Terug naar 3 geniale macOS-hulpprogramma’s voor pro’s
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

3 geniale macOS-hulpprogramma’s voor pro’s

Door Sven Lamers24 augustus 2020 10:003 min. leestijd0

Het besturingssysteem macOS mag dan wel erg compleet zijn, maar voor bepaalde functies moet je toch uitwijken naar alternatieve programma’s. Misschien bestaan de gewenste functies helemaal niet in macOS, of ze zijn alleen erg ingewikkeld via Systeemvoorkeuren of Terminal-opdrachten toegankelijk. Gelukkig zijn er binnen de Apple-community een hoop slimme ontwikkelaars die juist deze wat gevorderde functies ook nodig hebben en er een hulpprogramma voor gemaakt hebben. In dit artikel bespreken we drie van deze hulpprogramma’s, in iCreate 121 krijg je er nog 8 bij! En natuurlijk zijn al deze hulpprogramma’s niet alleen voor pro’s, maar voor iedereen die de gevorderde functies nodig heeft.

MacBook met gesloten display gebruiken

Het appje Amphetamine houdt je MacBook wakker, zelfs als hij gesloten is. Dat is handig als je hem via Sidecar op de iPad wilt bedienen of als je weg moet terwijl er nog een film aan het renderen is. Je schakelt de ‘altijd wakker’-modus in via de optie ‘Indefinitely’ die je in het menu van het pillen-symbool in de menubalk vindt. Als Amphetamine actief is, staat de pil verticaal, anders horizontaal. Open het menu opnieuw en deactiveer de nu zichtbare optie ‘Allow system sleep when display is closed’, zodat de MacBook blijft draaien als het scherm gesloten is. Met de knop ‘End Current Session’ herstel je het normale stand-by-gedrag van je Mac. Je kunt de modus ook snel in- en uitschakelen met een Ctrl-klik op het icoontje in de menubalk.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Download: Amphetamine

Op alle macOS-updates controleren

Standaard werkt macOS zichzelf automatisch bij en vertelt je in ‘Systeemvoorkeuren>Software-update’ of er een nieuwe versie beschikbaar is. Daarnaast geeft Apple echter ook beveiligingsupdates voor belangrijke systeemonderdelen uit zoals de geïntegreerde ‘Malware Removal Tool’ (MRT), Gatekeeper en XProtect zonder de gebruiker – jij dus – te informeren. Je merkt dus ook niet als er iets misgaat.

De app SilentKnight controleert of alle onderdelen van je systeem up-to-date zijn en laat zien wanneer macOS voor het laatst beveiligingsupdates voor XP-beveiliging, Gatekeeper en MRT heeft geïnstalleerd. Als je systeem verouderde onderdelen bevat, klik je op ‘Install all updates’ om de installatie te forceren. Als daarna niet alle onderdelen up-to-date zijn, helpt meestal een herstart.

Download: SilentKnight

Is iCloud Drive down?

Als er een dienst zoals iCloud Drive hangt of Apple Music hapert, is de oorzaak mogelijk niet je Mac of netwerk. Apple heeft ook af en toe problemen met zijn servers. In plaats van elke keer dat je een probleem vermoedt handmatig naar de status-website te gaan, start je de app StatusBuddy. Deze doet dit automatisch op de achtergrond voor je. Door op het icoontje in de menubalk te klikken wordt een lijst van alle Apple-diensten weergegeven. De kleurstip achter elke dienst geeft de status aan. Groen betekent aan dat alles in orde is, geel staat voor geïsoleerde problemen en rood duidt op een totale uitval. In het laatste geval toont het menubalk-icoontje bovendien een rode stip.

Download: StatusBuddy

Ontdek alle andere acht hulpprogramma’s in iCreate 121.

iCreate 145
iCreate 145
Geef je Mac een frisse start 🫧
De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar