekijken – bij een ietwat saaie voetbalwedstrijd bijvoorbeeld – of wil je je gehele iPhone-scherm gebruiken voor iets anders? Sleep dan het PiP-venster van het scherm. Het geluid gaat door, maar het beeld verdwijnt. Tik op de pijlknop om het venster weer tevoorschijn te toveren. Deze knop kun je overigens overal aan de zijkant van het scherm neerzetten.

iOS 14.3: drie grote vernieuwingen

Tijdens het schrijven van deze feature heeft Apple iOS 14.3 uitgebracht. Een mooi moment om direct aan de slag te gaan met de leuke nieuwe functies. Zo kun je de nieuwe ecologische zoekmachine Ecosia gebruiken, foto’s maken in het nieuwe ProRAW-formaat en met behulp van Opdrachten je bureaubladachtergrond aan de tijd van de dag aanpassen. Wij laten zien hoe deze drie grote nieuwe functies werken.

26. Gebruik Ecosia als standaardzoekmachine

Ecosia is een nieuwe zoekmachine-optie in iOS 14.3. Deze noemt zichzelf een economisch verantwoorde zoekmachine. Tachtig procent van de winst die door de zoekmachine wordt gegenereerd, doneert het bedrijf aan een goed doel dat bomen plant in het Braziliaanse regenwoud en in Burkina Faso. Door Ecosia te gebruiken, ondersteun je dus dit doel. De zoekresultaten worden overigens geleverd door Microsofts zoekmachine Bing. Stel Ecosia in als standaardzoekmachine via ‘Instellingen>Safari>Zoekmachine>Ecosia’.

27. Maak foto’s in het nieuwe ProRaw-formaat

iPhone 12 Pro-bezitters kunnen in de nieuwe iOS-versie foto’s maken in het nieuwe Apple ProRAW-formaat. Dit is ontworpen voor wie graag in RAW fotografeert, maar ook wil profiteren van de camera-trucjes van Apple, met ruisonderdrukking en multiframe-beeldbewerking. Je schakelt ProRAW in via de Instellingen-app, bij ‘Camera>Structuren’. Bij het fotograferen verschijnt dan in de rechterbovenhoek een RAW-schakelaar. Hier kun je op tikken om deze snel uit of in te schakelen. Zorg dat je over genoeg opslag beschikt, want foto’s in ProRAW zijn ongeveer 25 MB groot.

28. Pas je achtergrond aan op basis van tijd

In Opdrachten van iOS 14.3 viert een bouwsteen een comeback: ‘Stel achtergrond in’. In combinatie met de andere verbeteringen van Opdrachten in iOS 14 maakt dat een interessante takenreeks mogelijk. Wat dacht je van een dynamische wallpaper net zoals je dat bij macOS hebt? En je past zelf de tijden aan waarop de achtergrond aangepast moet worden. Ten eerste download je acht afbeeldingen die je wilt gebruiken en plaatst deze in een nieuwe map van Shortcuts in je iCloud Drive. Noem die map ‘Achtergrond’. De standaardachtergronden van Big Sur zijn zeer geschikt om te gebruiken voor verschillende tijden van de dag – wij downloaden die van het strand via www.icreatemagazine.nl/dynamischeachtergrond. Zorg ervoor dat je de afbeeldingen genummerd hebt in de volgorde die je wilt. Ga daarna aan de slag met de stappen.

1. Download takenreeks

Download de takenreeks op je iPhone via www.icreatemagazine.nl/achtergrondopdracht. Eventueel moet je in ‘Instellingen>Opdrachten’ eerst nog toestemming geven dat niet-vertrouwde opdrachten mogen worden toegevoegd. Kies bij het toevoegen helemaal onderin voor ‘Voeg niet-vertrouwde opdracht toe’.

2. Voeg tijd toe

Voeg nu de tijd toe waarop je eerste wallpaper gebruikt moet worden. Wij beginnen met 05:00. Tik op ‘Ga door’.

3. Het nummer

Nu voer je het nummer in van de eerste achtergrondafbeelding. Standaard staat al ‘1’ ingevuld. Tik dus op ‘Ga door’.

4. Herhaal

Herhaal de voorgaande stappen nu nog zeven keer voor verschillende tijden van de dag.

5. De map

Voeg nu het bestandspad in van de map waarin de afbeeldingen staan. Heb je onze uitleg hierboven gebruikt? Dan is het ‘Shortcuts>Achtergrond’.

6. Welk apparaat?

Schrijf nu of je de opdracht op een ‘iPhone’ of ‘iPad’ wilt gebruiken. Wij laten onze instelling ongemoeid voor iPhone.

7. Grootte

Nu dien je de maximale ‘Breedte’ en ‘Hoogte’ van je iPhone in te voeren. Op iOSRes.com vind je de groottes van de belangrijkste iPhone-formaten. De vragen over ‘Breedte’ en ‘Hoogte’ laat je leeg, die heb je alleen nodig als je meerdere devices hebt.

8. Identifier

Voeg nu de naam toe van de afbeeldingenreeks die je gebruikt. In ons geval dus ‘Beach’. Herhaal dit bij de tweede vraag, die gaat over je vergrendelscherm. In theorie zou je dus ook verschillende afbeeldingen kunnen gebruiken voor het vergrendelscherm en het beginscherm.

9. Automatisering

Ga naar het tabblad ‘Automatisering’, tik op het plusje en kies ‘Persoonlijke automatisering’. Kies daarna ‘Tijdstip’ en kies als eerste tijdstip ’05:00′ – juist, de tijd van je eerste wallpaper.

10. Voeg taak toe

Kies daarna ‘Voeg taak toe’ en zoek naar ‘Voer opdracht uit’. Kies daar als ‘Opdracht’ voor ‘Auto Wallpaper’. Kies ‘Volgende’, schakel ‘Vraag vóór uitvoeren’ uit en kies ‘Gereed’. Herhaal de vorige en deze stap voor alle andere 7 tijdstippen, en je dynamische wallpaper is klaar.

29. Tik op de achterkant voor snelle acties

Dat je je iPhone af en toe een schouderklopje wilt geven, snappen we. Maar een tik op zijn rug kan lucratiever zijn. Hier kun je namelijk een actie aan koppelen. Zo doe je dat.

1. Toegankelijkheid

Je vindt de optie voor ‘Tik op achterkant’ in Toegankelijkheid. Ga naar ‘Instellingen>Toegankelijkheid>Aanraken>Tik op achterkant’. Deze optie is beschikbaar vanaf de iPhone 8.

2. Dubbel en driemaal

Je kunt een actie toevoegen aan tweemaal en driemaal op de achterkant tikken. Tik op een van de twee en kies een actie uit de lijst. Wij kiezen ‘Dubbel tikken>Spotlight’.

3. Tikken maar

Als we nu twee keer snel achter elkaar op de achterkant tikken – het hoeft niet eens hard – dan verschijnt Spotlight en kunnen we direct gaan zoeken. Superhandig!

30. Markering herkent symbolen

Er zijn de nodige apps waarin je gebruik kunt maken van Markering, zoals in Foto’s en Notities. Deze functie is zo slim dat hij veel symbolen en tekeningen herkent. Teken bijvoorbeeld een ruw hartje, houd hierbij je vinger iets langer op het scherm en er wordt automatisch een stilistisch verantwoord hartje van gemaakt.

31. De (kleur)keuze is reuze

De kleurkiezer in iOS was altijd toereikend met zijn 120 verschillende tinten, maar het kon beter. Open je de kiezer in iOS 14, dan gaat er een kleurrijke wereld voor je open. Je hebt nog steeds het raster, maar kunt ook middels de tabbladen Spectrum en Schuifbalken precies de kleur instellen die je nodig hebt. Zelfs een kleurcode invoeren is mogelijk.

32. Verberg thuisschermen

Houd je vinger langer op het scherm en je kunt apps verbergen door ze in de appbibliotheek te bewaren. Dat is waarschijnlijk geen geheim, maar wist je dat je ook hele pagina’s kunt verbergen? Hiervoor tik je, als de apps en widgets wiebelen, op de schermkiezer-bolletjes onderin het scherm. Haal het vinkje onder een pagina weg om deze onzichtbaar te maken.

33. Geef je exacte locatie niet prijs

Veel apps vragen om toegang tot je locatie. Bijvoorbeeld om de weersvoorspelling voor jouw regio te tonen, of om je het plaatselijke nieuws voor te schotelen. Maar is het daarvoor nodig dat ze exact weten waar je bent, tot op de straatsteen nauwkeurig? Meestal niet. Daarom kun je zorgen dat een app je locatie tot op zekere hoogte doorkrijgt. Ga naar ‘Instellingen>Privacy>Locatievoorzieningen’. Tik ten slotte op een app en zet het schuifje achter Exacte locatie op grijs.

34. Wijzig de app-iconen

Ben je de icoontjes van je apps beu? Kies dan zelf een mooier icoontje! Dat kan via een opdracht die iedereen in elkaar kan knutselen. Zorg dat je de afbeelding van het icoontje op je iPhone hebt staan en volg onderstaande stappen. Dit kon overigens ook al voor iOS 14, maar aangezien we apps nu kunnen verbergen in de appbibliotheek, heeft deze functie voortaan daadwerkelijk nut.

1. Maak nieuwe opdracht aan

Open Opdrachten en tik rechtsboven om een nieuwe opdracht aan te maken. Tik op ‘Voeg taak toe’.

2. Open app

Typ in het zoekvenster ‘Open app’ om de gelijknamige taak bovenaan in de resultatenlijst te doen verschijnen. Tik hierop.

3. Welke app?

Tik vervolgens op ‘Kies’ en kies de app die je met een ander icoontje op het scherm wilt zetten. Wij kiezen Spotify.

4. Kies foto

Tik op de drie puntjes rechtsboven en op ‘Zet op beginscherm’ in het pop-upmenu. Het icoon voor opdracht is blauw omlijnd, tik hierop en ‘Kies foto’.

5. Voeg toe

Kies de afbeelding die je in wilt stellen. Wijzig vervolgens de naam ‘Opdracht’ in de naam van de betreffende app. Met een tik op ‘Voeg toe’ staat de app op je beginscherm.

6. Gebruik opdracht

De toegevoegde app werkt als een snelkoppeling. Behalve de melding van Opdrachten als je de betreffende app opent, merk je hier echter niets van. De oorspronkelijke app kan verborgen worden.

En wist je dat …?

En wist je dat …?

35 … de Weer-app je waarschuwt voor extreme weersomstandigheden?

36 … je via ‘Instellingen>FaceTime’ in kunt stellen dat het lijkt alsof je oogcontact houdt met je gesprekspartner?

37 … de regelaar Horen in het Bedieningspaneel het volume van je koptelefoon weergeeft?

38 … Geluidsherkenning je kan waarschuwen voor verschillende geluiden, zoals een brandalarm of huilend kind?

49 … de app Vertaal op de schop is gegaan? Hij werkt beter en is veel fijner te gebruiken – Nederlands wordt helaas nog niet ondersteund.

40 … je de Slaapmodus heel snel in- of uitschakelt door de gelijknamige regelaar in het Bedieningspaneel te zetten?

41 … Gezondheid een vernieuwde gezondheidschecklist heeft?

42 … je zelf een slimme stapel in elkaar knutselt door verschillende widgets – van hetzelfde formaat – over elkaar te slepen?

43 … je een handige melding krijgt als je Apple Watch opgeladen is?